Bezár!
2021. április 22., csütörtök, Csilla, Noémi napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot18:23 Palesztin kormányfő: az izraeli kormány minden létező eszközt felhasznál, hogy beavatkozzon a választásokba 18:00 Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt17:48 Magánzárkában őrzik a zsidó-néger bosszúhadjárat legújabb áldozatát, de "legalább" félóránként megzavarják17:22 Lapértesülés: Biden az örmény népirtás elismerésére készül16:56 Kiszivárogtak az államtitkár szavai: "a magyar egészségügy nem élné túl a negyedik hullámot"16:42 Szijjártó a hegyeshalmi határnál egyeztetett
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Videók :: :: Hozzászólások

Megakadt a lemez - ismét egy magyarellenes film a láthatáron

A magyar filmgyártás olyan, mintha egy végtelen hosszúságú válságban lenne, amelyet időnként megakaszt egy-két jól, vagy legalább kevésbé rosszul sikerült alkotás. A fő probléma azonban még csak nem is ez, hanem a tény, hogy mind a mai napig szinte futószalagon jönnek az olyan magyar filmek, ahol konkrétan a magyarságba, a történeti emlékezetünkbe kívánnak páros lábbal beleszállni.
A Természetes fény című film kapcsán már az erős gyanakvásra ad okot, hogy a szélsőségesen liberális Telex nevű szennyportál mennyire odavan érte. Nagy Dénes filmjének bemutatója a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, idehaza legnagyobb valószínűség szerint tavasszal láthatjuk, ami a járványhelyzettől függően persze változhat.
Zoom
Kép forrása: berlinale.de
A cselekményt, a film előzetesét és a Telex elemzését olvasva az ember joggal gondolhatja, hogy itt bizony nagyon régen ugyanazokat az unalmas köröket futjuk. Ebből már sejthetjük, hogy a téma nem más, mint Magyarország szerepe a második világháborúban és nem, természetesen nem pozitív szemszögből. A Természetes fény a naturalizmus segítségével igyekszik bemutatni, milyen "galád módon" viselkedtek szovjet földön a "magyar megszálló csapatok".
Persze, most tegye fel a kezét az az olvasónk, aki meglepődött. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy a témaválasztás nem helyénvaló, hiszen a magyar történelem talán legmozgalmasabb, legizgalmasabb éveiről beszélünk, a felfogás és a feldolgozás az, ami a nemzeti emlékezet szempontjából elfogadhatatlan. Az embernek körülbelül olyan érzése támad, hogy az agresszorként viselkedő magyarok csupa szemétséget követtek el azokon a területeken, ahol kvázi békefenntartó feladatokat láttak el, és éjt nappallá téve vegzálták a "nyilvánvalóan teljesen ártatlan" szovjet lakosságot. Egyedi visszaélések persze mindenhol történhetnek, de egy hadsereget kollektív módon így bemutatni felér egy történelemhamisítással.
A magyar csapatok félelme a partizánoktól ugyanis jogos volt. Mivel partizántevékenység esetében nem reguláris haderőről beszélünk, a terepet viszont mindenkinél jobban ismerték, felderítésük és likvidálásuk komoly erőket vett igénybe, sokszor pedig lehetetlen volt megmondani, hogy ki bújtat partizánt, vagy ki az, aki most éppen ártatlan civilnek adja ki magát, "szabadidejében" pedig partizán. S, hogy mit lát ebből az átlagember az idegenszívű történetíróinknak, a balliberális firkászoknak vagy a hasonló filmeknek köszönhetően? A magyar hatóságok "felesleges brutalitását", valamint a folyamatos "szégyenérzet" pumpálását, amiért a magyarok lelkes partnerként segítették a németeket. Ez az oka annak, hogy a Telex olyannyira lelkendezik a filmért. Ugyanez a portál vajon mit írna egy olyan filmről, ami a magyar haderőnek méltóságteljes emléket állít a bolsevizmus elleni fáradhatatlan és bátor harc miatt?
Mindezek ellenére kíváncsian várom a hazai bemutatót. Hiszen egyelőre csak a szokásos, magyarellenes felszínt kapargatjuk, mélyrehatóbb elemzést a film megtekintése után fogunk közzétenni.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready