Bezár!
2021. április 13., kedd, Ida, Béla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:36 Pechje volt a szökni próbáló minnesotai négernek: sokkoló helyett a fegyverét használta a rendőrnő08:22 Először lesz női főszerkesztője a Reutersnek08:09 Washington megállapodott három országgal határellenőrzésük fokozásáról07:55 Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet észleltek07:45 A Johnson & Johnson megkezdte vakcinájának európai szállítását07:32 Putyin: Moszkva kész a nemzetközi együttműködésre a világűrben06:48 Több százan váltottak már jegyet és kezdtek felkészülni a Virgin Galactic által szervezett űrutazásokra21:42 Kisfiút rendelt magának egy gyömörei pedofil21:23 WHO: korántsem ért véget a járvány21:05 Szivárványcsalád amerikai módra: egy szülő pert indított, hogy összeházasodhasson a saját gyermekével20:57 Teszthamisítókra csaptak le Romániában20:44 Irán több téren leállítja az együttműködést az EU-val a szankciók kiterjesztése miatt20:23 Megerőszakoltak egy kiránduló nőt egy budai turistaútvonalon20:04 Bécs május 2-áig meghosszabbítja a teljes zárlatot19:37 Valóra váló összeesküvés-elméletek: beültethető csipet fejleszt a Pentagon a "vírus ellen"
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Anyaország :: :: Hozzászólások

Buzifesztivál és "ökumenikus istentisztelet"

Reklám

2018. június nyolcadikán a Magyar Idők című kormánylapban jelent meg Jurák Kata rövid írása az idei buziünnepről „Egy hónapos lesz a Pride és lesz istentisztelet is” címmel. Nem a két „lesz”-en akadtam fönn, hiszen a nyelvi szegénységben nincs különbség ellenzéki és kormánypárti sajtó között. Az „istentisztelet” részleteire voltam kíváncsi. Hol lesz, mely egyházak szervezésében?
A Magyar Időkben megjelent írás végén ez olvasható:
A fesztivál különlegességének számít, hogy a „keresztények a melegekért” csoport már ökumenikus istentiszteletre is várja a homoszexuális, transzgender és nemi identitás nélküli embereket.
Két nappal később hírportálunk is közölte a HVIM nyilatkozatát, melyben többek között ez olvasható:
Felszólítjuk a történelmi keresztény egyházakat, hogy világos állásfoglalással határolódjanak el a devianciát hirdető propagandától és mondják ki azt az alapvető, máig érvényes tanítást, hogy a homoszexualitás összeegyeztethetetlen a kereszténységgel! Tegyék tisztába a médiában keringő híreket, miszerint „ökumenikus istentiszteletre” is sor kerül a homoszexuálisok szervezésében!
Nem tudom, más hírportálok írtak-e „ökumenikus istentisztelet”-ről a rendezvény kapcsán, de ez most nem is érdekes. Azt azonban tudom, hogy az említett kormánypárti lap újságírója nem a buzik által kiadott programfüzet alapján írta cikkecskéjét. Én ugyanis elolvastam a „Budapest Pride Fesztivál – Merj nagyot álmodni 2018. 06. 08. – 07. 08.” című füzetet, s abban mást találtam. Valóban meghirdettek istentiszteletet, de az nem ökumenikus, s nem keresztény. Mielőtt erről részletesebben írok, lássunk néhány apróságot az idei fesztivál kínálatából.
A buzifüzet tartalomjegyzékében ez olvasható: „Roma LMBTQ hét”. Tehát az egy hónapig tartó programsorozatban egy hétig melegednek roma testvéreink.
Zoom
A roma programok között szerepel, hogy a hagyományosan botrányos buzivonuláson lesz külön „roma LMBTQ kamion”. Micsoda szegregáció! A romákat külön kamionba pakolják a nem roma buzik?
Zoom
Június 15-én egy leszbikus egyesület borzongatóan izgalmas programmal várja a meleg nőket. A programfüzetben sorjázó kérdések közül idézek egyet: „Melyek azok a területek az életünkben, ahol előny vagy hátrány lehet, hogy nők vagyunk egy szexista és heteronormatív kapitalista világban?”
Zoom
Ezek szerint a szocialista világban (Kuba, Kína vagy Észak-Korea) nincs probléma. Miért nem mennek akkor például Phenjanba fölvonulni, fesztiválozni?
Szinte mindegyik program címe alatt hasonlóan nagyképű, idegen szavakkal zsúfolt szöveget találunk. Július hatodikán például a Liget Club nevű intézmény ad otthont a Women’s Pride 2018 című rendezvénynek. „Transz és nem bináris embereket is várunk” - olvasom a tájékoztató szövegben. Nem viccből írom: tényleg nem tudom, milyen az a „nem bináris” ember. A prospektust elolvasva viszont azt látom, hogy a buzi szubkultúrában olyan nyelvet hoztak létre, amely első látásra magyarszerű, de semmi köze Arany János, Mikszáth Kálmán vagy Weöres Sándor nyelvéhez.
Most pedig lássuk az állítólagos „istentiszteletet”. A programfüzet szerint július hetedikén, 14 órakor kezdődik a melegvonulás. Ezen a napon valóban lesz „istentisztelet” hazánk fővárosában, a belvárosban.
Zoom
Az istentiszteletre invitáló szöveg alábbi mondatát érdemes figyelmesen elolvasni:
Zsidókat, LMBTQ embereket és barátaikat egyaránt várjuk.
Talán nem szükséges bővebben kifejteni, hogy az idézett rövid mondatban az is benne van, kit nem várnak a Bálint Házba progresszív zsidóink.
De mi is ez a Bálint Ház? Honlapjuk szerint „a magyar zsidó (sic!) közösség otthona”. (Helyesen így kellett volna írni: „a magyarországi zsidó közösség otthona”.)
Zoom
Kik támogatják ezt a zsidó otthont? Az intézmény honlapja erre is választ ad:
A Bálint Ház a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány egyik projektjeként működik. Létrehozása az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), az angol World Jewish Relief (WJR), a Doron Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös erőfeszítéseinek eredménye.
Látjuk, a hazai zsidóság vezető szerve, az állam által egyházként elismert Mazsihisz az egyik fő támogató. A buzivonulás napjára (ráadásul sabbatra!) időzített zsidó „istentisztelet” tehát a Mazsihisz jóváhagyásával, támogatásával tartatik meg. Ezúton is gratulálunk a Mazsihisz vezérkarának.
Természetesen volt, illetve e sorok írásakor is van úgynevezett „keresztény” program, méghozzá ökumenikus, de nem istentisztelet.
Zoom
Ugyanezt a programot hirdették meg a fővárosban, a mai napra.
A Keresztények a melegekért (KerMel) nevű gittegylet előbb Szegedre szervezett „ökumenikus keresztény alkalom”-nak nevezett akármit, ráadásul egy kávézóba, illetve annak mozitermébe, s a meghívó szerint ifj. Cserháti Sándor evangélikus lelkész volt a beszélgetés, közös ima vezetője. Az említett gittegylet Facebook-oldala szerint (melyet 1146 ember kedvel) 35 ember érdeklődött az esemény iránt, s hárman voltak jelen. A KerMel-t (honlapja szerint) egyetlen történelmi keresztény egyház sem támogatja, talán valamilyen, magát kereszténynek nevező szekta, üzleti vállalkozás (mint a Hit Gyülekezete, vagy Iványi Gábor társulata) állhat mögöttük. Nem tudom.
Összegezzük az eddigieket. Szerepel keresztény ökumenikus istentisztelet a buzifesztivál programfüzetében? Nem. Tehát nem is volt ilyen címmel meghirdetett istentisztelet? Aki az előző sorokat elolvasta, azt válaszolja, nem. Pedig volt. A buzifesztivál hivatalos programjában ugyan nem szerepelt, mégis volt. Ez a sumákolás a fölháborító ebben a történetben.
A Budapest Pride Fesztivál című programfüzetben nem szerepelt ökumenikus istentisztelet, de néhány nappal ezelőtt, június harmadikán az említett KerMel nevű társaság hirtelen módosította a programot, s ma (2018. június 11.) estére valóban „ökumenikus istentisztelet”-et hirdetett ezzel a szöveggel:
18 órától kezdődik az istentisztelet több lelkész közreműködésével, taizéi énekekkel, Úrvacsorával.
Amikor az idézett mondatot olvastam, ezt gondoltam: úrvacsorát említ a szöveg, tehát katolikus pap biztosan nem lesz jelen, mert a katolikusoknál nem úrvacsora van, hanem áldozás.
A buzifesztivál programfüzetének 11. oldalán még ez szerepelt a mai esti program leírásában:
Zoom
Ez tehát ugyanaz a program, amelyet Szegedre is meghirdettek, szó sincs benne istentiszteletről. Június harmadikán a KerMel Facebook-oldalán hirtelen felbukkan a több lelkész közreműködésével tartandó istentisztelet, de a két napja megjelent közlemény már csak egy lelkészt említ, amikor istentiszteletre invitál homokost, nem homokost, hívőt, nem hívőt egyaránt (ennyiben toleránsabbak, mint a Bálint Ház kirekesztő zsidai).
Zoom
Miért tartották titokban ezt a programot? Miért nem kapott helyet az állítólagos „istentisztelet” a buzifesztivál programfüzetében? S mitől „ökumenikus” az az „istentisztelet”, amelyet egy, azaz 1 darab állítólagos „lelkipásztor” vezet? Itt valami nagyon nem stimmel. Valami bűzlik a KerMel-ben.
Még két elgondolkodtató apróság.
Az első: a KerMel honlapján még e sorok írásakor (2018. június 11., késő délután) sem szerepelt semmilyen istentisztelet.
Zoom
A másik apróság: a KerMel Facebook-oldalán néhány nappal ezelőtt így reklámozták a mai „istentiszteletet”:
Zoom
Nézzük meg jól a képet. Igen, egy (vélhetően katolikus) templom belső terét látjuk a háttérben, s nem az Auróra nevű, kétes hírű józsefvárosi lebujt. A KerMel Facebook-oldalán néhány nappal később viszont felbukkant az „istentisztelet” valódi helyszíne is.
Zoom
Ez azért kicsit más, mint egy templom, az ajtón többek között a Kétfarkú Kutya Párt matricája. Nagyon fúrja az oldalamat, vajon ki az a „lelkipásztor”, aki ilyen helyen tart „istentiszteletet”, s oszt állítólag úrvacsorát? Kérjük a nevét. Ahogy ők szokták mondani, itt a coming out ideje.
Jó lenne, ha a KerMel megosztaná a közvéleménnyel, kik éltek itt vissza az „istentisztelet”, a „kereszténység” szóval egy otromba fesztivál ürügyén.
B. - Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready