A tiltott határátlépés szabálysértés miatt idegenrendészeti őrizetben lévő vagy a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt elítélt, és kiutasításra váró "menekültek" pénteken eltorlaszolták zárkáik ajtaját a nagyfai ideiglenes befogadóállomáson - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc.

Debrecenben így zajlott június végén
Zoom
Szanka Ferenc elmondta, az erőszakos cselekedettel egész nap nem álltak le a kontinensfoglalók, tönkretették a zárkák fűtését, és csak estére sikerült meggyőzni őket arról, hogy nyissák meg a helyiségeket.
Az ügyészség a történteket zendülésként értékelte, így az azonosított kezdeményezők – hét iraki, két szír és egy szerb állampolgár – ellen büntetőeljárás indult, a Csongrád Megyei Főügyészség kezdeményezte az előzetes letartóztatásukat, tudatta a csoportvezető ügyész.
A fogolyzendülésnek minősített bűncselekményért a Btk. szerint akár 8 év szabadságvesztésre ítélhetik őket.
Frissítés: Hetvenen vettek részt a zendülésben: tönkretették a fűtést, kitörték az ablakokat, éhségsztrájkkal fenyegetőztek
Egy hónapra elrendelte a Szegedi Járásbíróság hétfőn annak a tíz "menekültnek" az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint fogolyzendülést kezdeményezett pénteken Nagyfán, az idegenrendészeti őrzött szálláson - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség hétfőn.
A bíróság a szökés, elrejtőzés, illetve egyes gyanúsítottak esetében a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt látta indokoltnak a kényszerintézkedés elrendelését.
Péntek reggel az őrzött szállás egyik körletében a fogvatartottak eltorlaszolták több zárka bejáratát. Az egész nap tartó erőszakos cselekmények során - amelyekben csaknem hetvenen vettek részt - a fogvatartottak tönkretették a zárkák fűtését, kitörték az ablakokat, nem fogadták el az élelmet, és éhségsztrájkkal is fenyegetőztek. Csak késő estére sikerült meggyőzni őket arról, hogy nyissák ki a helyiségeket.
A történtek után a feltételezett kezdeményezőket az ország különböző büntetés-végrehajtási intézeteiben helyezték el.
Fogolyzendülés kezdeményezése miatt hét iraki, két szír és egy szerb állampolgár ellen indult büntetőeljárás. A gyanúsítottak között vannak olyanok, akik tiltott határátlépés miatt kerültek idegenrendészeti őrizetbe, másokat a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt már jogerősen elítélt a bíróság, ők kitoloncolásra vártak.
A szerb állampolgárt embercsempészet miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.
(MTI - Délmagyar - nyomán)
Kapcsolódó: