Mintegy 50 ezer különböző hatótávolságú rakétával rendelkezik az iráni és szíriai támogatást élvező Hezbollah libanoni milícia, köztük olyanokkal is, amelyek képesek elérni Tel-Avivot - erősítette meg a WikiLeaks kiszivárogtatását a Pentagon egy illetékese a keddi The New York Times szerint.
A Hezbollah arzenáljában mintegy 40-50 olyan Fateh-110-es típusú rakéta található, amellyel a milícia képes lehet elérni Tel-Avivot és Izrael más területeit, valamint 10 Scud-D típusú harcászati rakéta is. Egy esetleges újabb izraeli-Hezbollah katonai konfliktus esetén tehát az eddigieknél nagyságrendekkel súlyosabb potenciális pusztítással kell számolni.
A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok szerzői szerint a a rakétafegyverek térségbeli elterjesztése mögött alapvetően Szíria áll. A damaszkuszi külügyminisztérium illetékesei cáfolták az értesülést.
A 2006-os izraeli-Hezbollah háború idején a síita milícia több mint 4000 rakétát lőtt ki Izrael északi területeire. A konfliktusnak a hivatalos adatok szerint libanoni részről mintegy 1200 halottja volt, zömmel polgári személyek. Az izraeli haderő mintegy 160 katonát vesztett a konfliktusban.
A The New York Times által ismertetett dokumentumokban az amerikai diplomaták csalódottságukat fejezték ki, mert nem sikerült megakadályozniuk, hogy Damaszkusz, Teherán és Phenjan rakétafegyvereket adjon el "szélsőséges" (azaz nem cionista) szervezeteknek.
(MTI nyomán)