Kamala Harris amerikai alelnök, aki várhatóan a demokraták jelöltje lesz a novemberi elnökválasztáson, „őszinte és konstruktív” megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – írja a BBC.
Harris állítólag Bidennél keményebb hangot ütött meg: elmondta, hogy világossá tette „komoly aggodalmát” a gázai áldozatok miatt, és közölte Netanjahuval, hogy nem mindegy, hogyan védekezik Izrael.
Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen – mondta a Fehér Házban folytatott személyes megbeszélésük után. Majd Harris hangsúlyozta a kétállami megoldás kialakításának szükségességét, miközben felszólította az amerikaiakat, hogy legyenek tisztában a konfliktus „árnyaltságával”.
Netanjahu izraeli miniszterelnök fehér házi találkozói egy nappal azután következtek, hogy a kongresszusban szenvedélyes beszédet mondott, amelyben „teljes győzelmet” ígért a Hamász ellen – közben több ezer palesztinbarát tüntető demonstrált az izraeli parlament előtt. A kormányfőre mind hazájában, mind külföldön nyomás nehezedik, hogy vessen véget a kilencedik hónapja tartó izraeli–gázai háborúnak.
Nem minden demokrata örült Netanjahunak
A kongresszus néhány demokrata tagja nem vett részt Netanjahu beszédén a háború elleni tiltakozásként, ugyanis az Izrael és a Hamász közötti konfliktus egyre inkább megosztóvá vált a demokraták között.
Bernie Sanders vermonti szenátor, a demokratákat támogató független képviselő azt közölte, hogy kihagyja a beszédet, tiltakozásul a Netanjahu kormánya által a Gázai övezetben folytatott „totális háború” ellen. „Netanjahut nem kellene üdvözölni az Egyesült Államok kongresszusában” – vélte Sanders egy nyilatkozatban. „Éppen ellenkezőleg, a Gázában és Ciszjordániában folytatott politikáját és a kétállami megoldás támogatásának elutasítását határozottan el kell ítélni.”
Rashida Tlaib demokrata képviselő, az egyetlen palesztin–amerikai kongresszusi képviselőnő a beszéd alatt egy táblát tartott a magasba, amelynek egyik oldalán ez állt: „háborús bűnös”, a másik oldalon pedig az: „bűnös népirtásban”.
(Index nyomán)