Az államigazgatásban tevékenykedő tömérdek jobbikos alvó ügynökről beszélt Vona Gábor, aki alelnöke szerint nem úgy értette, de sokak szerint a párt nemzetközi kapcsolatai jelentik a valódi kockázatot - kezdődik a Népszabóság szombati cikke. Alább a ferdítésekkel tarkított folytatás.
A Fidesz tényleg ráfordult a Jobbikra. Erre utal, hogy Pelczné Gáll Ildikó, a kormánypárt európai listavezetője tegnap úgy nyilatkozott: felelőtlen a szélsőjobboldali párt, amiért azzal kampányol, hogy ha Brüsszel nem fogadja el az új földtörvényt, akkor ki kell lépni az EU-ból, a valódi választás a szélsőségesség és a Fidesz-KDNP közt van.
Persze nem az EP-választás okoz gondot a Fidesznek. Sokkal mélyebben érinti a kormánypártot a Jobbik feltételezett beágyazottsága. Ezzel kapcsolatban Vona Gábor egy januári beszédére emlékeztetnek. A Jobbik elnöke azt közölte, hogy „tömérdek alvó jobbikos ügynök várja a győzelmünket”. (...) „Számtalan szakértő segített kidolgozni a programot, és sok alvó ügynök is van az államigazgatásban, akik egyelőre félnek nyíltan támogatni a Jobbikot, de majd rájuk is számítani lehet”.
Zoom
A nagykoalíció szerint a Jobbik jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot, nem a "kettős állampolgárok"
Az „alvó ügynök” kifejezés Balczó Zoltán, a párt alelnöke szerint „alapvetően plasztikus” kifejezés, és olyan szakembergárdára vonatkozik, amely már biztosította a szimpátiájáról a pártot, és „mozdulnak, ha kell, ha a Jobbik kormányra kerül”. Személyes a kapcsolatunk velük – nyilatkozta lapunknak –, van lista, de ez nem afféle titkos lista, kódolt nevekkel. Munkatársunknak arra a kérdésére, hogy ezek az „alvó ügynökök” az államigazgatásban, a közigazgatásban, intézményvezetők szintjén, az igazságszolgáltatásban, illetve a rendőrség soraiban találhatók-e, Balczó Zoltán igennel válaszolt, kiegészítve azzal, hogy „szinte minden területen”.
Munkatársunkat ezzel kapcsolatban arra emlékeztették, hogy a Kuruc.infón többször jelentek meg „esetleírások vidéki cigánybűnözésről”, amelyek kísértetiesen emlékeztettek rendőrségi jegyzőkönyvekre. Vannak, akik ebből arra következtetnek, hogy a rendőrség „alsóbb szintjein” is lehetnek Jobbik-szimpatizánsok. Többen megemlítették azt is, hogy a Gyulai Törvényszék nevében ítélkező bíró nem látta bizonyítottnak a Szebb Jövőért szélsőjobboldali szervezet feloszlatására irányuló indítványt, amelynek alapja az volt, hogy a Szebb Jövőért félelemkeltő, a romák emberi jogait sértő tevékenységet folytat. Hangsúlyozták ugyanakkor, ezzel nem azt látják bizonyítottnak, hogy Mucsi Erika bíró Jobbik-szimpatizáns lenne.
A kormányoldalon többen állítják: a Jobbik nemzetközi kapcsolatai nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Ezt Balczó Zoltán lapunk kérdésére visszautasította. Emlékeztetett rá, hogy a Jobbik többször is kezdeményezte: a társadalmi szervezetek is tegyék közzé támogatóik névsorát. E ponton érdemes megjegyezni, hogy a Magyar Nemzet csütörtökön arról írt: megélénkült az orosz hírszerzés félig nyílt és titkos információszerző tevékenysége hazánkban az ukrajnai válság nyomán.
A Jobbik semmilyen vonatkozásban nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, körülöttünk minden transzparens – ezt Balczó Zoltán, a szélsőjobboldali párt alelnöke állította lapunknak annak kapcsán, hogy a Népszabadság és a hvg.hu is arról számolt be: a Fidesz felső vezetésében, illetve Orbán Viktor környezetében, a Miniszterelnökségen is keresik a Jobbik-jelenség ellenszerét.
A miniszterelnök Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesre és Lázár János leendő kancelláriaminiszterre szignálta ki e feladatot, a hvg.hu pedig úgy értesült, „a dossziék már a fiókban vannak”, a Jobbik külföldi, különösen az orosz kapcsolatai a fideszes pártvezetés szerint akár „nemzetbiztonsági kockázatot” is jelenthetnek. Ami az orosz kockázatot illeti, jóval a választások előtt a Jobbik központi irodája előtt Papp Réka Kinga, a Negyedik Köztársaság szóvivője és Salha Omár, a 4K! alelnöke azt követelte, hogy „a párt fedje fel az orosz energetikai nagyvállalatokhoz, oligarchákhoz és Putyin birodalmi törekvéseihez fűződő kapcsolatát”.
Úgy vélik, a Jobbiknak számot kell adnia arról, miért támogatja a paksi bővítést. „Elfogadhatatlan, hogy miközben a párt egymás ellen hergeli az ország lakóit, cinikus módon, szemrebbenés nélkül támogatja a jövő generációit függőségbe taszító paksi atompaktumot” – mondta Papp Réka Kinga. A 4K! politikusai szóvá tették, hogy miközben a Jobbik szavakban az ország kiárusítása ellen áll ki, ősszel az agresszívan terjeszkedő Gazprom energiaipari óriásvállalat képviselőivel tartott konferenciát Magyarországon. Papp Réka Kinga arra is felhívta a figyelmet, hogy „Vona Gábor rendszeres moszkvai látogatásai során Ivan Gracsovval, az orosz parlament energetikai bizottságának vezetőjével egyeztet”.
A Jobbik válasza az volt, hogy 2009 óta következetesen kiállnak a paksi bővítés mellett, illetve a párt kezdeményezi „egy parlamenti ciklusokon átívelően működő országgyűlési eseti bizottság létrehozását, melynek tagjai értékelik a nemzetbiztonsági szempontból fontos, titkos információkat is”. A bizottság tagjait C típusú nemzetbiztonsági átvilágítás teljesítése után kellene megválasztani – javasolta a Jobbik.
Richard Field amerikai üzletember szerint a Jobbikot Iránból is finanszírozzák. „Az ember csak találgatni tud, vajon honnan szerzi a Jobbik a pénzt médiajelenlétének fenntartására, a több tízezer civil gárdista felszerelésére, ingyenes újságja több millió példányban történő terjesztésére és saját magániskola-hálózatának létrehozására, a Vona Gábor jobbikos európai parlamenti képviselő (sic! - Kuruc.info) tulajdonában lévő Barikád! című lapra, valamint olyan, közismerten antiszemita weboldalakra, mint például a Kuruc.info, amelynek a szerkesztője a pletykák szerint nem más, mint a Jobbik EU-s zászlót elégető politikusa, Novák Előd. Néhány hónappal ezelőtt a Jobbik havonta kétmillió példányban kezdte el terjeszteni hírlevelét. A pletykák szerint a párt több millió euróra rúgó illegális politikai adományt kapott az iráni kormánytól” – írta Richard Field.
Vona Gábor tagadta ezen vádakat, de elismerte: „A vád nyilván abból fakad, hogy nem rejtem véka alá a véleményemet az oroszokkal kapcsolatban.” Staudt Gábor országgyűlési képviselő pedig a Hír Tv-ben azt állította, „fillérre megvan”, hogy ki mennyit adományozott a Jobbiknak. A Jobbik sajtóosztálya is sokszor adott már ki közleményt arról, hogy külföldi jogi személyektől nem kap a párt támogatást, természetes személyektől is csak kis összegeket, ezek jellemzően „külhoni magyar testvéreinktől származnak”. A Jobbik már kétszer nyújtotta be az Országgyűlésnek az arról szóló javaslatát, hogy a külföldi támogatásokat hozzák nyilvánosságra nemcsak a pártok, hanem a társadalmi szervezetek is – közölte a sajtóosztályuk.
Ami a Jobbik keleti – orosz, iráni, török – kapcsolatait illeti, Balczó Zoltán lapunknak azt mondta, ezek a diplomáciai keretek között, „legnyíltabban” vállalt kapcsolatok. Az is tudható, hogy a Jobbik remek orosz nexusa Kovács Béla EP-képviselőnek, a párt volt pénztárnokának köszönhető – tette hozzá az alelnök. Balczó emlékeztetett továbbá arra is, hogy Kovács Béla váltotta őt annak idején brüsszeli EP-képviselői székében és az EP energiaügyi bizottságában is, létrehozva még egy külön EP–Oroszország energetikai munkacsoportot is. Kovács Béla 1986-ban szerzett nemzetközi közgazdászdiplomát Moszkvában, az elit diplomataképzőnek számító Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO).
A Heti Válasz szerint felmerül a kérdés, hogy Kovács Béla kapcsolatban állhatott-e ekkor a szovjet és a magyar titkosszolgálatokkal. Kovács 2013 decembere óta az európai szélsőjobboldali pártok szövetségének alelnöke is (elnöke - Kuruc.info szerk.). Vona Gábor 2008-as moszkvai útját is ő szervezte, akkor Gazprom-hivatalnokoknak tartott előadást a Jobbik elnöke. Balczó Zoltán elmondása szerint az EP energetikai munkacsoportjának képviselői is Moszkvába utaztak, és a duma energetikai bizottságának a képviselőivel közös tanácskozást tartottak, ezenkívül ellátogattak a Gazprom központjába is. „Ez nem jobbikos partizánakció volt, az Európai Bizottság orosz kapcsolatokért felelős illetékese is a delegációval utazott” – mondta el Balczó Zoltán.
Arról a jobbikos Németh Zsolt számolt be honlapján nemrégiben, hogy – idézzük – „az IPU Magyar Nemzeti Csoportja Magyar–Orosz baráti tagozata tartott ülést a Parlament Nagy Imre-termében. Az ülés kiemelkedett a többi közül, mert megtisztelt minket Őexc. Alexander Tolkach, az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete. (...) Vona Gábor szavai után azonban a nagykövet nem csak egy sima köszönömet (sic!) biggyesztett a bemutatkozó végére, hanem magához ragadva a szót kiemelte a Jobbikot a többi párt közül, elmondván, hogy ő hallotta, hogy sok országban a Jobbikkal riogatják a szülők a gyermekeiket, de ő nem hisz ezeknek a téves gondolatoknak, hiszen ő nyomon követte működésünket és konstruktív és jó kapcsolatra törekszik velünk” – írta Németh Zsolt.
Ami a „török-turáni” kapcsolatot illeti: ennek felelőse Hegedűs Tamás képviselő, a magyar–török IPU-elnök, aki megszervezte, hogy Vona Gábor török egyetemeken tarthasson előadásokat. Balczó Zoltán szerint tudomásul kell venni, hogy Oroszország és Törökország is több száz milliós piacot jelent. A Jobbik szerint Orbán Viktor a „keleti nyitással” a 2009-es jobbikos programot emelte kormányerőre.