/Bővített hír./
Többtucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek Gázavárosban humanitárius segélyre váró palesztinok közül csütörtökön, de az övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezet és Izrael eltérően magyarázza a történteket.
A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 112 ember vesztette életét, 280-an pedig megsebesültek a támadásban, amellyel az izraeli erőket vádolják.
Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna korábbi csütörtöki közlése szerint 81-en haltak meg, a sebesültek száma pedig 700 fölött van. A csatorna kórházi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a segélyre váró több száz ember közé tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak be.
Az izraeli hadsereg azt közölte: nincs tudomása arról, hogy azt a területet támadták volna abban az időben. Majd arról számolt be, hogy az emberek a segélyért történő tülekedésben sérültek meg, összetaposták egymást vagy elgázolták őket. Névtelenül nyilatkozó izraeli katonai tisztviselők ugyanakkor elismerték, hogy a katonák ezután tüzet nyitottak a tömegre, mert veszélyben érezték magukat.
A Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök megvitatta a "tragikus és aggasztó incidenst" Egyiptom és Katar vezetőivel, valamint szót ejtettek az izraeli túszok szabadon bocsátásának és a hathetes tűzszünet biztosításának lehetőségeiről is. Az amerikai külügyminisztérium azt közölte, "sürgősen további információkat gyűjt arról, hogy pontosan mi történt".
Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint "az izraeli megszálló hadsereg által elkövetett ocsmány mészárlásról van szó", amelyet segélyszállítmányra várakozó emberek ellen követtek el.
Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia azzal vádolta Izraelt, hogy hadserege az incidens során szándékosan támadt civilekre. Közös nyilatkozatban emellett felszólították az izraeli kormányt, hogy biztosítsa az övezetbe tartó segélyek célba juttatását, a nemzetközi közösséget pedig arra, hogy határozott lépésekkel gyakoroljon nyomást Izraelre a nemzetközi jog betartása és az azonnali tűzszünet elérése érdekében.
Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora megdöbbent a történtek miatt. "A gázai helyzet még csaknem öt hónapnyi brutális ellenségeskedés után is képes sokkolni bennünket" - írta az X közösségi oldalon.
Az október 7-e óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint eddig legkevesebb 30 035 palesztin vesztette életét, és 70 457 megsebesült.
Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizhetetlenek, a gázai beszámolók nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálesetet, akár Izrael okozta azokat, akár nem. Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, amelyekről feltételezhető, hogy az iszlamista fegyveresek több száz hibás vagy célt tévesztett rakétája, valamint eltévedt lövedéke okozta - állítják az izraeli hatóságok. Izraeli jelentések szerint a gázai harcokban a hadsereg eddig mintegy tizenkétezer Hamasz-tagot ölt meg, Izraelben pedig a Hamász október 7-i támadásában mintegy ezren haltak meg.
(MTI)