Túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy - a palesztin civilek védelme érdekében - igyekszik "hosszú távú szünetet" elérni a harcokban.
"Rengeteg ártatlan ember van, aki most éhezik, rengeteg ártatlan van bajban és haldoklik, ennek véget kell vetni" - fogalmazott Biden a Fehér Házban adott sajtótájékoztatóján, és aláhúzta: nagy nyomást gyakorolnak a tűzszünet és az izraeli túszok elengedése érdekében.
A gázai háború kitörését követően Bident többen bírálták, miután azt mondta, az ártatlanok halála "a háború ára", valamint kételkedett a halálos áldozatok számát közlő palesztin forrásokban is.
Eközben Szijjártó Jew Yorkban bizonygatja, mennyire hű cselédje a kormány minden zsidónak
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Amír Ohanával, az izraeli parlament (kneszet) elnökével találkozott csütörtök este New Yorkban. Az izraeli politikus köszönetet mondott a közel-keleti helyzettel kapcsolatban képviselt tisztességes magyar kormányzati álláspont miatt.
Zoom
Fotó: Szijjártó Fb-oldala
A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az "előre nem tervezett, ám annál örömtelibb" találkozót követően, hogy partnere a gázai "terrorellenes művelet" állásáról adott tájékoztatást, ő pedig a magyar pozícióról.
"A gázai terrorellenes művelet sikere egyértelmű globális érdek, mert ezen műveletek sikere jelenthet garanciát arra, hogy soha többet, sehol a világon nem történhet ilyen terrortámadás" - hazudta.
Leszögezte: mindenképp el kell kerülni, hogy Izraelnek két fronton kelljen harcolnia, meg kell gátolni a fegyveres konfliktus átterjedését a szomszédos Libanonra, az ugyanis az egész térségre nézve tragikus következményekkel járna.
Szijjártó Péter tudatta továbbá, hogy a kneszet elnöke köszönetet mondott a kormány "tisztességes álláspontja" miatt, miután Magyarország továbbra is blokkolja az izraeli telepesek elleni szankciós javaslatot az Európai Unióban, és fenntartja Izraelt támogató politikáját, kiállva egyúttal amellett, hogy a nemzetközi szervezeteknek fair hozzáállást kell mutatniuk a zsidó állam iránt.
Szijjártó Péter, aki ezt megelőzően helyi zsidó szervezetek vezetőivel tárgyalt, arra is kitért, hogy régóta tapasztalható az Izraellel szembeni rendkívül elfogult, kiegyensúlyozatlan és tisztességtelen eljárásmód a nemzetközi szervezetekben, ami ellen Magyarország mindig fellépett, és fel fog lépni a jövőben is.
Rámutatott, hogy az Izrael elleni október 7-ei terrortámadás óta Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is "megdöbbentő, brutális mértékben" megnőtt az antiszemita támadások száma, utóbbi ország esetében 300 százalékos ugrás történt, tucatszám zajlottak és zajlanak erőszakos tüntetések.
"Látjuk, ahogy az antiszemitizmus feléledésével, térnyerésével zsidó közösségeket, zsidó közösséghez tartozó személyeket zaklatnak. Hallhattuk és láthattuk, hogy az amerikai egyetemeken hogyan tört elő az antiszemitizmus, láthattunk megdöbbentő jeleneteket a nyugat-európai utcákról" - közölte a miniszter.
"Őszintén remélem, hogy az amerikai külügyminisztérium ezután fel fog hagyni a más országokról szóló vallásszabadsági jelentések készítésével" - tette hozzá.
Szijjártó Péter kiemelte: "Magyarországon mindez elfogadhatatlan és elképzelhetetlen. Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, és Magyarországon nem lehet terrorszervezetek mellett tüntetni".
Illetve leszögezte, hogy Magyarország a legbiztonságosabb hely a zsidó közösségek számára, ahol senkit nem érhet hátrány, bántalmazás, negatív diszkrimináció azért, mert valamilyen közösséghez tartozik.
"Magyarországon minden egyes zsidó honfitársunk és minden hozzánk látogató zsidó ember abszolút mértékben biztonságban érezheti magát, ezt a magyar állam garantálja" - jelentette ki a tárcavezető.
Végül úgy vélekedett, hogy a modernkori antiszemitizmus terjedése nem meglepő Nyugat-Európában és az Egyesült Államoknak, hiszen Magyarország régóta figyelmeztet arra, hogy ez az illegális migrációs hullámok egyik következménye.
"Európában párhuzamos társadalmak alakultak ki, Európában agresszív bevándorlók erőltetik rá az akaratukat az ott élő csendes többségre, és sajnos ezek az illegális migránsok hozzák magukkal ezt az antiszemitizmust" - sorolta Szijjártó Péter.
(MTI nyomán)