A Fidesz most bebizonyíthatja, hogy nem a politikai kampány, hanem az ország betelepítési kvótáktól való megvédése a fontos - mondta a Jobbik elnöke kedden Szekszárdon.
Vona Gábor a lakossági fóruma előtti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy pártja alaptörvény-módosítást nyújtott be az Országgyűlésnek, a javaslat tartalmazza a Fidesz népszavazási kezdeményezésében foglaltakat. Eszerint a parlament hozzájárulása nélkül nem lehet nem magyar állampolgárok betelepítését előírni.
Ha a Fidesz megszavazza a módosítást, nem kell népszavazást tartani - jegyezte meg. "Két héten belül eljön az igazság pillanata, bízom benne, hogy a fideszes képviselők józan esze és a haza iránti felelősségtudata fog győzedelmeskedni" - jelentette ki az ellenzéki politikus.
Mire megtartják a népszavazást, az unió már rég dönthet a kvótákról
A Jobbik a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás helyett az alaptörvényben rögzítené, hogy a parlament hozzájárulása nélkül nem lehet nem magyar állampolgárok betelepítését előírni.
A referendum felett eljárt az idő, "erősebb impulzust kell küldeni" Brüsszelnek, mert a kvóták veszélye "folyamatosan itt lappang" - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Szerinte az Alaptörvénybe kell kvótaellenes szabályokat tenni.
Az alkotmánymódosítás szerinte jogi értelemben is magasabb kategória.
A Fidesz korábban népszavazást kezdeményezett az ügyben. Vona Gábor szerint viszont a referendum "lassú, drága és bizonytalan intézmény". Ezt azzal magyarázta, hogy mire megtartják a népszavazást, az unió már rég dönthet a kvótákról.
Szerinte az is kérdéses, hogy a népszavazás érvényes és eredményes lesz-e. A szuverenitást ne tegyék kockára, legyen "betonbiztos" a kvótát elutasító intézkedés - mondta.
A Jobbik a kormány népszavazási kérdését rögzítené a jogszabályban, azaz azt, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.
Vona Gábor ezzel összefüggésben azt mondta: a Fidesz ezt nehezen utasíthatja vissza.
Arról is beszélt, hogy a Jobbik kész biztosítani a kétharmados parlamenti többséget.
Szerinte, ha a kormánypárt nem támogatja a Jobbik javaslatát, akkor valójában nem a kvóták ellen akar intézkedni, hanem politikai kampányként tekint a kérdésre.
A Jobbik korábban olyan alkotmánymódosítást nyújtott be, amely az Orbán Viktor által bejelentett kvótaügyi népszavazás előtt nyitna utat. A párt módosító javaslata szerint az alaptörvényben kell garantálni, hogy nemzetközi szerződést érintő ügyben is lehessen népszavazást tartani. A szakértők között is vita van arról, hogy a kvótát érintő tanácsi döntés nemzetközi szerződés-e.
(MTI)
Frissítés: erről kérdezték Z. Kárpát Dánielt a HírTV-ben: