A szlovák miniszterelnök együttműködést ajánlott Ukrajnának a békemegoldások keresésében, és azt kívánta, hogy "mihamararabb" váljon az Európai Unió tagjává. Ez Robert Fico és "ukrán" hivatali kollégája, Denisz Smihal közös sajtótájékoztatóján hangzott el a két kormánynak a felvidéki Nagymihályban megtartott együttes csütörtöki ülése után.
Fico a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint kijelentette: azt szeretné, ha az ukrajnai háború békésen és igazságosan, az ország területi egységét és szuverenitását tiszteletben tartó megoldással rendeződne. Megjegyezte, hogy orosz haderő bevetése Ukrajna területén a nemzetközi jog megsértése volt, és együttműködést ajánlott Kijevnek a békemegoldások keresésében. Azt kívánta, hogy Ukrajna "mihamarabb" váljon az EU tagjává, és a csatlakozási tárgyalások terén megszerzett tapasztalatai alapján felajánlotta a segítségét ebben.
"Szlovákia támogatása Ukrajna uniós csatlakozási ambíciói tekintetében nem spekulatív, hanem teljes értékű támogatás" - szögezte le Robert Fico a szlovák hírügynökség szerint.
Az ukrajnai miniszterelnök megköszönte az országa uniós integrációs tervére vonatkozó szlovák felajánlást, a két kormány együttes ülését pedig úgy értékelte: az bizonyíték arra, hogy sikerült előrelépni a két fél közös céljainak elérésében. "Érdemi előrelépést tapasztaltunk a kölcsönösen előnyös együttműködés elérésében" - fogalmazott Denisz Smihal.
A közös kormányülésen konkrét megállapodások is születtek. Egyebek között abban, hogy vasúti összeköttetést építenek Kassa és Kijev között, munkacsoportot hoznak létre az atomerőművek fűtőanyaga beszerzésének diverzifikálása céljából, valamint arról is, hogy felújítják a Nagykapos és Munkács közötti elektromos távvezetéket, valamint a felsőnémeti határátkelőt.
A TASR jelentése szerint Robert Fico kijelentette: garantálni fogják, hogy az ország területén létrejöjjön egy szállítási korridor az ukrán agrárexporttermékek számára azon országok felé, amelyeknek szükségük van ezekre a termékekre. A szlovák miniszterelnök viszont rámutatott: ha ebben az ügyben nem lesz megállapodás, akkor Szlovákia megtiltja ezeknek az ukrán termékeknek a szlovákiai tranzitját is.
Az Ukrajnának nyújtandó szlovák segítség kérdésében Denisz Smihal elmondta, hogy hazájának egyebek között aknamentesítő gépekre van szüksége. Robert Fico a háborúval kapcsolatban megjegyezte: kereskedelmi alapon Szlovákia hajlandó együttműködni Ukrajnával katonai területen is.
(MTI nyomán)