Az alábbi cikket jelentette meg az Adevarul.ro oldalon egy bizonyos Bogdan Diaconu nevű "szociálliberális" parlamenti képviselő (ő az, aki kitiltaná Erdélyből a nemzeti érzelmű magyarokat, ugyanakkor betiltaná a hazafias rendezvényeket, aki feljelentette Vonát, aki szerint Magyarország címere szégyenfolt, melynek kihelyezése a Székelyföldön olyan, mintha a horogkereszt kerülne egy zsidó intézményre stb.):
A Románia-Magyarország meccs választási kampány a magyar szélsőségeseknek
A magyarországi csapat drukkerei már provokáltak egy verekedést Bukarest régi központjában. A messzeségből a Jobbik fenyegetőzik, hogy nem lesz csendes a légkör, mert a mérkőzés politikai, és összefüggésben áll Magyarország területeinek visszaszerzésével. Így a Magyarország-Románia mérkőzés nemcsak egy sportesemény lesz, ahogyan az normális lenne, hanem annak a bizonyítéka, hogy a magyar szélsőség hogyan tüzeli a kedélyeket.
Zoom
"Magyarországon a Jobbik a háború kultúráját terjeszti, amit Romániába akar exportálni a focimeccs alkalmával"
A nyári egyetemek időszaka lejárt, de a hatásuk és az ott elhangzottak láthatóak a Románia és Magyarország közti sportesemény alkalmával. Ennek csak a profi futballról kellene szólnia, de már harcias nyilatkozatokkal jár a Jobbik részéről, a párt ugyanis a mai meccsben politikai konfrontációt lát, s egyben egy alkalmat arra, hogy Nagy-Magyarország területeiről álmodozzon.
Egy focimeccs szélsőséges követelésekkel történő összekötése veszélyes, ahogyan az a bukaresti régi központban történt incidens során is látható volt, ahol magyar szurkolók provokáltak ki egy a rendőrség által lezárt botrányt. Nagyon tartok attól, hogy nem az egyetlen ilyen jellegű esemény lesz. Ebből is látható, hogy mennyire nem ártatlanok (ahogyan azt egyesek láttatni szeretnék) a magyarországi politikusok által a nyári egyetemeken tett izgató nyilatkozatok.
Mindaz, ami e meccs körül fog történni, Vona Gábor ezen a nyáron tett harcias nyilatkozatában és ennek magyarországi folytatásában gyökerezik. A hegyen legurított hógolyó elindult a völgybe, új erőkre kap, és nem lehet már irányítani, megállítani.
A magyar szélsőségeseknek szükségük van a botrányra, mert ebből élnek. A Jobbiknak elemi érdeke, hogy botrányt provokáljon este, hogy legyen kampánytémája.

Az itt olvasható sorokat képernyőre fröcsögő bocskoros
A romániai magyar politikusok sem nyugodtabbak. A „visszafogott” RMDSZ olyan parlamenti nyilatkozatokat szeretne, mely a magyar autonómia szentesítését tartalmazza, és helyi népszavazásokat kezdeményez a regionalizálásért, enklávék kialakításáért. Egy másik magyar politikus mindenkit beperel a Diszkriminációellenes Tanácsnál, én is jól ismerem, mert kétszer jómagam is be lettem idézve, ugyancsak két magyar „jóakaróm” által, mivel számukra az alkotmány betartásának kérése diszkriminációt jelent. Ebben a magyar vezetők által tüzelt légkörben, ahol román-ellenes üzenteket továbbítanak, az őket meghallgatók nem lesznek nagyon békések, de a magyar szélsőségeseknek szükségük van a botrányra, mert ebből élnek.
A Jobbiknak elemi érdeke, hogy botrányt provokáljon este, azért, hogy legyen kampánytémája.
Egyébként már megjelentek a magyar szurkolóknál olyan pólók, amelyeken Románia Gipsy Land-nek van nevezve, filmek, melyekben a románokat veréssel, Bukarestet pedig megszállással fenyegetik. Szép lenne, ha elszigetelt eseteket említenék, melyek nem kellene hogy aggasszanak, de ezek egyre elterjedtebbek lettek a magyar politikusok támogatása által, akik arra buzdítják az állampolgáraikat, hogy ugyanúgy viselkedjenek.
Így, a Románia-Magyarország mérkőzés kampánytémává vált a magyar szélsőségesek számára, akik profitálni fognak bármely esemény és eredmény kapcsán, a románellenes politikájuk támogatása érdekében. Egy sportesemény szélsőséges célokra való felhasználásában a legrosszabb fordulat az erőszakos cselekedetekre történő felbujtás. Nem marad más, mint bízzunk abban, hogy a rendfenntartók a rossz szándékúakat féken tartják, úgy, hogy ne hajtsunk vizet a Románia-ellenességből élők malmára.
(Fordítás: Kuruc.info - olvasónktól)
Eddig az Adevarul.ro cikke. Tegnap egyébként egy másik lap békülékenyebb hangnemet ütött meg, címlapon köszönve meg az MLSZ kemény büntetéseit a románellenes rigmusok miatt:
Zoom
Ma viszont egy másik cikkében szemtelen képpel üzent a két ország vb-selejtezője előtt. A román lap a két ország gazdaságának összevetésével hangol a péntek esti bukaresti meccsre ezzel a címmel: "Nektek a gazdaság, nekünk a pótselejtező!" A címet pedig egy kétnyelvű helységtáblával nyomatékosítják, mely a pótselejtezős remények végét jelzi a magyarok számára:
Zoom
(Origó nyomán)