A Fekete-tengeren működő Krím-2 fúrótorony elleni ukrán támadás meghiúsításáról tett bejelentést szerdán az orosz védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (GUR) 14 Willard Sea Force rohamcsónakból álló deszantegységet vetett be az akcióban. A tűzharc során az orosz Fekete-tengeri Flotta és a fúrótorony őrsége nyolc csónakot elsüllyesztett, az ukrán tengerészgyalogság különleges műveleti erőinek mintegy nyolcvan katonáját pedig megsemmisítette.
A moszkvai katonai tárca szerint a megmaradt hat ukrán hajó úgy vonult vissza, hogy kísérletet sem tett a vízben maradt sebesültek kiemelésére. A közlemény a "vérbe fulladt médiaműveletet" azzal hozta összefüggésbe, hogy szerdán az "Egyesült Államok és európai országok magas rangú képviselői" látogattak el Kijevbe.
A szerdai orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül hármon számolt be orosz előretörésről. Ukrajnában hatban, Kurszk megyében pedig egyben nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások és támadások számát. A "különleges hadművelet" övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint kétezer ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszk irányában pedig mintegy 350.
Apti Alaudinov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének helyettes vezetője, a Csecsenföldön létrehozott Ahmat különleges alakulat parancsnoka szerdán azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy az orosz erők visszafoglaltak mintegy tíz települést Kurszk megyében, és hadifoglyokat is ejtettek. A tábornok szerint egy páncéloscsoport áttörést ért el, aminek köszönhetően más alegységek is előrenyomulhattak.
Alaudinov konkrétan Sznagoszty, Visnyovka és Gyeszjatoje Oktyabrja község felszabadításáról számolt be, valamint arról, hogy Apanaszovka felét is ellenőrzésük alá vonták az orosz erők. Az orosz védelmi minisztérium részéről nem hangzott el erre vonatkozó bejelentés.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Lelőttek három pilóta nélküli repülőszerkezetet a murmanszki régió felett is. Murmanszk és Hibini repülőterének forgalmát korlátozták.
A 2. nyugati kerületi katonai bíróság távollétében 10 év börtönbüntetésre ítélte szerdán Moszkvában Ilja Ponomarjov volt orosz parlamenti képviselőt, amiért orosz katonai hadkiegészítő parancsnokságok felgyújtására szólított fel, és azt állította, hogy az orosz fegyveres erők szándékosan lövik a zaporizzsjai atomerőművet. Ponomarjovot korábban külföldi ügynöknek és terroristának minősítették.
A "Luhanszki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága 24 évi fegyházra ítélte a 31 éves Olekszandr Malovicskót, amiért ukrán tengerészgyalogos mesterlövészként agyonlőtt egy civilt 2022 márciusában Mariupolban.
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte, hogy büntetőeljárást indított Lado Gamszahurdia georgiai zsoldos ellen, aki a kurszki régióban a vád szerint civileket, köztük hivatalos személyeket gyilkolt meg.
Az SZK terrorcselekmény címén büntetőeljárást indított, miután kedd este kisiklott egy tehervonat dízelmozdonya és több vagonja az oroszországi Belgorod megyében, a Volokonovka-Novij Oskol vasútvonalon. A mozdonyvezető és helyettese nem sérült meg, a kocsikban nem volt rakomány.
(MTI)