Jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton a több mint két éve orosz támadás alatt álló Ukrajnában - közölte szombaton Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka.
A parancsnok szerint a negatív fejlemények elsősorban annak tudhatók be, hogy a Donyeck megyei Csasziv Jar felé előrenyomuló orosz hadsereg a március közepén tartott oroszországi elnökválasztás után jelentősen fokozta támadó hadműveleteit.
Az orosz hadsereg ukrán állásokat támad Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében rohamcsapatokkal, páncélozott járművek támogatásával - írta Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.
Szerinte ezt a meleg és száraz idő tette lehetővé, amelynek révén a nyílt területek megközelíthetővé váltak a tankok számára.
Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. Kijev szerint a város már "állandó tűz alatt van".
Közleményében Szirszkij azt is leszögezte, hogy a "leginkább problémás" övezeteket már megerősítették, egyebek mellett légvédelmi eszközökkel. Hozzátette, hogy ismét felmerül "az ellenség műszaki fölényének kérdése a fejlett technikát képviselő fegyverek terén". "Nem így fogunk legyőzni egy nálunk nagyobb ellenséget" - szögezte le az ukrán parancsnok, aki szerint az ukrán katonaság kiképzését is javítani kell.
Ukrán tüzérségi támadásban halt meg tíz civil, közöttük három gyermek
A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett vezetője szombaton közölte, hogy ukrán tüzérségi támadásban Tokmak városban meghalt tíz civil, közöttük három gyermek.
Jevgenyij Balickij szerint a péntek éjjeli tüzérségi támadásban további tizennyolc ember megsebesült, őket kórházban ápolják.
"Két ember eltűnt. A törmelékek eltávolítása és a keresés folytatódik" - írta Balickij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.
Egy másik helyi vezető, Vlagyimir Rogov, az Oroszországgal Vagyunk mozgalom vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy öt ház dőlt össze részlegesen.
Rogov beszámolója szerint több ember megsebesült ukrán rakétatámadásokban Luhanszkban is. A rakéták egy buszpályaudvar és egy gépgyár közelében csapódtak be, három polgári személy megsebesült, és több lakóház megrongálódott - írta Telegram-csatornáján Rogov.
Ukrán médiajelentések szerint ez a támadás egy katonai egység és a gyár közelében lévő katonai járművek ellen irányult.
Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint az orosz erők offenzívájuk során felszabadították a februárban megszállt Avgyijivkától (oroszul Avgyejevka) délnyugatra fekvő Pervomajszke falut.
(MTI nyomán)