Bezár!
2021. január 26., kedd, Vanda, Balambér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:01 Kutyák költöztek a Fehér Házba22:44 Törökországben sem fog éhezni a "német válogatott"22:21 A halmozódások fűtik az egyébként csökkenő hazai lottóforgalmat22:10 Történelmi feladatgyűjtemény kínai középfokú iskolák 3. évfolyamának a 2126-27. tanévben21:30 Már nincs jelentősége: Trump-ellenes korrupciós pereket állított le az amerikai legfelsőbb bíróság 21:19 Az olasz kormányfő kedden benyújtja a lemondását20:44 Matthäus: senki sem ismeri úgy a Herthát, mint a magyar edző20:24 "Halál az Egyesült Államokra, halál Izraelre!" - Trump által terroristává nyilvánított húszik tízezrei tüntettek Jemenben20:09 Párhuzamos valóságban él Jákob, de annyi igaz, hogy október 23-án egy színpadon csápol majd a balos idollal19:24 Nagy veszteséggel zártak az európai tőzsdék19:03 Görögország francia harci repülőgépeket vásárol18:30 Református püspök lett Balog Zoltán exminiszterből18:09 Katolikus papot lőttek agyon a Fülöp-szigeteken18:03 Koronavírusos a mexikói elnök, de jól van17:52 Szakít a pártpolitikával, csak állatvédelemmel foglalkozna Fülöp Erik
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

Sérti a négert a dzsungel világa? - "Rasszista" lett A dzsungel könyve

Reklám

A minap igazán magas labdát dobtak fel nekünk a haladó harcosok. Sok minden más egyéb klasszikus mellett az 1967-es kasszasiker, A dzsungel könyve (egyébként érdekesség gyanánt jegyzem meg, hogy ez volt az utolsó olyan Disney-produkció, amelyen maga Walt Disney is személyesen dolgozott, ugyanis nem sokkal később hunyt el) sem kerülhette el a modern kori jakobinusok figyelmét. Mielőtt azonban erre rátérnénk, gondolkozzunk el rajta, vajon mi zavarhatta ezeket a jómadarakat az animációs filmben? Mivel ez pontosan nem derül ki, gondoltam, pár eshetőséget én magam szedek össze.
1. Elképzelhető, hogy maga a dzsungel – amely meglepő módon a rajzfilm helyszíneként szolgál – "rossz emlékeket ébreszt fekete embertársainkban", esetleg eléjük tárja a valóságot. Mindenesetre arra a bölcsességre, miszerint a négert kihozhatod a dzsungelből, de a dzsungelt a négerből nem, az elmúlt pár héten annyi bizonyítékot szolgáltattak, hogy évtizedekig elérvelgetünk majd belőlük.
2. Lehet, hogy Lajcsival, az orángután királlyal és fárasztó majmaival volt a probléma? A párhuzamot gondolom nem kell túlmagyarázni, mindenki tisztában van vele. Fontos szempont viszont, hogy Lajcsiék nem lopkodtak plazmatévéket.
3. A dzsungel könyve egy "emberkölyökről", Maugliról szól, akit kiskorában az indiai dzsungelben hagytak, majd farkasok neveltek fel és állatok között szocializálódott. A történet fő szála azt a folyamatot kíséri végig, ahogyan – számos nehézség közepette – Maugli visszatalál az emberek világába. Lehet, hogy a lázadó négerek csak a Maugli által elért sikerekre irigyek.
Zoom
Ajjaj! Kezdem sejteni, mi a "baj" a rajzfilmmel...Nehogy magára ismerjen pár fosztogató (forrás: pinterest.com)
A dzsungel könyve (és tucatnyi más társa) ugyan még mindig jobban járt, mint az Elfújta a szél, hiszen csak "figyelmeztető feliratot" kapott a Sky Cinema nevű óriáscégtől. A Sky szerint ezek a filmek, mesefilmek "elavult hozzáállásúak", így aki meg szeretné tekinteni mondjuk Az utolsó szamurájt, az 1941-es Dumbót, vagy az Álom luxuskivitelbent, az "figyelmeztető felirattal" fog találkozni a film elején: "Ez a film elavult hozzáállású nyelvi és kulturális ábrázolásokkal jár, amelyek sértően hathatnak ma."
A Sky szolgalelkű szóvivője a következőt nyilatkozta: "A Sky elkötelezett amellett, hogy támogassa a rasszizmus elleni küzdelmet és javítsa a sokszínűséget és a beilleszkedést a képernyő előtt és a képernyőn kívül egyaránt." Hozzátette még azt is, hogy a Sky tulajdonában lévő csatornák mindegyikét felülvizsgálják majd, "szükség esetén pedig cselekednek". Ez a "cselekvés" pluszinformációk elhelyezését jelenti (legalábbis egyelőre), ami alapján a sok érzékenyített agymosott eldöntheti, hogy megnézik-e az adott filmet, avagy sem. Nem mellesleg van még hova fejlődnie a Skynak, hiszen a Disney Plus már 2019 novemberében, tehát a drogos bűnöző halála előtt több mint fél évvel "figyelmeztetett", hogy a régi filmek "elavult kulturális ábrázolásokkal" rendelkeznek.
S, hogy mennyibe kerül a Sky-féle fehérellenes kultúrharc? Ezidáig tízmillió fontba, vagyis körülbelül négymilliárd forintba (úgy hiszem, lenne ennek a pénznek jobb helye is).
Az elmúlt hetekben úgy zúdulnak ránk a képtelennél képtelenebb hírek, hogy még gyakorlott embereknek is egyre nehezebb lépést tartani velük. Aki pedig tudja, hogy a történelem ciklikus működéssel bír (és nem egy folyamatos, egyenes mentén ábrázolható fejlődéssel), az azzal is tisztában van, hogy ilyen esetekben nincs megállás. Legalábbis jelentős ellenállás nélkül biztosan nem, ugyanis egy öngerjesztő folyamatról beszélünk. Az ilyen és ehhez hasonló időszakok csak akkor törtek meg, ha voltak olyanok, akik a normalitás nevében felléptek a felforgatók ellen és kérlelhetetlenül, bármi áron rendet teremtettek. Ez az erő hiányzik manapság.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready