Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA áll az amerikai diplomatáknak a WikiLeaks oknyomozó portál által leleplezett, és az elmúlt napokban sokat bírált "kémtevékenysége" mögött - írta a kiszivárogtatásokra hivatkozva péntekre virradóan internetes kiadásában a brit The Guardian című lap.
Az újság szerint a hírszerzés már korábban egyfajta "információs kívánságlistát" dolgozott ki, és azt átadta a külügyminisztériumnak. A minisztérium ezt követően küldte el a szóban forgó megkeresést diplomatáinak szerte a világon.
A WikiLeaks által megszerzett iratokból kitűnt: a külügyminisztérium külföldön dolgozó munkatársait felszólították arra, hogy gyűjtsenek információkat a fogadó országok magas rangú képviselőiről. Washingtonból ilyen jellegű utasításokat küldtek az Egyesült Államok afrikai, közel-keleti, kelet-európai és latin-amerikai nagykövetségei számára, valamint az ENSZ-beli amerikai képviseletnek.
A The Guardian ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Hillary Clinton külügyminiszter nevében az elmúlt évben az ENSZ-ben akkreditált amerikai diplomatákat utasították arra, hogy a többi között Ban Ki MUM ENSZ-főtitkárról gyűjtsenek információkat. Sőt, feladataik közé tartozott az is, hogy más országok ENSZ-diplomatáról gyűjtsenek különböző személyes információkat, kezdve a hitelkártya-információktól egészen az e-mail címekig, illetve a telefonszámokig.
(MTI)