Niels Harrit dán (és nem svéd, mint másutt megjelent) kutató tudományos érvekkel bizonyítja, hogy az általános kép, amely a szeptember 11-ei eseményeket jellemezte egy blöff, színlelt összeesküvés. Az a verzió, ami szerint a két repülőgép döntötte volna le a felhőkarcolókat, egyszerűen nem lehet igaz. Niels Harrit szükségesnek tart egy új, tudományos megközelítést, ami az eseményeket alapjait kutatja, hogy mi történt és ki az, aki valójában okozta az egészet. Nem utolsósorban a WTC-katasztrófa bűnbak stratégiájának következménye az lett, hogy az Egyesült Államok, és szövetségesei, köztük Dánia, Harrit hazája, háborút indított Afganisztán ellen. A teljes felelősséget az állítólagos "arab terroristákra" hárították. 
Niels Harrit a tudományos világban a kémiai tudományok doktora, docensi beosztásban. A Koppenhágai Egyetemen, a kémia tanszéken dolgozik. Ő az, aki egy amerikai és egy ausztrál kollégájával türelmesen és körültekintően végzett munkával közzétett egy 25 oldalas tudományos jelentést, amely szerint sikerült megállapítani, hogy az épületek romjaiból bőséges mennyiségben bukkant elő egy viszonylag újfajta termit, ami legtöbbször két anyag keveréke, általában vas- és alumínium. Ha ez a két anyag együtt van jelen, s ha hevítjük, már 3-400 fokon heves kémiai reakció következik be, ami rendkívül nagy hőmennyiséget szabadít fel. A termit régi ismerős, de a vizsgált formája, amit a World Trade Centerben most találtak, finomított, miniatűr alkotóelemekből áll, ezért Harrit nanotermitnek hívja, mivel a részecskék mérete a két anyag esetén sok ezerszer kisebb, mint a hagyományos termiteknél. 
 
"A vizsgált porban furcsa piros-szürke pelyheket találtunk, ami nagy mennyiségben volt jelen mindenütt a World Trade Center környékén a pusztulásakor.”
A vizsgálat során többen is mintákat gyűjtöttek a különböző helyszíneken, s azt találták, hogy a kis szürke-vörös pelyhek ott voltak mindenütt. Négyet a minták közül mi alaposabban megvizsgáltunk, s többszörös azonosságot tapasztaltunk. Az egyik mintát egy közelben lakó manhattani vette tíz perccel a második torony összeomlása után, a következőt két napra rá, és a negyedik mintát körülbelül egy héttel később. A pehely tulajdonságait vizsgálták, részben mikroszkóp segítségével, de skannelektrommikroskopi (SEM), Röntgen-spektroszkópia (XEDS) és  ún. differenciált szkenning-kalorimetriás módszereket is alkalmaztak. 
„A vörös anyagszemek vastagsága mintegy 100 nanométer és főleg vasoxidból áll, míg a tiszta alumínium szerkezetileg vékony szeletekből épül fel. A vasoxid és az alumínium nagyon jól összekeveredve képezi a piros, sűrű anyagot. Ha begyújtjuk a termitpelyhet, a gyulladás nagyon intenzív, alacsony hővel indul, gyulladási hőmérséklete 430° C, ami messze elmarad a hagyományos termit szokásos öngyulladási hőmérsékleténél. Az óriási hőképződés után tiszta kis vasgolyókat lehetett találni a maradék vörös-szürke pelyhekben. Mi tehát arra a következtetésre jutottunk, hogy a piros része a pelyheknek, amit a porban találtunk, olyan termit anyag, ami nem lépett reakcióba a katasztrófa bekövetkeztekor." - áll tudományos jelentésükben.
Videó: Niels Harrit a dán TV 2-ben
 
Elképesztő nagy pormennyiség 
 
„Hogy magunk gyűjtöttük és vizsgáltuk a port, annak az volt az oka, hogy mindhárom összeomlott épület figyelemreméltó módon nemcsak totálisan tönkrezúzódott, hanem az összeomlás mindhárom esetben megközelítette a szabadesés sebességét, az esésszimmetria szinte százszázalékosan pontos volt, és hatalmas mennyiségű mérgező por képződött. Elsősorban a kis piros-szürke pelyhekre fókuszáltuk a vizsgálatot, amik megtalálhatók voltak az összes mintában az első két torony összeomlása után, vagy a porban, ami egy-két napig befedett mindent. Ezeknek a pelyheknek az aránya nem volt magas, a súlya is meghatározott, legfeljebb egy ezred. Összességében ez mégis azt jelenti, hogy a hatalmas pormennyiségben ez az anyag több tonnányi lehetett.” A cikkben ezután egy hosszú műszaki leírás következik, többek között elektronmikroszkópia, spektrometriai tartalom-elemzés, amely elsősorban a vörös-szürke-pehely réteg-elemzése. A pehelyméret nagyon változatos. A leghosszabb 0,2 - 3 mm hosszú. A vastagsága is eltérő az egyes rétegek között 10 - 100 mikron. 
 
Termit 
 
A szürke rész alumínium (Al), míg a piros rész a rozsda, elsősorban vas-oxid (Fe2O3). Ez együttesen a termit. A további vizsgálatok során megpróbáltuk kikísérletezni, hogy a differenciált hőmennyiségmérő módszerrel meggyulladnak-e ezek a lemezkék. A szükséges gyulladási hőmérséklet, 415-435° C - messze alacsonyabb a hagyományos termitétől. Valójában a gyulladás fejlesztett nagy mennyiségű energiát egy nagyon rövid idő alatt. Minden nagyobb pehely (kb. 1 mm) által meggyújtott láng után néhány másodperccel egy nagyon forró részecske (partikel) lövellődött ki a pehelyből élénk-narancs színnel. 
 
Nanotermit = UFG 
 
Az események időszakában, 2001 szeptember 11 körül, a normál termit a kereskedelemben hozzáférhető volt, és annak használata ismert. Az új formájú nanotermit, UFG (Ultra Fine Grain = ultrafinom szemcsék) a szabadpiacon nem állt rendelkezésre, de számos tanulmány tárgyát képezte, mivel a szupergyors felmelegedés jellemzője lehet egy hatékony robbanóanyagnak. A felszabaduló energia mennyisége a nanotermit égésekor, természetesen ugyanannyi egységnyi súlyra, mint a hétköznapi termitnél, de egy robbanásszerűen növekedő reakciónál minden sokkal gyorsabban történik, és ez a reakció lehet 100-szor olyan gyors is, mint az átlagos termitnél. 
Ebben a cikkben a szerzők felteszik azt a kérdést is, hogy kell-e kutatni további anyagok jelenlétére is a vizsgálatban, miszerint esetleg kifejlesztettek egy gázfázist is és ez lenne az, ami okozhatott robbanást vagy összeomlást. Ezt a vizsgálatot mindenképpen el kellett végezni, hogy tisztázza a három épület összeomlásának a körülményeit. 
 
Az amerikai hadsereg tanulmányozta a nanotermitet 
 
A szakirodalom kutatása során azt is megállapították Harrit és kollégái, hogy az amerikai hadsereg illetékesei 2001 áprilisában már megvitatták a nanotermit különböző felhasználási formáit, különösen fontos eleme volt e kérdés a hő- és nyomásfegyverek fejlesztésének. A munka akkor már mintegy tíz éve tartott. Ezt a vizsgálatot végig kellett folytatni az összes aktuális katonai kutatás és fejlesztés szakterületén, és néhány polgári intézmény tevékenységet illetően is. 
 
A szerzők arra az eredményre jutottak, kimondhatjuk, hogy a piros-szürke részecskék a World Trade Center katasztrófa nagy mennyiségű porában aktív anyagok, azaz érintetlen nanotermit, s ez egy nagy hatásfokú, reaktív pirotechnikai és robbanásveszélyes anyag. 

A hivatalos elmélet az igazi összeesküvés-elmélet 

 
A tanulmány dán televíziós bemutatója során Harrit azonnal megkapta a standard kérdést, hogy vajon az összeesküvéselmélet-gyártókhoz tartozik-e ő is.... (A teljes interjú látható You Tuebon, hogy olvasóink is vizsgálhassák Harrit kimutatásait) 
 
Niels Harrit válasza a kérdésre világos és pontos volt. A vizsgálat során meg kellett állapítania, miszerint több, mint két repülőgép lett volna szükséges a három épület lerombolásához. A hivatalos elmélet vált most ezzel egy nagy összeesküvés-elméletté. Egyszerűen egy új, független vizsgálatot követel, amely minimum meghatározza azt, hogy ki az, aki tonnaszám helyezte el a hő- és robbanásveszélyes anyagokat a három toronyban. 
 
Dánia hadviselő nemzet lett Afganisztánban 

 
Amikor az egyik legfontosabb dán újság látogatja meg Niels Harritot riportkészítés céljából, (a kutató 1945-ben született, Vanloseben, a békés koppenhágai városrészben) ő csak mondja tovább. A World Trade Center pusztulását tekintik ürügynek az Afganisztán elleni háborúra, úgy az amerikai mint a dán háborúpárti erők. És ez megtörténhet anélkül, hogy tudományos alapokon nyugvó bizonyíték lenne arra, hogy az igazi katasztrófa okozója a két repülőgép lett volna. Ezeknél a termitek, és a további robbanóanyagok jelentősen komolyabb tényezők voltak egy pusztító rombolás létrehozásában. 
 
World Trade Center 11/9 
Mivel a WTC körüli körülmények kevésbé ismertek, így végigfutunk a fontosabb eseményeken. 
Még helyi idő szerint reggel kilenc órakor, az 1-es számú épületbe, az egyik legnagyobb toronyba, belerobban egy repülőgép. Csak néhány perccel később belerepül a másik, azonos méretű a 2-es számú épületbe. Ekkor heves tűz és a füst tör ki az eltalált szinteken, majd rövidesen összeomlik az első, majd a második épület is, 10.29.-kor. 
Az összeomlás valóban különbözött kicsit attól, ami történni szokott a megtervezett épület-robbantásoknál, amelyeknél egyértelműen lehet látni, hogy ki vannak téve a robbanásoknak és rezegnek, dülöngélnek egyik oldalról a másikra, mielőtt összeomlanak. A két World Trade Center torony nagyon gyorsan zuhant magába. Valószínűsíthető, hogy az acélvázas épületekben a közvetlen acélgerendák, a termitek által létrejövő magas hőmérséklet hatására folyékony fázisba jutva, képlékennyé váltak. 
 
Három felhőkarcoló dőlt romba -, de csak két repülőgép volt 
 
Délután 17,20-kor a harmadik, a 7-es számú épület is összeomlott. Ez nem volt olyan nagy, mint a két 400 méteres torony, de még mindig lenyűgözően hatalmas, 47 emeletes és 186 méter magas. Alapterülete trapézalakú és olyan nagy, mint egy futballpálya. A "FEMA", a hivatal amely feltérképezte és regisztrálta az eseményeket, jelentésében megkísérelte megmagyarázni, hogy a harmadik épület miért omlott össze anélkül, hogy bármilyen alaposabb vizsgálat történt volna ez ügyben. Ez nem történt meg eddig - hacsak nem fogadjuk el azt, hogy Niels Harrit nyújt kézenfekvő magyarázatot - hogy a 7-es épületet egészen más gyújtotta fel, nem egy repülőgép-katasztrófa. Ezt követően az sem kizárt, hogy a két tornyot is a termitek lobbantották lángra, és más okból, mint a repülőgép-katasztrófa miatti hőemelkedés. 
 
A dán TV lecsap a témára - majd lekapcsol 

 
Amikor a dán televízió felkérte egy riportra röviddel a tudományos cikk közzététele után, akkor azt ígérték neki, hogy nyilvánossá teheti a kutatási eredményeit. Általában a legfontosabb hírek ismétlésével visszatérnek több alkalommal is, amikor újra híreket mondanak. Azonban ezt a tudósítást törölték az első bemutatás után. Harrit kapott még egy lehetőséget másnap reggel a "Nyhetsmorgon"-ban (Hír-reggel), hogy újra megmagyarázza a megállapításokat, de ezután már teljesen leállították. A dán újságok elnémultak, és a hírügynökségek sem adták tovább. Ezzel szemben a tévés riport óriási sikert aratott az interneten. Két héttel később már 200 000-en látták, angol nyelvű felirattal is. Niels Harrit csaknem belefulladt a hálás e-mailekbe, melyek méltatták a bátorságát és azt, hogy valóban egy olyan tudós, aki az igazságot keresi. 
 
De Niels Harrit megérti azokat is, akik nem merik továbbítani az általuk feltártak hírét: félnek, mivel a világsajtót, beleértve a nagy újságokat a legtöbb országban, ellenőrzik. Ezért úgy látom, írja a svéd szerkesztő, hogy az egészséges szemlélet jelei sokasodnak a fiatalok körében. Ők már nem fogják a nagyobb napilapokat megvenni, mert tudják, hogy azok elrejtik a lényeges igazságokat előlük. 
 
Végül is mi adott Niels Harritnak erőt, hogy ebbe a vizsgálatba belefogjon? 
 
-Egy DVD-t kaptam, amiben láttam, hogy három épület összedőlt, de csak két repülőgép volt akcióban eközben. Egyszerűen leesett az állam, és elkezdtem gondolkodni. Aztán a véletlenül felfedezett, összegyűjtött por a katasztrófa helyszínéről, a parányi - milliméter nagyságú - vörös-szürke szemcsék a vegyészt is beindította bennem. 
 
Hosszú ideig nagyon elfoglalt volt, így csak 2009 áprilisában vezettek lassan az események a kutatások sorsdöntő közzétételhez. A kutatás egy idegőrlően aprólékos, türelmet igénylő munka, ahol az ember véletlenül sem engedhet becsúszni egy kis felületességet - mindent amit kutattak, meg kellett ismételni azonos eredménnyel. A publikálás előtt 14 oldalas levélben firtattták kritikus kollégák a legapróbb részleteket is, ami Niels szerint nagyban javította a tudományos színvonalat. Ez egy további két és fél hónapos idegölő küzdelmet és részletekbe menő sokszoros kontrollt jelentett a közzététel előtt. 
 
A választott folyóirat 
 
Akkor, többféle okból kifolyólag is úgy döntött, hogy egy kisebb, viszonylag új és kevésbé ismert svéd tudományos folyóiratot keres meg a tanulmánnyal. Itt adott volt a lehetőség, hogy adott terjedelemben - közel 25 oldal -, részletesen tisztázhatja, s valóban tudományos oldalról közelítse meg a kérdést. Sőt, a folyóiratnak egy további előnyös oldala is van: bárki elolvashatja az egész cikket az internetről. Sőt, a továbbiakban mi, a szerkesztőség képviseljük a szerzői jogokat.
Niels Harrit várja a politikai következményeket is. Egyértelműen kimutatható, hogy valakik elhelyezték a nanotermitet a World Trade Center három épületében, s ez volt a fő felelőse az egész katasztrófának – a repülők berobbanása a két toronyba csak egy színházi elterelő manőver a nyilvánosság felé. Mindezeknek két fő célja van: korlátozni a demokratikus jogokat és a szabadságot az USA-ban, katonai szempontból ürügyet teremteni a háborúkezdésre a muzulmán területek ellen - ebben az esetben kezdetnek Afganisztán lett a hadszíntér, amit Irak és az Irán elleni előkészületek követtek. 
 
Mi azt reméljük, hogy Niels Harrit munkája megkapja azt a figyelmet, amit érdemel és az összeesküvők lelepleződnek. Akkor talán Niels Harrit és kollégái munkája egy kitüntetésre érdemesítené őket: ha nem a kémiai, akkor a Béke-Nobel-díjra. 
 
Víg István (Malmö) nyersfordítását javította a Kuruc.info