Kis Újság 61. évf. (23. sz.) 1947. január 29., teljes méretben ITT.

Botrányos jelenetek játszódtak le hétfőn délután az Uránia-filmszínházban, ahol hetek óta nagy érdeklődés mellett pergetik a nürnbergi perről szóló orosz dokumentumfilmet. A 6 órai előadáson, amikor a film pergetése közben a nácik kegyetlenkedéseit bemutató leghátborzongatóbb jelenetekre került sor és bemutatták a meggyilkolt nőkről leskalpolt hajnak batyukba csomagolását, valamint az áldozatok szájából kivert fogsorok tömegét és a nürnbergi ügyész éppen az emberekből készített szappant mutatta fel, a nézőtér első soraiban egy férfihang közbeszólt:
– Én megbocsátok!
Pillanatok alatt az egész zsúfolt nézőtér egy emberként ugrott fel helyéről és viharosan követelte az előadás megszakítását és a közbeszóló letartóztatását. Néhány percig tovább pergették még a filmet, de a közönség felháborodása olyan elemi erővel fokozódott, hogy végül is kénytelenek voltak a vetítést megszakítani és kigyulladtak a lámpák a nézőtéren.
Közben a filmszínház igazgatósága és az ügyeletes rendőrtiszt értesítette a főkapitányságot, ahonnan riadóautóval érkezett ki a rendőrség. A közönség tovább tüntetett a közbeszóló ellen, majd hosszabb idő után a filmszínház részéről próbálták megnyugtatni a felháborodott embereket, hogy a közbeszóló már a rendőrség kezében van. A közönség ebbe sem akart belenyugodni, látni akarta a botrányokozót. Erre azonban nem került sor, mert az illetőt detektívek ügyesen kicsempészték a teremből, tekintettel arra, hogy ott olyan volt a hangulat, hogy lincseléstől lehetett tartani. Az ügyeletes rendőrtiszt és a mozi igazgatósága előtt azután a közbeszóló azzal védekezett, hogy félreértették megjegyzését, ő nem azt kiáltotta, hogy megbocsát, hanem azt, hogy „ezt nem lehet megbocsátani”.
A nyugalom igen nehezen állt helyre és azután folytatták az előadást.
(Kuruc.info)