Kilenc halálos áldozata és 2750 sebesültje van annak a tömeges incidensnek kedden Libanonban, amelyben szinte egy időben felrobbantak személyhívók - közölte Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter.
A miniszter szerint a sérültek közül mintegy kétszáznak válságos az állapota. A sérültek közül sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is hírügynökségek jelentése szerint.
Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig "veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról", amelyet "a (Gázai övezeti) háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek".
A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam "méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért".
A Hezbollah egyúttal közölte, hogy a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg.
Beszámolók szerint Libanonban szinte mindenütt történtek ilyen robbanások kedden, azonban az esetek többsége a Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult.
Izrael egyelőre nem reagált az ügyben, röviddel a robbanásokat megelőzően az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a politikai vezetés "drámai egyeztetéseket" folytat.
Frissítés: Amerika mossa kezeit
A Gázai övezetben működő Hamász úgyszintén Izrael agressziójának, olyan eszkalációnak nevezte a történteket, amely mindössze Izrael "kudarcához és vereségéhez" fog vezetni.
Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a Hezbollah és Izrael konfliktusának elmérgesedésre figyelmeztetett. "Ezek a fejlemények rendkívül aggasztók, különösen, hogy rendkívül robbanásveszélyes környezetben történtek" - húzta alá Dujarric.
Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze a történtekhez, előzetesen nem tudott erről semmit, és információkat gyűjt az incidensről. Miller egyben leszögezte, hogy civilek nem lehetnek legitim műveleti célpontok.
Miller ugyanakkor óva intette a teheráni vezetést minden olyan cselekménytől, amely tovább ronthatna az amúgy is feszült helyzeten.
Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a személyhívók összehangolt felrobbantását terrorcselekménynek nevezte, s szintén Izraelt tette felelőssé. Abdalláh Buhabib ügyvivő libanoni külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében részvétét nyilvánította ki, és Irán segítségét ajánlotta fel a teheráni külügyi tárca közleménye szerint.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Dolgozik a Moszad: felrobbanó személyhívók miatt sérülhetett meg súlyosan több száz Hezbollah-harcos
A Hezbollah több száz tagja sérülhetett meg súlyosan egy rejtélyes robbanássorozatban Libanonban – írja a Reuters nyomán a Telex. Az érintettek között katonák és egészségügyi személyzet is van.
A jelentések szerint személyhívókba rejtett bombák robbanhattak – ezeket a pagernek, vagy a magyar szlengben csipogónak nevezett kütyüket a világ nagy részén már rég felváltották a mobiltelefonok, de sok helyen (például kórházakban) a mai napig alkalmazzák őket.
A Reuters helyszíni tudósítói szerint több térfigyelő kamerás felvételen is látszik, hogy ilyen csipogók robbannak fel, a detonációk sorozata nagyjából fél órán át tartott Bejrútban. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta az esetet.
Izrael és a Hezbollah között a gázai konfliktus tavaly októberi kirobbanása óta extrém feszült a helyzet, a rakétatámadások mindennaposak mindkét irányban, az izraeli-libanoni határ mindkét oldalán több tízezer embert telepítettek ki.
Frissítés: a legsúlyosabb biztonsági incidens, ezernél is többen megsebesültek
Ezernél is többen megsebesültek kedden Libanonban, köztük a Hezbollah milícia sok tagja az egymás közötti kapcsolattartásra használt személyhívójuk szinte egyidejű felrobbanásától - közölte az Irán-barát síita szervezet névtelenséget kérő egyik tisztségviselője.
Az illetékes szerint a csipogók felrobbanása az őket érő "legsúlyosabb biztonsági incidens" a már csaknem egy éve folyó Gázai övezeti háborúban, amelyben a Hezbollah rendszeresen rakétákkal támadja Izrael területét, ezzel támogatva a Hamász harcát.
Az iráni Mehr hírügynökség szerint Modzstaba Amani, Irán libanoni nagykövete is a sebesültek között van. A Hezbollah tájékoztatása szerint három halálos áldozat is van.
A Reuters egyik libanoni tudósítója több mentőautót is látott Bejrút déli negyedeiben, ahol az apró robbanások és sérülések miatt pánik tört ki a lakosok körében. A helybeliek elmondása szerint a robbanások fél óra leforgása alatt történtek. A Hezbollah-tisztségviselő szerint Libanon déli részéről is jelentettek ilyen jellegű robbanásokat.
A bejrúti egészségügyi minisztériumhoz tartozó válságkezelési központ felszólította az egészségügyi dolgozókat: azonnal menjenek be munkahelyükre, hogy az ország el tudja látni a tömeges sérüléseket. Egyúttal figyelmeztetést adott ki, miszerint az egészségügyi személyzet ne használjon személyhívót.
Három - szintén meg nem nevezett - biztonsági forrás arról számolt be, hogy a szóban forgó személyhívók a Hezbollah vadonatúj beszerzései, írja az MTI.