Vasárnapi hírfolyam: Netanjahu hosszú háborút ígér
Miközben folyamatosan rakétákat lőnek a Gázai övezetből Izraelre, izraeli katonákat ejtettek túszul, s utcai harcok folynak Izraelben a behatolt Hamász egységekkel - jelentette a helyi média Izraelben szombaton.
Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Izraelbe behatolt egységei.
Ablakokból készített, s az izraeli tévékben is bemutatott videofelvételek szerint nem csak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken közlekedő állig felfegyverzett Hamász-csoportok is, melyek az övezettől távolabbi területekre is eljutottak.
Zoom
Fotó: Ilan Assayag / Háárec
A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel.
A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.
Mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel, akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrörsöt is. A szderoti polgármester felszólította városa és környékének lakosait a televízióban, hogy tartózkodjanak bezárt ajtók mögött óvóhelyeiken, semmiképpen ne menjenek az utcákra.
Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén. A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos százezres szombat esti tömegtüntetés, melyet negyvenedik hete tartanak a jogrend átalakítása ellen.
Zoom
Fotó: Abed Rahim Khatib / Flash90)
A szombati munkaszüneti nap, és sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. Ugyanakkor a vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.
Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként megszólalt az izraeli közszolgálati televízióban, s bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben, s egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken.
A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy kora délután összeül a rendkívüli biztonságpolitikai kabinet a tel-avivi főhadiszálláson, majd délután ötkor kormányülést tartanak.
Rakéták tucatjait lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, s fegyveres csoportok hatoltak be izraeli településekre.
Frissítés: Szijjártó aggódik a zsidókért
Magyarország elítéli az Izraelt szombat hajnalban ért terrortámadást, elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és őszinte együttérzését fejezi ki a veszteségek miatt - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.
Szijjártó Péter közölte, a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, és folyamatosan veszik fel a kapcsolatot azokkal a magyar állampolgárokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak.
Az Izraelben tartózkodó magyarokat arra kérik, hogy bármilyen baj esetén azonnal forduljanak a magyar nagykövetséghez - írta a miniszter, megjegyezve, hogy eddig még nem érkezett segélykérés.
Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli a brutális terrortámadást, elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és őszinte együttérzését fejezi ki Izrael kormányának és az izraeli népnek az őket ért veszteségek miatt.
"Izraeli kollégámat biztosítottam Magyarország támogatásáról és együttérzéséről" - írta a miniszter.
2. frissítés: Netanjahu szerint is háború van
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombati bejelentése szerint a Gázai övezetet uraló, Hamász iszlamista szervezet átfogó légi, szárazföldi és tengeri támadást indított Izrael ellen az övezetből, és a kormányfő ezt háborúnak minősítette. Vezető politikusok világszerte határozottan elítélték a Hamász akcióját.
Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke azt írta az X platformon (korábban Twitter): az Izrael és az izraeli lakosság elleni "válogatás nélküli támadások" ártatlan polgárokat sújtanak terrorral és erőszakkal. Az EU szolidáris az izraeli néppel ebben a szörnyű pillanatban - tette hozzá.
Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár szintén az X-en azt írta: "Határozottan elítélem a Hamász ma reggel óta Izrael és ártatlan civilek elleni terrortámadását. Izraelnek joga van megvédeni magát az ilyen alattomos és tömeges támadásokkal szemben. Védtelen civilekre rakétákat lőni brutális terror, és soha nem eszköz a politikai problémák megoldására. Izrael biztonsága Ausztria számára nem tárgyalási alap."
Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén elítélte a Gázából Izrael ellen intézett támadásokat. "Az ártatlan emberek elleni erőszaknak, a rakétatámadásoknak azonnal véget kell vetni. Teljes mértékben szolidárisak vagyunk Izraellel, amelynek a nemzetközi jog szerint joga van megvédeni magát a terrorral szemben" - írta az X-en.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke "a terrorizmus legmegvetendőbb formájáról" beszélt.
Olaszország is támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. A római kormány szintén a leghatározottabban elítéli a "terrort és az ártatlan civilek elleni folyamatos erőszakot" - áll Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatalos rezidenciájának szombaton kiadott közleményében. "A terror soha nem fog győzedelmeskedni" - írták.
James Cleverly brit külügyminiszter szintén az X-en közölte: "az Egyesült Királyság egyértelműen elítéli a Hamász által izraeli civilek ellen elkövetett szörnyű támadásokat. Az Egyesült Királyság mindig támogatni fogja Izrael jogát, hogy megvédje magát".
José Manuel Albares spanyol külügyminiszter pedig azt írta a X-en: "határozottan elítéljük a Gázából Izrael ellen elkövetett nagyon súlyos terrortámadásokat. Elborzaszt bennünket ez a válogatás nélküli erőszak. Minden szolidaritásunk az áldozatoké."
Az ukrán külügyminisztérium szintén az X-en közölte: "Ukrajna határozottan elítéli az Izrael elleni folyamatos terrortámadásokat, beleértve a Jeruzsálemben és Tel-Avivban civilek ellen elkövetett rakétatámadásokat". Ukrajna támogatja Izraelt abban a jogában, hogy megvédje magát és népét.
Oroszország mindkét féllel és az arab országokkal is kapcsolatban áll az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus eszkalálódása miatt. "Magától értetődik, hogy mindig önmérsékletre szólítunk fel" - idézi az Interfax hírügynökség Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettest.
3. frissítés: Teljes mozgósítás
A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei támadásának eddig legkevesebb huszonkét izraeli halálos és több mint ötszáz sebesült áldozata van az izraeli mentőszolgálat és a kórházak szombat kora délutáni közlése szerint.A meglepetésszerűen támadó fegyveresek elhurcoltak ismeretlen számú izraeli túszt a Hamász uralta Gázai övezetbe.
 
 
A szárazföldi támadásban a fegyveresek több mint tíz olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez. Ezek közül hétben még helyi idő szerint délben is bent voltak.
A szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek már ki Izraelre szombaton.
 
 
Izrael teljes mozgósítást rendelt el, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael "háborúban áll". A hadsereg Vaskardok fedőnéven hadműveletet indított, közben pedig mozgósít több tízezer tartalékost, köztük az összes kommandós egység katonáját.
A Beér Seva-i Szoroka Kórház arról tájékoztatott, hogy eddig több mint kétszáznyolcvan sebesültet fogadtak be, akik közül hatvan súlyos vagy válságos állapotban van.
A mentőszolgálat véradásra szólította fel a lakosságot a kórházakban ellátott több mint ötszáz sebesült túlélése érdekében. Ennek eleget téve több százan állnak sorban Tel-Avivban, Haifán és Jeruzsálemben a véradó központok előtt.
 
 
A halottak között van Ofir Libstein, Saár Hanegev település önkormányzatának vezetője, aki a Hamász terroristáival folytatott tűzpárbajban vesztette életét. A közszolgálati tévé beszámolója szerint a harcoknak számos halálos áldozata van, de pontos számuk egyelőre nem ismert.
A sebesültek és a halottak száma várhatóan nőni fog, mert a mentők még nem tudtak bejutni több olyan településre, amelyet a Hamász fegyveresei megszállva tartanak. Harcok folytak még kora délután is az ellenőrzésük alatt lévő izraeli településeken. Ofakim faluban gyújtogatnak, és túszokat tartanak fogva egy lakásban.
 
 
A Háárec című izraeli lap arról számolt be, hogy kaotikus állapotok uralkodnak Rahatban, a Negev-sivatag legnagyobb beduin településén, amelyet szinte folyamatos rakétatámadás ér, de kevesebb mint tíz óvóhely áll a mintegy hetvenötezer lakos rendelkezésére.
(MTI)
Demkó: elfajulhatnak a dolgok, ha a Hezbollah is beszáll
Demkó Attila szerint a mostani támadásból az derült ki, hogy a Hamász megtanulta azt, hogy hogyan lehet elkerülni a beépített ügynökök, illetve az esetleg lehallgatások révén azt, hogy az izraeliek előre megtudják, hogy egy ilyen támadás fog történni. A szakértő úgy véli, hogy meglepték Izraelt, és felhívta a figyelmet arra, hogy
egyes nem megerősített hírek szerint továbbra is izraeli területen vannak a Hamász harcosai.
Demkó kiemelte, hogy a Hamász megtanulta azt, hogy Izrael milyen módszerekkel igyekszik felvenni velük a harcot, és a mostani támadással sikerült kicselezni az izraeli védelmi erőket. Úgy látja, hogy ezen tényezőknek köszönhetően egy meglepetésszerű támadást tudtak intézni, amely viszonylag komoly áldozatokat követelt izraeli oldalon. A szakértő szerint sikeresebbnek tűnik ez a támadás a korábbiaknál.
 
 
A következő napok harci cselekményeire, valamint a lehetséges izraeli ellencsapásokra rátérve Demkó Attila elmondta, hogy Izrael igyekezni fog elrettentő jellegű csapásokat mérni a Hamászra. Hozzátette: Mindig egy a módszer, de általában csak két-három évre sikerül elrettenteni a Hamászt, amíg újra nem építi a katonai erejét, és újjá nem építi a lerombolt infrastruktúráját. Demkó szerint
nagy valószínűsége van egy nagy erejű izraeli ellencsapásnak.
Hozzátette: az ellencsapásra sor kerülhet szárazföldi erőkkel, valamint légierővel is, ami előbb utóbb eredményhez fog vezetni, tehát le fogja degradálni a Hamász képességeit, de magát a létét, meg az akaratát nem. „Ami lesz az az, hogy ez a 2023-mas Hamász-Izrael háború hetekig vagy hónapokig esetleg eltart, és jön majd 2028-ban a következő, tehát nincs semmiféle megoldása ennek a konfliktusnak” – fogalmazott. Demkó szerint nincs lehetőség a konfliktus feloldására, és a következő évtizedekben is hasonló összeütközések várhatóak. A szakértő szerint arra a kérdésre még mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet, hogy a Hezbollah bármilyen formában beszáll-e ebbe a konfliktusba, ugyanis ez a szervezet nagyságrendekkel jelentősebb képességekkel rendelkezik a Hamásznal.
Zoom
Fotó: Ilan Assayag / Háárec
„2006-ban volt az utolsó nagy Izraeli-Hezbollah háború, ez mindenképpen jelentősebb konfliktust jelentene” –fogalmazott. Hozzátette, hogy ennek egyelőre nincs jele. Összefoglalva elmondta, hogy egy példátlan, innovatív és összetett Hamsáz támadásról van szó, amely a korábbiaknál jelentősebb eredményeket ért el, és
a nagy kérdés az, hogy a Hezbolalh, vagy bárki más beszáll-e, mert akkor ez jelentős mértékben elfajulhat.
(Mandiner)
4. frissítés: Technoesten szórakozó fiatalokon is rajtatütött a Hamász
Legkevesebb hetven izraelit gyilkoltak meg az iszlamista Hamász Izraelbe behatoló egységei az izraeli mentőszolgálat közlése szerint. A Kan izraeli közszolgálati tévécsatorna már száz halálos áldozatról tud, és arról számolt még be szombat délután, hogy a fegyveresek több tucat izraelit túszul ejtettek, egy részüket a Gázai övezetbe vitték, köztük nőket is.
Mintegy kilencszáz sebesült van kórházakban, közülük mintegy hatvanan súlyos vagy életveszélyes állapotban az egészségügyi intézmények beszámolói szerint.
Az övezet menti izraeli településekre behatoló fegyveres iszlamisták vérengzést hajtottak végre a civil lakosság körében, és a helyi média szavaival "mészárlást" a sivatagi technozenei esten részt vevő fiatalok körében.
A Hamász fegyveresei az övezettel szomszédos Beeri kibuc ebédlőjében ötven túszt tartottak fogva még a késő délutáni órákban is, Ofakimban pedig két terrorista egy családot annak lakásában. Az izraeli hadsereg egységei jelen vannak az övezettel szomszédos huszonkét településen, fokozatosan átfésülik őket, és állításuk szerint felül tudnak kerekedni a Hamász fegyveresein.
A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet bejelentette, hogy ötvenkét izraelit ejtett foglyul, közöttük katonák és civilek - nők is - vannak. Az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet arról számolt be, hogy izraeli katonákat tart fogva.
Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a támadásra válaszul harci repülőgépek tucatjai támadják a Hamász hadállásait a Gázai övezetben, és lezárták az övezet melletti utakat a forgalom elől. A haditengerészet pedig videófelvételeket tett közzé arról, hogy megsemmisítette a hamászos fegyveresek több olyan motorcsónakját, amelyen be akartak hatolni Izrael vizeire. Becslésük szerint így többtucatnyi fegyverest öltek meg.
Az izraeli oktatási minisztérium közölte, hogy vasárnap - amely Izraelben a hét első munkanapja - nem lesz tanítás az ország oktatási intézményeiben.
5. frissítés: Palesztin egészségügyi minisztérium: sok áldozatot szedett az izraeli válaszcsapás
Legkevesebb 198 embert megöltek, 1610 másikat pedig megsebesítettek a Gázai övezetre mért izraeli légi csapások - közölte a palesztin terület egészségügy-minisztériuma szombaton.
A légi csapásokat a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom által Izrael ellen elkövetett összehangolt offenzívára válaszul mérték a palesztin területre.
"Ma (szombaton) legkevesebb 198 ember meghalt és 1610 megsebesült a Gázai övezetre mért izraeli légi csapásokban" - áll a tárca közleményében.
Zoom
A bulldózer erősebb, mint a kerítés (fotó: Anadolu / AFP)
Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy palesztin fegyveresek legalább háromezer rakétát lőttek ki Izraelre, mintegy ezer fegyveres pedig beszivárgott izraeli területre.
A Hamász azt állította, hogy mintegy ötven izraeli katonát és civilt is túszul ejtettek.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy válaszul a Hamász intézményeit és főhadiszállását támadták, valamint néhány tucatnyi harci gépet vetettek be a tengerparti terület több térségében.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy országa hadiállapotban van, és elrendelte a tartalékosok teljes mozgósítását.
Mahmúd Abbász palesztin elnök sürgősséggel összehívta a legfőbb vezetők tanácskozását, amelyen hangsúlyozta, hogy a palesztin népnek joga van megvédenie magát az izraeli katonákkal és telepesekkel szemben.
A Fehér Ház határozottan kiáll Izrael mellett
"A terrorizmus soha nem igazolható" - szögezte le a washingtoni Fehér Ház szombaton a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadására reagálva, amelyben immár legkevesebb 70 ember vesztette életét.
A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának közleménye szerint az Egyesült Államok határozottan elítéli az izraeli civilek elleni összehangolt offenzívát. A tájékoztatás alapján Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egyeztetett az izraeli kormány nemzetbiztonsági tanácsadójával, és továbbra is szoros egyeztetésben marad az izraeli partnerekkel. Az amerikai közlemény hangsúlyozza az Egyesült Államok kiállását Izrael kormánya és állampolgárai mellett, valamint részvétét fejezi ki a halálos áldozatok miatt.
6. frissítés: Orbánék is Izrael mellett állnak
Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Szijjártó Péter azt közölte, hogy telefonon egyeztetett Eli Cohennel, Izrael külügyminiszterével. Áttekintették a "rendkívül elszomorító helyzetet", Izraelnek ugyanis egy aljas terrortámadással kell most szembenéznie - írta.
Szijjártó Péter a halálos áldozatok miatt kifejezte együttérzésüket, egyben biztosította külügyminisztert, hogy Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban - áll a bejegyzésben.
"Őszintén reméljük, hogy sikerül elkerülni a helyzet eszkalálódását", egy közel-keleti erőszakhullámnak ugyanis drámai következményei lehetnek a globális biztonságra - figyelmeztetett a magyar miniszter.
7. frissítés: Hamász-vezér: "nagy győzelem előtt állunk"
Nagy győzelem küszöbén állunk - jelentette ki szombat este Iszmáil Haníje, a Hamász palesztin radikális mozgalom vezetője, miután fegyveresei meglepetésszerű, összehangolt támadást hajtottak végre Izrael ellen, eddig mintegy 150 ember halálát és 1100 sebesülését okozva, valamint elraboltak több tucatnyi izraelit.
"Elég volt, el kell vágnunk a felkelések és forradalmak végtelen ciklusát, amelyben a célunk, hogy harc árán felszabadítsuk a földünket, és kiszabadítsuk minden emberünket az (izraeli) börtönökből" - jelentette ki a rendszerint Dohában tartózkodó Hamász-vezető a mozgalom televíziójában, az al-Aksza TV-ben elmondott beszédében.
Zoom
Palesztin fegyveresek birtokába került izraeli katonai jármű - írja a képet közlő 24, a pontos forrást nem nevezték meg
Haníje azokhoz az arab országokhoz szólva, amelyek korábban vagy éppen ezekben a hónapokban rendezik kapcsolataikat Izraellel, kijelentette: Izrael diplomáciai közeledése ellenére nem képes védelmet nyújtani nekik.
"Minden országnak, köztük arab testvéreinknek is azt mondjuk: ez az entitás, amely magát sem képes megvédeni az ellenállókkal szemben, nem tud nektek semmilyen védelmet nyújtani" - hangsúlyozta.
"Egyik aláírt rendezési megállapodás sem képes megoldani az (izraeli-palesztin) konfliktust" - tette hozzá.
Izrael 2020-ban rendezte kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, valamint magasabb szintre emelte a kapcsolatait Marokkóval és Szudánnal annak ellenére, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások évek óta be vannak fagyasztva.
Izrael amerikai közvetítéssel Szaúd-Arábiával is tárgyalásokba kezdett a kapcsolatok rendezéséről, ami kiváltotta számos palesztin szervezet bírálatát.
Haníje közölte: a fegyveres palesztin szervezetek a gázai övezeti harcokat Ciszjordániára és Jeruzsálemre is ki akarják terjeszteni. "A harc behatolt a cionista entitás szívébe" - jelentette ki.
Az Irán támogatását élvező, a Gázai övezetet irányító Hamász mintegy háromezer rakétát lőtt ki izraeli területre, valamint mintegy ezer fegyverese behatolt oda, és az izraeli N12 News televízió jelentése szerint már legkevesebb 150 izraeli halálát, 1100-nak pedig a sebesülését okozta, valamint több tucatnyi izraelit elrabolt, és túszként fogva tartja.
8. frissítés: Tovább nőtt az áldozatok száma
Újabb halottakat és sebesülteket találtak szombat este a Hamász fegyvereseitől megtisztított izraeli településeken, a Gázai övezet közelében a reggeli összehangolt támadás következményeként. Az izraeli mentők közlése szerint a halálos áldozatok száma már legkevesebb kétszáz, a sebesülteké pedig 1100.
A számok várhatóan tovább nőnek, minthogy még 22 helyen folyik harc a Hamász fegyveresei és izraeli katonák között, a kórházakban lévő sebesültek egy jó része pedig súlyos vagy életveszélyes állapotú.
Izraeli médiumok becslése szerint ezer hamászos terrorista hatolt be izraeli területre a Gázai övezetből, de sokat közülük megöltek az izraeli biztonsági erők.
Az övezetből továbbra is folyamatosan rakétákkal lövik Izraelt, helyi idő szerint este nyolc órakor különösen erős rakétazápor zúdult az ország középső részére, Tel-Avivra és környékére is.
Ideiglenesen felfüggesztették a vasúti személyszállítást az egész országban, mert a vonatok a több tízezer mozgósított tartalékost és a szükséges katonai felszerelést szállítják az ország déli részébe, illetve a Hezbollah libanoni síita szervezet támadásától tartva az északi határhoz.
"Ötven évre előre megváltoztatjuk a gázai helyzetet"
Izrael Kac izraeli energiaügyi miniszter bejelentette, hogy rendeletet adott ki a Gázai övezet áramellátásának lekapcsolásáról a Hamász támadásának megtorlásaként.
A Hamász bejelentette, hogy az övezet alatt kiépített alagútrendszerébe vitte az elhurcolt izraeli katonákat és civil túszokat, akik között nők és gyermekek is vannak. Az izraeli tévék szakértői szerint valószínűleg kórházakban és iskolák alatti betonbunkerekben rejtik el őket, hogy az izraeli katonáknak nehezebb dolguk legyen a kiszabadításukkal.
Este beszédet mondott az izraeli televíziókban Joáv Galant védelmi miniszter, aki különösen erős, a gázai szituációt alapvetően módosító ellentámadást ígért.
"Ötven évre előre megváltoztatjuk a gázai helyzetet"- jelentette ki.
Jaír Lapid, az izraeli parlamenti ellenzék vezetője felajánlotta Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy alakítsanak egy olyan "vészhelyzeti szakértői" kormányt a harcok végéig, amelyben nem vesznek részt az izraeli társadalmat megosztó szélsőséges pártok.
Szombatra és vasárnapra több tucat nemzetközi járatot töröltek a tel-avivi repülőtéren a létesítmény közlése szerint.
9. frissítés: Teherán: a cionista megszálló rezsim elleni önvédelemről van szó
Az iráni külügyminisztérium szombaton úgy vélekedett, az Izrael elleni támadás a palesztinok önvédelmi cselekedete, és felszólította a muzulmán országokat, hogy támogassák őket jogaik érvényesítésében.
"Ez a művelet (...) Palesztina elnyomott népe ellenállási szervezeteinek spontán megmozdulása elidegeníthetetlen jogaik védelmében, és természetes reagálás a cionista háborús uszításra és provokatív politikákra" - idézte az iráni állami média Nászir Kanánit, a külügyminisztérium szóvivőjét.
Zoom
Fotó: Kobi Wolf / Bloomberg / Getty Images
"Irán úgy ítéli meg, hogy a cionista megszálló rezsim és a jól ismert támogatói (...) a felelősök az erőszakért, a palesztinok elleni gyilkosságokért, és felszólítja az iszlám államokat, hogy támogassák (...) a palesztin nép jogait" - mondta Nászir Kanáni.
Akbár Ali Velajati, Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének a főtanácsadója közleményében leszögezte: "Ez a győztes hadművelet minden bizonnyal siettetni fogja a cionista rezsim összeomlását, és küszöbönálló megsemmisítését ígéri" - jelentette a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség.
Ali Bahadori-Dzsaromi kormányszóvivő az állami médiának azt mondta: a támadások "bebizonyították, hogy a cionista rezsim sérülékenyebb, mint valaha, és a kezdeményezés a palesztin fiatalok kezében van".
Az állami televízióban bemutatott felvételeken látni lehetett, amint a teheráni Palesztina téren összegyűlt emberek üdvözlik a támadásról szóló hírt, "Halál Izraelre!" jelszót skandálnak és tűzijátékokat lődöznek. A televíziós felvételek szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték az Izrael elleni Hamász-támadást.
(MTI)
Zsidó nagykövet: a világon minden gonosz forrása Irán
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael állam budapesti nagykövete az ATV Heti Világhíradójának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Hamász szombat reggeli rakétatámadása mindenkit meglepett. A nagykövet megerősítette, hogy már több mint száz halott és ezer sebesült van.
Háborút indítottak Izrael ellen, tömegével lövik a rakétákat az országra, megtámadták a határ menti településeket, és rengeteg ember meghalt, akiknek a többsége civil. Embereket raboltak el, és Gázába hurcolták őket, a nagy részük izraeli civil – közölte Jákov Hadasz-Handelszman az ATV műsorában.
Zoom
Fotó: Adel Hana / אי־פי 4
Reagálunk, és győzni fogunk. Ez ennyire egyszerű, nincs ugyanis más lehetőségünk
– szögezte le Izrael állam budapesti nagykövete, majd hozzátette, hogy a legfontosabb feladat az Izraelbe behatolt terroristák megölése és azután a Hamászon való bosszú.
A nagykövet megemlítette, hogy a Hamásszal való küzdelem közben vigyázniuk kell arra, hogy a Hezbollah libanoni terrorcsoport ne használja ki a helyzetet.
Jákov Hadasz-Handelszman ezután nem kisebb kijelentést tett, miszerint „a világon minden gonosznak a forrása Irán, akár Ukrajnáról, akár Gázáról van szó”.
Ennek mi véget fogunk vetni
– tette hozzá a nagykövet.