Magyarország miniszterelnöke felbosszantotta a Zsidó Világkongresszus résztvevőit, ugyanis konkrét intézkedések helyett megpróbálta az antiszemitizmus problémáját elbagatellizálni, miközben Budapest utcáin szélsőjobboldaliak tüntettek - írja a Der Spiegel online kiadásában Keno Verseck, a magyarul is jól beszélő, magyarországi témákkal előszeretettel foglalkozó szerző.

A Spiegel Online "Zsidó Világkongresszus: Orbán elbagatellizálta beszédében az antiszemitizmust" című cikkében megszólal Vadas Vera, aki egy nappal a bergen-belseni tábor "felszabadítása" után született 1945 májusában. Vadas Budapesten nőtt fel, és 1998-ban megalapította a Zsidó Nyári Fesztivált. Elmondása szerint mindig nyíltan büszke volt zsidó származására, és ezzel soha nem volt problémája Magyaországon. Egy pár éve azonban "kellemetlen alapérzése" van a "növekvő zsidóellenesség" miatt. "Veszélyben nem vagyunk, de felháborító, hogy mennyire messze jutott az ország az antiszemitizmussal kapcsolatban" - mondja.
Egy 17 százalékos szélsőjobboldali párt, egy kormánytöbbség, melyben a cigányellenes és antiszemita törekvések szalonképesek, egy kormányfő, aki hetente Európa-ellenes és nacionalista beszédeket tart - ezeknek a tényeknek a tudatában a mintegy 100 ezer magyarországi zsidó többsége hasonlóan érez, mint Vadas Vera - írja Verseck. "És ennek tudatában ülésezik jelenleg a Zsidó Világkongresszus (WJC) Budapesten, az antiszemitizmus és rasszizmus elleni jelzésként" - teszi hozzá.
Normál esteben minden Zsidó Világkongresszus megnyitóján üdvözlő beszédet mond a vendéglátó ország kormányfője. A magyar kormányfőtől a kongresszus résztvevői ezúttal többet vártak: egy félreérthetetlen jelet az antiszemitizmus, a szélsőjobboldallal való összekacsintás ellen - írja a szerző, aki megemlíti a WJC elnökének, Ronald S. Laudernek erős kritikáját Orbánnal kapcsolatban, miszerint a magyar kormányfő elvesztette politikai iránytűjét. A vasárnap esti ünnepélyes megnyitó alatt Lauder békülékenyebb hangot ütött meg. "A magyarországi zsidóknak szüksége van önre, hogy megüzenje az egész országnak: az intolerancia nem elfogadható" - intézte szavait Orbánhoz a WJC elnöke.

Orbán Viktor beszédét nagyon várták a résztvevők, de nem következett be fordulat: Orbán ugyanúgy, mint sokszor máskor, kinyilvánította, hogy az antiszemitizmus elfogadhatatlan az országban és a kormány zéró toleranciával viseltetik a gyűlölet ellen, ugyanakkor a szerinte igazságtalan, Magyarországról szóló kritikákra is panaszkodott, kiemelve: más országokkal ellentétben náluk nem támadnak meg zsinagógákat, valamint a kormány antiszemitizmus-ellenes intézkedéssorozatot hajtott végre, és azon van, hogy a "holokauszt borzalmai" soha ne merüljenek feledésbe.
A beszédet követő taps a Der Spiegel szerint visszafogott volt, sokan csalódottak voltak. "Sokkal többet reméltem" - mondta a németországi zsidók központi tanácsának elnöke, Dieter Graumann a Spiegel online-nak. A Zsidó Világkongresszus hiányolta a "konkrét, szélsőjobboldal-ellenes intézkedésjavaslatokat". Sok magyar-zsidó megfigyelő is csalódott, "komédiának" tartva a beszédet.
(Der Spiegel - HVG nyomán)