Izraeli ezredes is életét vesztette a Hamásszal vívott harcokban
Jonatán Steinberg (43) ezredes, az izraeli hadsereg Náhál zászlóaljának egyik parancsnoka is életét vesztette a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom fegyvereseivel vívott harcokban – közölte szombaton késő este az izraeli hadsereg szóvivőjére hivatkozva a makorrishon.co.il izraeli hírportál.
Zoom
Jonatán Steinberg előléptetése az idén májusban (fotó: az izraeli hadsereg szóvivője)
Jonatán Steinberg ezredes még tegnap reggel, a Hamász egységeinek izraeli területre történt behatolásakor keveredett tűzharcba egy palesztin fegyveressel a Gázai övezet és Izrael határán levő Kerem Sálom-i átkelő közelében, amikor a parancsnoksága alatti harcban álló katonákhoz tartott. Steinberg ezredes a Hamásszal vívott harcban az eddigi a legmagasabb rendfokozatú izraeli katonatiszt.
H. J. – Kuruc.info
Abbász: az izraeli megszállók praktikái vezettek a robbanáshoz
Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton kijelentette Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy a palesztinokkal szembeni "igazságtalanság" vezetett az Izraellel való konfliktus "robbanásához" - jelentette a WAFA palesztin hírügynökség.
Az amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésben Mahmúd Abbász hozzátette: a helyzet jelenlegi eszkalációját a "telepesek és az izraeli megszálló erők praktikái" idézték elő, valamint az iszlám és keresztény rítusok elleni agresszió" - írta a WAFA.
A telefonbeszélgetés során Antony Blinken felszólította a Palesztin Hatóságot, tegyen lépéseket a nyugalom és a stabilitás helyreállítása érdekében Ciszjordániában - közölte az amerikai külügyminisztérium.
Antony Blinken a biztonsági intézkedések megerősítéséről tárgyalt Jichák Hercog izraeli elnökkel és Eli Kohen külügyminiszterrel - tudatta közleményben az amerikai külügyminisztérium.
"A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja Izraelnek az önvédelemhez való jogát" - olvasható a közleményben.
Antony Blinken török kollégájával, Hakan Fidannal is megvitatta az izraeli-palesztin konfliktust - közölte a török külügyminisztérium. Fidan előzőleg katari, szaúdi, iráni, egyiptomi és palesztin kollégáival is tárgyalt a harcokról.
Erdogan önmegtartóztatást kér
Előzőleg a török külügyminisztérium megismételte Recep Tayyip Erdogan elnök álláspontját, aki önmegtartóztatásra szólította fel a feleket, és határozottan elítélte a polgári áldozatok halálát.
"Hangsúlyozzuk, hogy az erőszakos cselekmények és az ezzel kapcsolatos eszkaláció senkinek nem szolgálnak a javára" - áll a tárca közleményében, amely Törökország segítségét ajánlja fel a további eszkaláció megakadályozása érdekében.
Biden segítséget ígér
Az amerikai elnök segítséget ígért Izrael számára az önvédelemhez, miután egyeztetett az Izraelben kialakult helyzetről külügyminiszterével és védelmi miniszterével szombaton a Fehér Házban.
Joe Biden a sajtó előtt adott nyilatkozatban a Hamász fegyveres akcióját esztelen támadásnak nevezte, hangsúlyozva, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az elnök megismételte, hogy országa határozottan elítéli az izraeli civilek elleni cselekményt, amelynek szombat esti amerikai beszámolók szerint már több mint 300 izraeli halálos áldozata van.
Beszámolt arról is, hogy egyeztetett Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel, akit szintén biztosított az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról, és leszögezte, hogy "a terrorizmus soha nem igazolható". Hozzátette: továbbra is szoros kapcsolatban marad az izraeli kormányfővel, és többek mellett felkérte Abdullah jordán királyt, hogy vegyen részt a kialakult helyzet körüli egyeztetésekben, valamint az amerikai Kongresszust is arra kérte, tárgyaljon a fejleményekről.
Joe Biden Izrael ellenségeinek címezve szavait arra figyelmeztetett, hogy "ez nem az a pillanat amikor az Izraellel szemben álló bármely szereplő a helyzetet saját előnyére fordíthatja". "A világ figyel" - fogalmazott.
Lloyd Austin védelmi miniszter a Fehér Házban tartott egyeztetés, valamint izraeli kollégájával folytatott telefonos megbeszélését követően arról beszélt, hogy az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy segítsen Izraelnek megvédeni állampolgárait a válogatás nélküli erőszaktól, és ellássa a önvédelemhez szükséges eszközökkel.
Amerikai kormányzati tisztségviselők a történtek fényében elismerték, hogy az ismét nyílttá váló izraeli-palesztin konfliktus akadályozhatja azt az amerikai törekvést, hogy folytatódjon a megbékélési folyamat Izrael és az arab országok között. Az amerikai kormány a Donald Trump elnöksége idején több arab országgal kötött Ábrahám-egyezményt szeretné kiterjeszteni Szaúd-Arábiára és a közel-keleti térség egyéb államaira is.
A Biden-adminisztráció illetékesei azt is közölték, hogy Anthony Blinken külügyminiszter októberre Izraelbe és Szaúd-Arábiába tervezett látogatásának előkészítését egyelőre felfüggesztették. Ugyanakkor az amerikai kormány arra ösztönzi Egyiptomot, Jordániát, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat, hogy próbálja elérni a feszültség oldását, bár tisztségviselők annak a véleménynek adtak hangot, hogy a Hamász támadásának nagyságrendjét és a konfliktus mélységét tekintve ennek jelenleg kevés az esélye.
Netanjahu: "ez a háború időbe fog telni"
A "fekete nap" megbosszulását ígérte szombat este az izraeli miniszterelnök azután, hogy a Hamász iszlamista szervezet háborút indított Izrael ellen a Gázai övezetből, és biztosított arról, hogy a hadsereg minden erejét felhasználja, hogy megsemmisítse a Hamász katonai kapacitásait.
Benjámin Netanjahu televíziós beszédében, amelyben Gázát a Gonosz városának nevezte, hangoztatta: rommá változtatnak minden helyet, ahol a Hamász rejtőzködik. Felszólította a Gázai övezet lakosait, hogy "most hagyják el az enklávét, mert mindenütt erővel fognak fellépni".
Netanjahu, aki a nap folyamán kijelentette, hogy Izrael "háborúban áll", esti beszédében azt mondta: "ez a háború időbe fog telni".
A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy az iszlamisták drágán megfizetnek érte, ha a foglyul ejtett túszok "akár egyetlen hajaszála is meggörbül".
A Hamász fegyveresei szombaton izraeli településekbe hatoltak be, és az izraeli hadsereg közlése szerint több mint kétszáz embert öltek meg.
"A felbőszült terroristák behatoltak a házakba, és civileket mészároltak le". A hadsereg szerint reggel hat óra óta több mint kétszázan haltak meg, és több mint ezren sebesültek meg.
Az izraeli válaszcsapásokban több mint 230 gázai halt meg.
A szombati volt a legvéresebb támadás Izraelben az ötven évvel korábbi jóm kipúri háború óta.
Folytatódtak az ellencsapások
Az izraeli hadsereg szombat éjjel és vasárnap reggel ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád ellen, valamint északon a libanoni határnál - jelentette az izraeli hadsereg vasárnap reggel.
A közlemény szerint a hadsereg éjjel légicsapásokkal felszámolta az iszlamista Hamász tíz, harcokhoz infrastruktúrát biztosító létesítményét, köztük a titkosszolgálati központját, és egy a szervezet légierejét szolgáló épületet.
Zoom
Fotó: Ashraf Amra / Anadolu Agency / AFP
Emellett lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a "szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő" Iszlám Nemzeti Bankot, a szervezet első saját bankfiókját, az Iszlám Dzsihád légifegyverek gyártására szolgáló létesítményét Gáza városában, és egy fegyverraktárat.
A hadsereg azt is bejelentette vasárnap reggel, hogy tüzet nyitottak Libanonban arra a területre, ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén.
Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.
A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára. Éjjel már több tucat hozzátartozó hívása érkezett a repülőtér melletti központba, olyanoké, akik már több órája nem tudtak kapcsolatot teremteni szeretteikkel. Hozzátartozóik nem válaszoltak a telefonhívásokra és a kórházakban sem találták őket.
A hozzátartozók azonosításhoz szükséges adatokat közölnek a központ munkatársaival, illetve átadnak olyan tárgyakat - általában fogkeféket -, amelyekből DNS-mintát lehet venni.
Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését célzó lépéseket - közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap. Izrael ezen lépések keretében leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.
(MTI nyomán)
Rendőrörsöt foglalt vissza az izraeli hadsereg
Az izraeli hadsereg visszaszerezte az ellenőrzést a palesztin fegyveresek által elfoglalt rendőrőrs felett a Gázai övezet határához közeli Sderot városában – adta hírül a bbc.com nyomán a 24.
Mint írják, egy nappal korábban a Hamász fegyveresei rohamozták meg és foglalták el ezt az objektumot.
A vasárnap hajnali izraeli katonai akcióban, amelyben sikerült visszafoglalniuk a rendőrőrsöt, 10 fegyveres vesztette az életét – idézi a bbc.com Amir Cohen határrendészeti parancsnok közlését.
Életveszélyes most fesztiválozni
Bombák hangja ébresztette a bulizókat azon az izraeli zenei fesztiválon, amelyet szintén elértek a Hamász támadásai. A CNN-nek nyilatkozó egyik fesztiválozó szerint a Nova Festivalon reggel fél hétkor csapódtak be az első rakéták, többen meghaltak, de a támadók túszokat is ejtettek a közönség soraiból.
A Novát a gázai határtól nagyjából két mérföldnyire rendezték meg szabadtéren, a Szukkót nevű zsidó ünnep apropóján. Mivel ez alapvetően egy földművelésre használt terület, gyakorlatilag teljesen nyitott, így a fesztiválozóknak nem volt hova fedezékbe vonulniuk. Akik mégis sikeresen kijutottak a fesztiválterületről, azok pedig a menekülő autókkal gyorsan megtelt utakon ragadtak. A CNN által bemutatott, közösségi oldalakra feltöltött videók tanúsága alapján a menekülőket lövések hangja kísérte, de terjed egy felvétel egy pár túszul ejtéséről is. A videókat az eltűntek azonosítására, esetleges megtalálására használják.
350-re nőtt az izraeli halálos áldozatok száma
Az Izraeli Védelmi Erők (Israel Defense Forces, IDF) közlése szerint a Hamász szombati támadása óta elesett izraeliek száma 350-re emelkedett – írja a CNN.
A vasárnapi sajtótájékoztatóján Daniel Hagari tábornok, az IDF szóvivője elmondta: most az a prioritás, hogy minél előbb sikerüljön véget vetni az izraeli területeken zajló harcoknak, és ismét ellenőrzés alá vonják a Gázát Izraeltől elválasztó kerítést.
Zselééknek különleges érzéseik vannak
Volodimir Zelenszkij is reagált a palesztin-izraeli háború eseményeire.
Az X-Twitteren közzétett videónyilatkozatában az ukrán elnök úgy fogalmazott: „az egész világ szörnyű videókat látott Izraelből. A terroristák megalázzák a nőket és a férfiakat, még az időseket is letartóztatják, és nem kegyelmeznek. Egy ilyen terrortámadással szemben mindenkinek szolidaritást kell vállalnia.”
Nekünk Ukrajnában különleges érzéseink van a történtekkel kapcsolatban. Rakéták ezrei az izraeli égbolton…, emberek haltak meg az utcákon…, civil autókat lőttek ki…, megalázzák a fogvatartottakat. Álláspontunk kristálytiszta: felelősségre kell vonni mindenkit, aki terrort és halált okoz bárhol a bolygón.
– fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette: az Izrael elleni terrortámadást jól megtervezték, és az egész világ tudja, hogy „a terrorizmus mely támogatói engedélyezhették annak megszervezését. Izraelnek teljes joga van megvédeni magát a terrorral szemben. Mint minden más államnak.”
 
 
Bombázás Gázában
Felvételeket tett közzé a X-Twitteren az izraeli hadsereg, amelyeken az látható, hogyan bombázzák a légierő gépei a Hamász katonai célpontjait a Gázai övezetben.
 
(24)
Beszállt a buliba a Hezbollah
A Hezbollah libanoni radikális síita fegyveres szervezet vasárnap bejelentette, hogy tüzérségi lövedékekkel és rakétákkal támadta a libanoni-izraeli határ térségében lévő vitatott szektorban található izraeli állásokat, szolidaritásul az előző nap Izraelre támadó Hamász palesztin szervezettel.
"Az Iszlám Ellenállás (...) a cionista ellenség három állását támadta a megszállva tartott Sebaa-tanyáknál, nagyszámú tüzérségi lövedékkel és irányított rakétákkal" - tudatta közleményben a világ számos országában terrorszervezetté nyilvánított Hamásszal szoros kapcsolatokat ápoló, Irán-barát libanoni szervezet.
Hozzátette, hogy a támadást "a palesztin ellenállással és néppel való szolidaritás" jegyében hajtotta végre, miután a Gázai övezetet irányító Hamász szombaton az ötven évvel korábbi jóm-kipúri háború óta nem látott támadást hajtott végre Izrael ellen.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hezbollah támadására reagálva drónnal támadt a határövezetben a szervezet "terrorista létesítményére".
A dél-libanoni Madzsajún határváros lakói arról számoltak be, hogy tucatnyi rakéta hangját hallották vasárnap reggel az izraeli állások irányából.
"Azt ajánljuk a Hezbollahnak, ne avatkozzon be. Ha megteszi, készen állunk" - figyelmeztetett az izraeli hadsereg szóvivője.
Az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) vasárnap önmérsékletre szólította fel a feleket. "Kapcsolatban állunk a hatóságokkal mindkét oldalon (...), hogy kézben tartsuk a helyzetet, és megakadályozzunk egy súlyosabb eszkalációt" - közölte az UNIFIL.
A békéért imádkozott Ferenc pápa
Izrael és a palesztin területek békéjéért imádkozott Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.
Kijelentette, hogy aggodalommal és fájdalommal követi figyelemmel az Izraelben történő eseményeket. Úgy vélte, az erőszak minden korábbinál "gyorsabban robbant".
A katolikus egyházfő közelségét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Azt mondta, imádkozik értük és mindazokért, akik terrorban és félelemben töltik ezeket az órákat.
Ferenc pápa a fegyveres támadások leállítására szólított fel. Kifejtette: "meg kell érteni, hogy a terrorizmus és a háború semmilyen megoldáshoz nem vezet, egyedül halálhoz, sok ártatlan szenvedéséhez. A háború kudarc, minden háború kudarc."
Újabb egységeket juttatott be a Hamász a terrorállamba
Palesztinok szivárogtak be Izraelbe vasárnap is a megrongált határkerítésnél - jelentette hivatalos izraeli és palesztin közléseket idézve az izraeli közszolgálati rádió vasárnap.
A hivatalos beszámolók szerint közelharcok dúltak több, a palesztin Gázai övezettel szomszédos izraeli településen.
A Gázai övezetet vezető Hamász iszlamista szervezet - amelyet számos országban terrorszervezetként tartanak nyilván - bejelentette, hogy szombat éjjel és vasárnap is képesek voltak újabb, friss egységeket bejuttatni Izraelbe. Egy ilyen csoport vasárnap délelőtt elrabolt egy, a határ menti úton haladó izraeli autót, melyet izraeli közlések szerint az övezettől északra, Asdód városnál sikerült megállítani, ahol agyonlőtték az autóból elfutó fegyvereseket.
A túszok között több tucat külföldi állampolgár is van
A jelenlegi izraeli összesítések szerint mintegy száz izraeli katona és civil - férfiak, nők és gyermekek - kerültek szombaton a Hamász fogságába, őket a határkerítés megrongált részeinél hurcolták át Gázába. Izraeli tisztviselőktől a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet úgy értesült, hogy a túszok között több tucat külföldi állampolgár is van, akik közül néhányan részt vettek a sivatagi technozenei fesztiválon. Számos amerikai állampolgárt, helyi üvegházakban dolgozó thaiföldi vendégmunkásokat, valamint az Egyesült Királyság, Németország és Oroszország állampolgárait is elvitték Gázába. Az amerikai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet.
Izrael arra kérte Egyiptomot, hogy segítsen közvetíteni az izraeliek szabadon bocsátása érdekében zajló tárgyalásokon. Egyiptomi tisztviselők és a Hamász egyik vezetője a The Wall Street Journal amerikai lapnak azt mondták, hogy nem tudnak kapcsolatba lépni számos, túszokat tartó Hamász-fegyveressel, és civilek is fogságba hurcoltak embereket, s ez megnehezíti a fogva tartott izraeliek pontos számának megállapítását.
Az izraeli hivatalos közlések szerint háromszázötvenre emelkedett a szombati támadások halottainak száma, s jelenleg több mint ezernyolcszáz sebesültet ápolnak a kórházakban, akiknek egy része súlyos, életveszélyes állapotban van.
313-ra nőtt a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben
Háromszáztizenháromra nőtt a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben - közölte vasárnap a Hamász ellenőrzése alatt álló palesztin terület egészségügy-minisztériuma, ahol az izraeli hadsereg már második napja támadta a számos országban terrorszervezetnek nyilvánított fegyveres mozgalom állásait.
Szombat óta 1990-en sebesültek meg a palesztin területen - tették hozzá a közleményben.
Evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit
Evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben - közölte a helyi média vasárnap az izraeli hadsereget idézve.
A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gázai övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.
Az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a Gázai övezet mellett huszonöt település lakóit hogy ideiglenesen, biztonsági okból hagyják el otthonukat, mert a behatoló iszlamista fegyveresek miatt ezek a helyek a leginkább veszélyesek.
Vasárnap megtalálták egy ismert izraeli labdarúgó, Lior Aszulin holttestét, aki részt vett a sivatagi technobulin, melynek látogatói között az izraeli beszámolók szerint mészárlást hajtottak végre az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A negyvenhárom éves csatár 2019-ben vonult vissza az aktív sporttól.
Nyilvánosságra hozták a szombati harcokban elesett tizennyolc katona és harminc rendőr nevét. Különösen heves összecsapások voltak szombaton a szderóti rendőrőrs épületénél, melyet elfoglaltak a palesztinok, majd visszaszereztek az izraeli egységek.
A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombati támadásában megölt izraeliek száma hivatalos közléseket idéző televíziós jelentés szerint már hatszáz fölött van. Az egészségügyi tárca szerint eddig 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik.
Irán támogatja a palesztin nemzet legitim védelmét
Irán "támogatja a palesztin nemzet legitim védelmét" - jelentette ki vasárnap Ebrahim Raiszi iráni elnök. II. Abdalláh jordániai uralkodó friss nyilatkozatában a diplomáciai erőfeszítések élénkítését szorgalmazta.
"A cionista rezsim és támogatói felelősek a térségbéli ingatag állapotokért" - idézte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség Raiszit, aki támogatását fejezte ki az Izraelt megtámadó palesztinoknak.
II. Abdalláh a diplomáciai erőfeszítések élénkítését sürgette, nehogy az elharapódzó palesztin-izraeli erőszak "veszélyes következményekkel" járjon a régió biztonságára nézve. A helyi sajtónak nyilatkozva II. Abdalláh arról számolt be, hogy felvették a kapcsolatot a térségbéli és nemzetközi szereplőkkel, hogy megvitassák "a helyzet elmérgesedésének elkerülését szolgáló sürgős nemzetközi intézkedéseket, megóvva ezzel a régiót az erőszak újabb hullámának következményeitől".
Blinkenék biztosítják a fajtiknak a pénzt, paripát, fegyvert
Az Egyesült Államok még vasárnap áttekinti az Izraelből érkezett kéréseket a biztonsági támogatások kiegészítésére, és "lépések várhatók" - közölte Anthony Blinken külügyminiszter.
A zsidó külügyminiszter több amerikai televíziócsatornának nyilatkozott helyi idő szerint vasárnap reggel, és hangsúlyozta, hogy az elnök utasításának megfelelően szeretnék biztosítani, hogy minden szükséges eszköz Izrael rendelkezésére álljon fellépni a Hamász által Izraelben indított támadásokkal szemben.
A miniszter azt is közölte, hogy az adminisztráció értesült azokról a jelentésekről, amelyek a támadások során meggyilkolt vagy elfogott amerikai állampolgárokról szólnak, jelenleg próbálnak "tényeket találni", és hivatalos megerősítést kapni.
Antony Blinken arról is beszélt, hogy egyelőre nem áll az Egyesült Államok rendelkezésére bizonyíték arra nézve, hogy Irán közvetlen támogatást nyújtott volna a Hamász által indított támadásokhoz. A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy a palesztin fegyveres szervezetet régóta kötik kapcsolatok Iránhoz, és az elmúlt években onnan kapott támogatás nélkül a Hamász ma nem lenne abban a helyzetben, hogy ilyen akciót tudjon kezdeni.
Antony Blinken egyben tagadta, hogy Irán a Hamász támogatására is felhasználhatja azt a korábban befagyasztott 6 milliárd dollárt, amelyhez az Egyesült Államokkal a közelmúltban megkötött fogolycsere-egyezmény keretében hozzájuthat. Az Irán tulajdonában álló összeget korábban egy dél-koreai bankban, a szankciós politika keretébe zárolták.
Demokrata-republikánus egypárt
Az amerikai kormányzatot a republikánusok részéről az elmúlt napokban súlyos bírálatok érték azzal a vélekedéssel, hogy túlságosan sok engedményt tett Iránnak, ami bátorítást adott a Hamásznak az Izrael elleni akció megindításához.
Tom Cotton, a szenátus hírszerzési bizottságának republikánus tagja vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban azt az elvárását hangoztatta, hogy az amerikai adminisztráció mutassa ugyanazt a jellegű elkötelezettséget Izrael támogatásában, mint amilyet Ukrajna felé is mutat, így küldjön katonai felszereléseket, köztük légvédelmi eszközöket is.
"Izrael szeptember 11-éje"
Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete vasárnap az amerikai médiának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy ami történik, az Izrael "szeptember 11-éje". Kifejtette: a vasárnapig izraeli részről elveszített 600 emberélet - a lakosság arányában számítva - az Egyesült Államokban 20 ezer halottat jelentene.
A diplomata példa nélküli mészárlásnak nevezte a támadást, amelyet egy zsidó ünnepen indított a Hamász.
Vasárnap este is folytatódtak a tűzharcok a Gázai övezet szomszédságában
Vasárnap este is folytatódtak a tűzharcok a Gázai övezet szomszédságában, s a palesztinok rakétákat indítottak a Gázai övezetből Izrael területére - jelentette az izraeli média hivatalos közléseket idézve.
A határ menti Beeri és Kefar-Aza kibucban még mindig vannak halottak, ellátatlan sebesültek, és szombat reggel óta betonbunkerekbe zárkózottak, a hadsereg vasárnap délutánig nem tudta megtisztítani ezeket a falvakat a palesztin szabadságharcosoktól.
Seli Harus, a rendőrség szóvivője az eltűntek azonosításának ügyében türelmet kért. Kifejtette, hogy ez hosszú folyamat, mert nem akarnak tévedni. Felszólított mindenkit, hogy adja át az eltűntekről rendelkezésére álló információt: személyes tárgyakat kért az eltűntek szeretteitől a várható DNS-vizsgálathoz, s segítséget ajánlott az izraeli népjóléti minisztériummal közösen a támogatást kérő családoknak.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök Gal Hirsch nyugalmazott dandártábornokot nevezte ki az elhurcoltak és eltűnt személyek ügyének irányítására, miután a kormány megalakítása óta nem töltötték be ezt a posztot.
A gázai iszlamisták vasárnap is egész nap rakétákkal lőtték az izraeli településeket, s az izraeli hatóságok a helyi médiában folyamatosan közölték az éppen tűz alá került falvak, városok nevét.
Az izraeli Kutatóegyetemek Vezetői Bizottsága bejelentette, hogy az idei első szemesztert egy héttel elhalasztják, és csak október 22-től kezdődő héten kezdik meg. Minden egyetem maga határozza meg a további részleteket.
A szombati támadás izraeli halálos áldozatainak száma az egészségügyi minisztérium jelentése szerint már hatszáz fölött van, és eddig 2156 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvennyolcra becsülik.
Palesztin részről hivatalosan 313 halálos áldozatról és 1990 sebesültről tettek említést.
(MTI nyomán)