A Mezőfalván történtek (lásd pl. EZT) kapcsán Száva Vince főmaffiózó (előéletéről lásd pl. EZT) is hozta a formáját: megtudtuk, hogy cigány bűnelkövetők esetében nem szabad általánosítani; nem szabad összekapcsolni a gádzsó életét semmire sem tartó, arra csak mint haszonállatra, a cigány csicskására tekintő drapp "kultúrát" és az állandó lincseléseket, rablásokat, gyilkosságokat.

"Nem szabad általánosítani     
Megjelenés dátuma: 2008. szeptember 13. 04:28.00
Szerző: Gallai Péter

Mezőfalva - Megszólalt a másik fél is a mezőfalvi események után - sajtótájékoztatót tartott a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és a Magyarországi Kisebbségek Pártja vezetője a településen történtekről.


A mezőfalvi cigány kisebbségi önkormányzat először szólalt meg az ügyben. Molnár József elnökön kívül Száva Vince, a Magyarországi Kisebbségek Pártjának, egyben a Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének országos elnöke is jelen volt az eseményen.

Molnár József elsőként sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, majd kifejtette: azért hívták össze a média képviselőit, hogy mindenki a valóságot ismerhesse meg. Szerinte ugyanis sok olyan információ jelent meg, amelyek nem, vagy csak részben fedték a valóságot: például a romák nem voltak baseballütőkkel és husángokkal felfegyverkezve, de az elnök azt is sérelmezte, hogy olyan kijelentéseket tulajdonítottak neki, amiket nem is mondott.

Száva Vince azt mondta:

- Egy tragikus haláleset után érthető a család fájdalma és felindulása, de az érzelmek átléptek egy olyan határt, amit nem lett volna szabad. A média jelentős része felfújta az ügyet, főleg, hogy roma és nem roma származásúak között volt konfliktus. Az sem szerencsés, hogy Olaszliszkához hasonlítják a mostani esetet. Ilyenkor pedig könnyen általánosítanak, ami ellen határozottan felemeljük a szavunkat. De! Egy-egy család - mindegy, milyen nemzetiségű - viszonya se befolyásolja egy település nyugalmát! Legyen béke és rend, amelyhez szeretnénk hozzájárulni Mezőfalván egy előadás-sorozattal: szociológusok, pszichológusok és más szakemberek segítségével szeretnénk elérni, hogy a felesleges indulatokat mindenki le tudja küzdeni. (Kuruc.info: értsd: a fehérek megint tolerancia-tanfolyamra mennek, hogy megértsék, miért kell toleránsan tűrniük azt, amikor egy parkoló autóba belerontó, az út mellett, bukósisak és jogsi nélkül  motorozó cigány rokonysága meglincseli!)

Az elnöktől a Dunaújvárosi Hírlap tudósítója háromszor is megkérdezte, miben látja enyhébbnek, másnak az itteni esetet, mint az olaszliszkait? Száva Vince azt mondta erre: meghallgattak sok cigány és magyar embert az esetről. Olaszliszkán egy tragikus bántalmazás történt, itt pedig meghalt egy roma kislány, ami után csak könnyebb sérüléseket szenvedtek a bántalmazott család tagjai. - A romák vérmérséklete hevesebb, de ez sem jogosít fel az önbíráskodásra! - mondta Száva. (Kuruc.info: tessék mondani, Száva úr, el tetszett világosan magyarázni a víreinek, hogy máskor ilyet ne csináljanak, mert különben személyesen heréli ki, lövi le a bűnösöket? Ugye, hogy nem?)

Megkérdeztük azt is: nem gondolja-e, hogy a romák a mezőfalvihoz hasonló erőszaklos (sic!) cselekedetei szolgáltatnak alapot a Magyar Gárda-féle szervezkedésekhez? Száva Vince válasza: nem - szerinte ugyanis a Magyar Gárdát rejtett politikai szándékok, a cigányság és a zsidóság elleni fellépés mozgatja. (Kuruc.info: mindennek van oka, barátom! Gárda se lenne, ha nem lenne cigánybűnözés.)

Molnár József hozzáfűzte, őt csak később értesítették a történtekről, szerinte, ha időben szólnak neki, akkor nem fajulnak el még idáig sem az események. Mint köztiszteletben álló embernek, az ő szavára adnak a romák. Azt már a baleset helyszínére tartva árulta el, több alkalommal is szólt már a motort vezető fiúnak, hogy ne hajtson olyan gyorsan - de hiába.

A jövőről szólva Száva Vince úgy fogalmazott, mindenki tegyen azért, hogy ne növekedjen tovább a feszültség. Ha valaki elkövet valamit, akkor egy magyar ember is kapja meg a büntetését, ugyanis most, ha egy kisebbséghez tartozó vét, azt az esetet kiemelik. Arra a kérdésünkre, mi lesz, ha elmennek a faluból a rendőrök, a helyi elnök úgy reagált: tudnak hatni az indulatokra. Léptek is, például roma őrjáratokat szerveztek, melynek tagjai két autóval járják a falut. Ha bármi gond lenne, rájuk jobban hallgatnának az érintettek... (Kuruc.info: Nagyon reméljük – bár, őszintén szólva, kételkedünk benne –, hogy így lesz, és nem esik bántódása a családnak.) Legyen béke és rend, amelyhez szeretnének hozzájárulni egy előadás-sorozattal

A rendőrség tovább nyomoz a csoportos garázdaság ügyében, elsőként egy tizenöt éves fiút hallgattak ki gyanúsítottként. Tegnap újabb hét emberrel bővült a gyanúsítottak köre, akik közül, úgy tudjuk, többen az elhunyt lány rokonságából valók. Mind a nyolc gyanúsított szabadlábon védekezhet. (Kuruc.info: jellemző. A fehért lincselő cigányok  szabadon grasszáhatnak. Kozák Rajmund közönséges gyilkost is kiengedték az előzetesből. Szigetvárott meg egy orkluvnyát felpofozó, rendesen tanuló, sok esetben még a légynek sem ártó ötfős baráti társaságot meg már február óta előzetesben tartanak – pár pofon miatt! A pátkai molotovos öngyújtogatásról – bővebb infó ITT – nem is beszélve...) A fokozott rendőri jelenlét továbbra is megmarad, csak fokozatosan vonják ki az erőket, s két rendőr körzeti megbízottként végleg a településen fog dolgozni."
(fmh.hu)