„Megszegett ígéret” – így kezdte az elnökválasztási kampány során végig Trumpot támogató lap, a Breitbart News azon cikkét, amelyben beszámolt arról, hogy a Trump-kormány mégsem indítana eljárást Clintonnal szemben.
A kampány során a republikánus elnökjelölt, Donald Trump több alkalommal is bűnözőnek nevezte a később általa legyőzött Clintonnét. Trump nagygyűlésein gyakran felhangzott a rigmus: „Lock Her Up!”, azaz „Dugd dutyiba!”
A Clintonnal kapcsolatos felvetésekre gyakran bólogatott lelkesen a Trump győzelméhez hozzájáruló Breitbart News. A portál volt vezetője, Stephen Bannon előbb kampányfőnökként segítette Trumpot, majd a győzelem után a megválasztott elnök átmeneti kabinetjébe is bekerült stratégiai tanácsadóként.
Így aztán nem meglepő, hogy a Breitbartnál rendkívül csalódottak, amiért Trump az egyik legfőbb, alternatív jobboldalnak tett ígéretét – sok más mellett – megszegte. Ez szerepelt a Breitbart címlapján magyar idő szerint kora este:
Zoom
A hozzászólók még jobban kiakadtak. „Ez volt az, amit legkevésbé akartam hallani” – írta a legtöbbet lájkolt hozzászólás szerzője. „Nos, nem lesz két cikluson keresztül elnök, ha ez igaz” – írta egy másik kommentelő.
Nem sokkal később a Breitbart lecserélte a címlapos anyagot egy „12 kamuhír a fősodorbeli médiából” című cikkre. Csak a legnépszerűbb cikkek listáján lehetett megtalálni az eredeti írást, a címlap tetején a Trump-párti Rudy Giuliani korábbi New York-i polgármester – akiről felmerült, külügyminiszter is lehet, ám ezt cáfolták – döntést támogató reakcióját közölték.
Más is kiakadt
A konzervatív Judicial Watch nevű watchdog iroda is felháborodott a fejleményeken – írja a Politico. A szervezetet vezető Tom Fitton szerint ha nem vizsgálják Clinton ügyeit, az Trump „választóknak tett azon ígéretének megszegése lenne, hogy megtisztítja a korrupciótól bűzlő Washington DC mocsarát”. Úgy gondolja, hogy a megválasztott elnöknek arra kellene koncentrálnia, hogy helyrehozza a beteg igazságszolgáltatás hibáit, helyreállítsa a jogrendet és kinevezzen egy külön a Clinton-ügyekre fókuszáló ügyészt.
A CNN-nek nyilatkozva Giuliani azt mondta: Trump azt választotta, hogy egyesíti a nemzetet. „Nézze, létezik egy hagyomány az amerikai politikában, hogy miután megnyered a választást, bizonyos dolgokat magad mögött hagysz” – mesélte a volt polgármester, aki akkor is támogatta volna Trumpot, ha a megválasztott elnök ellenkezően döntött volna. Giuliani úgy véli, hogy a döntést követően azok, akik nem Trumpra szavaztak, másképp tekintenek majd a republikánus politikusra. (Ez pedig valóban lehetséges: nem csak betarthatatlan ígéretekkel operáló populistaként, hanem hazug, az elittel szembeszállni ígéreteivel ellentétben mégsem képes politikusként...)
(MNO nyomán)