Száva Vince főmaffiózó (anyaga ITT; gyászos működéséről plusz infó, pl. Mezőfalva-ügyben, ITT) beleszólt a Kiskunlacháza-témába; azt nyilatkozva, nem cigánytéma az ügy. Mai közleményét az 1. függelékben hoztuk le; sötétkékkel szedtük, hogy könnyen megtalálható legyen. Nézzük, az ügybe való belerondítása mit eredményez(het)ett!
Idézzük a STOP-on közölt (egy sor másik oldal is átvette) Kiskunlacháza-cikk részleteit (eredeti ITT; vannak kommentek):
"Répás József, a Pest megyei település polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat egymillió forintot ajánlott fel a tettes nyomára vezetőjének, de eddig még senki nem jelentkezett ezért az összegért, így eleve megkérdőjelezhető a településen keringő szóbeszéd, amely szerint többen már tudni vélik ki lehet a bűncselekmény elkövetője. A rendőrség a hét közepére ígérte, hogy adatokkal szolgál a tragédiával kapcsolatban - tette hozzá.

Arról is szólt, hogy félreértésen alapulhatott a pénteki tüntetésen elhangzott beszédének az "elég volt a roma erőszakból" kijelentése, mert ezt nem a gyilkossággal kapcsolatban tette, hanem ezzel általában a faluban az utóbbi hónapokban elszaporodott bűncselekményekre utalt.

"A lopások, fenyegetések legalább is részben roma elkövetőkhöz köthetők" - magyarázta."

Nomármost, nézzük a tényeket. Ha olvastuk a hétfői Magyar Hírlap általunk át nem vett cikkét (amelyet még a múlt héten írtak), emlékezhetünk a következőkre:

"A polgármester a büntető törvénykönyv szigorításáért szállt síkra, és elmondta azt is, a településen elkövetett bűncselekmények többsége a roma közösséghez köthető."

Ellenben mi áll a legújabb, fenti nyilatkozatban?
"A lopások, fenyegetések legalább is részben roma elkövetőkhöz köthetők" - magyarázta."

Nagyságrendnyi, fajsúlybeli különbség van a két nyilatkozat között (többsége / legalább is részben), ugye?
És ez még kismiska ahhoz képest, hogy a tüntetésen egyértelműen a cigányságot tette felelőssé a gyilkosságért, most viszont visszakozott ("félreértésen alapulhatott a pénteki tüntetésen elhangzott beszédének az "elég volt a roma erőszakból" kijelentése, mert ezt nem a gyilkossággal kapcsolatban tette, hanem ezzel általában a faluban az utóbbi hónapokban elszaporodott bűncselekményekre utalt."). Nem is lett volna "jobb" alkalom a biciklilopások és egyéb pitiáner bűncselekmények felhánytorgatására, mint a kislány halála miatt szervezett demonstráció.  Esetleg a következőképp kéne értelmeznünk a pénteki kirohanását?: "Községünkben ismeretlen származású tettesek megerőszakoltak és brutálisan meggyilkoltak egy 14 éves kislányt. Tűrhetetlen. Ráadásul a cigányok meg lopnak." Na persze. Ezt a mesét csak egy IQ-szegény ember venné be. Miért is beszélt volna pont a cigányokról, a romabűnözésről, mokkaterrorról, ha a gyilkosok származása valóban teljesen ismeretlen lett volna? Hogy került volna fel a csizma az asztalra?

Hogy miért visszakozott, miért hátrált meg a polgármester? Száva Vince lehet az egyik ok. Képzeljük csak el, ha egy ilyen Száva-féle "megkéri" szépen valamire, engedelmeskedik-e az ember vagy sem. A kérdés megválaszolásához nem kell túl sok IQ. És ha véletlenül mégsem Száva fenyegetése volt, lehet, "csak" "leszóltak", hogy "idefigyelj, az átlagembereknek nem szabad kapcsolatot teremtenie a gyilkosság és a romák között, nem kell ide még egy Olaszliszka, nem kellenek pogromok, nem akarjuk, hogy elszakadjon a cérna, úgyhogy szívj vissza mindent, hülyézd le az újságírókat [lásd pl. a zsOrigó-cikk címét megalkotókat], különben pórul jársz a támogatások elosztásakor!" Ha a Kedves Olvasó lenne a polgármester helyében, ellent tudna mondani ennek a "szívélyes" "kérésnek"?
Megjegyzés: a témához kapcsolódik még a cigányfajvédő (lásd pl. EZT és EZT) HVG cikke, amely Gyovai Margitot, a helyi lap, a Mi újságunk főszerkesztőjét szólaltatja meg. (Nem tudjuk, az általa lenyilatkozott véleménye mennyire egyezik a polgármesterével; feltesszük, teljesen.). Ezt a 2. függelékben hoztuk le; ezt, hogy az első függelékbeli cikktől megkülönböztessük, normal fekete színnel szedtük.
Ebben a helyi hivatal visszakozása, "kárenyhítése" mellett érdemes elolvasni a túlkoros, antiszociális cigányokra való utalást is. Úgyszintén vegyük észre a HVG szánalmas szóhasználatát: rosszban sántikálóknak nevezik a szimplán antiszociális, deviáns, az oktatást, a tanulni vágyók lehetőségeit, jövőjét teljes egészében tönkretevő cigányokat. Ezt a pofátlan szerecsenmosdatást!
A.S. - Kuruc.info
1. függelék
Kiskunlacháza - 2008-11-28-i fáklyás megemlékezésről

Budapest, 2008. december 1., hétfő (OS) - A Magyarországi Nemzeti,- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesület (ÉKE) és a Magyarországi Kisebbségek Pártja delegációja /MKP/ (Száva Vince Országos Elnök, Angeli Tamás Országos Főkoordinátor, Nagy László a Történész kabinet Elnöke és más vezetők) Kiskunlacháza településre utaztunk, hogy segítsük megőrizni a település és a részvétfelvonulás békés jellegét.

Utazásunkat megelőzve telefonon kértünk tájékoztatást Dr. Ármós Sándor r. dandártábornok úrtól, Pestmegye Rendőrfőkapitányától a sajnálatos bűncselekménnyel kapcsolatban, valamint felajánlottuk tevékeny segítségünket a sikeres és gyors nyomozás érdekében. Főkapitány úr kérdésünkre elmondta a rendőrség sajnálatosnak tartja az interneten és egyes sajtóorgánumokban megjelent híreszteléseket a roma elkövetők kérdésében. A nyomozás jelen állása szerint roma elkövető nem került a rendőrség látókörébe!... , valamint üdvözölte egyesületünk segítőkészségét, melyet a rendőri szervek szívesen igénybe is vesznek.

A településre érkezésünkkor egyeztettünk Dr. Répás József polgármester és Kantics Sándor r. Ezredes (ráckevei rendőrkapitány) urakkal és kértük polgármester urat, valamint rendőrkapitány urat, hogy Dr. Ármós Sándor dandártábornok úrtól kapott információnkat, melyet egyébként ezredes úr is megerősített, a demonstráció kezdetén tárja az egybegyűltek elé, hogy ezzel is segítsük a demonstráció békés lebonyolítását. Polgármester úr többszöri kérésünkre végül ígéretet tett és felkérte ezredes urat, hogy ezt a bejelentést Ő tegye meg. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy ezredes úr szót sem kapott és polgármester úr pedig előzetes ígérete ellenére nem tette meg a bejelentést, miszerint A nyomozás jelen állása szerint roma elkövető nem került a rendőrség látókörébe ! E helyett polgármester úr olyan beszédet mondott, mely inkább alkalmas a gyűlöletkeltésre, annak fokozására, mint sem a békesség megőrzésére. Dr. Répás József kijelentette, Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból és mint magyar másodlagosnak érzi magát, mert a magyarokat már semmi sem védi

A szélsőségesek által sokat támadott Sztojka család a mai napon egyesületünket tájékoztatta, hogy 1.000.000,- ft nyomravezetői díjat ajánlana fel a brutális gyilkos, vagy gyilkosok mielőbbi rendőri kézre kerítése érdekében.

Bőven volt időnk érzékelni az asszonyok és gyermekeik félelmét, melyet a szélsőséges nézeteket vallók és azoknak nagy nyilvánosság előtt hangot is adók keltenek, mivel hajnali órákig a településen voltunk.

Kérjük hazánk lakosait, hogy soha ne ítélkezzenek nemzetiségre, népcsoportra, kisebbségre és vallási hovatartozásra tekintettel. Mindig a valós elkövetők kapják meg méltó büntetésüket.

Száva Vince Országos Elnök

Kiadó: Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete
(MTI)

2. függelék
"A kiskunlacházi tragédia másnapján

Kellő rendőri jelenléttel talán meg lehetett volna előzni a horrort, egy tizennégy éves kislány szörnyű halálát a főváros agglomerációs övezetéhez tartozó Kiskunlacházán. De a rendőrőrsöt megszüntették. A gyilkosságba torkolló csoportos nemi erőszak előzménye, hogy egy deviáns csoport hosszabb ideje fenyegeti a községet. Ezt állítja a helyi lap, a Mi újságunk főszerkesztője, a művelődési ház szervezője, aki a helyi általános iskola alsó tagozatában tanít.

November 23-án találták meg egy tizennégy éves kislány holttestét, lakóhelye közelében. A helyi művelődési házból, a diszkóból tartott hazafelé, amikor megerőszakolták és megölték. Az eset megdöbbentést és felháborodást váltott ki a községben. Répás József polgármester, egy községi demonstráción határozott fellépést helyezett kilátásba.

Gyovai Margit: A demonstráció a bűnözés ellen is irányult. Kétségtelenül itt az ideje, hogy rendet tegyünk végre az országban. Teljesen egyetértünk a polgármester úr nyilatkozatával, amit a tüntetésen olvasott fel. Nemcsak én adok neki igazat, de az egész település.

hvg.hu: Van valami elképzelésük arról, kik ölhették meg a kislányt?

Gy.M.: Az emberek mindenütt, így Kiskunlacházán is össze-vissza pletykálnak egy ilyen szörnyű eset után. Magánvéleményem az, hogy a szóbeszédeknek általában van valami valóságalapjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a helybeliek pontosan tudnák, kik követték el ezt a rémtettet. Tény, hogy itt, Kiskunlacházán, az elmúlt hónapokban és években egy csoport, cigányok és nem cigányok vegyesen, terrorizálták a többséget, és a rendőrség és a polgárőrség képtelen volt megfékezni őket. A deviáns elemek jó ideje félelemben tartják a gyermekeket és az időseket. Fiatalkorúakból álló bandák inzultálják a művelődési házból az órák után hazafelé tartó gyerekeket. Leszólítják őket, elveszik a biciklijüket, a telefonjaikat, más értékeiket. Megverik őket, a művelődési ház és a többi közintézmény környékét folyamatosan rongálják, leszaggatják a csatornákat, felgyújtják a kukatárolókat. Két hete majdnem leégett emiatt a művelődési ház.

hvg.hu: Miért nem tett semmit a rendőrség?

Gy.M.: A rendőrség a lehetőségeihez képest igyekezett megvédeni a lacháziakat. Sajnos, ezek a lehetőségek igencsak korlátozottak. A faluban megszüntették a rendőrőrsöt, azóta csak a körzeti megbízott jár ki, Ráckevéről. De több település is tartozik az ottani egységhez, és még létszámhiánnyal is küszködnek. Ilyen viszonyok között nem csoda, ha a rendőrök nem voltak képesek fenntartani a közbiztonságot.

hvg.hu: Kiskunlacháza nem túl nagy hely, kilencezren élnek itt; a település nem nevezhető hátrányos helyzetűnek, a főváros közelsége miatt jó áruk van az ingatlanoknak. Ön magyart és etikát is tanít az iskolában. Nem próbáltak meg beszélni a szülőkkel, hogy fékezzék meg rosszban sántikáló gyerekeiket?


Gy.M.: Sem a tanárok, sem a polgárőrök, sem a köztisztviselők, de még a rendőrök sem képesek arra, hogy hatást gyakoroljanak a gyerekek szüleire. Hatni csak arra lehet, aki hajlandó az embert meghallgatni. Ha elzárkózik, nincs mit tenni. A jogaink korlátozottak. Ezeket a szülőket az iskolán keresztül sem lehet elérni, már csak azért sem, mert jó néhánynak már meggyűlt a baja a törvénnyel. Az önkormányzat vezetői harcolnak azért, hogy ezek a gyerekek járjanak iskolába, különböző fenyegetéseket helyeznek kilátásba, amennyiben a gyerekek többet hiányoznak az órákon a megengedettnél. De nincs mit tenni, a gyerekek elkerülhetetlenül túlkorossá válnak, és akkor már szinte lehetetlen visszaültetni őket az iskolapadba. Gyakorló pedagógusként hangsúlyozom, ismerek kiválóan teljesítő gyerekeket, aki maguk is szenvednek a társaik terrorjától. Egyébként sem iskolánkban sem pedig a településen belül nincs szegregáció.

hvg.hu: A pénteki fáklyás demonstráción részt vett a Magyar Gárda, a Gój Motorosok, és más, szélsőjobboldali szervezetek is. A jobboldali internetes portálok szerzői triumfálnak. Nem tartanak attól, hogy a radikális jobboldaliak ki fogják sajátítani a Kiskunlacházán történt bűntényt?


Gy.M.: Mindent megteszünk azért, hogy a politikai erőket távol tartsuk ettől a helyi tragédiától. A tüntetésen mintegy hatezren voltak jelen, jobb- és baloldaliak egyaránt. Nemcsak helybeliek jöttek el, más településről is érkeztek. Senkit nem küldtünk el, bárki csatlakozhatott, senkit nem kérdeztünk arról melyik párttal szimpatizál. Nálunk mindenkinek elege van a bűnözésből, akárkire szavazott is legutóbb. Nem hagyjuk kisajátítani azt, ami történt.

Pelle János"