A Jobbik kérésére, és az általa leleplezett ajánlószelvény-hamisítási panama következtében a nyomtatványok speciális gyártását vezették be, ami megnehezíti a csalók dolgát. Már csak arra kell figyelni, hogy a pártnév kitöltése nélküli kopogtatócédulák ne kerülhessenek egyetlen szervezethez sem. A biankó szelvények pártokhoz való leadásának tilalmára az OVB-nek is közleményben kéne felhívnia a figyelmet - áll Novák Előd Jobbik-alelnök politikusbűnözés elleni, szokásos keddi közleményében, alább a folytatás.

Többé nem lesz ilyen egyszerű
Az Országos Választási Iroda új vezetője, dr. Virág Rudolf arról tájékoztatta a Jobbikot, hogy a párt tavalyi kérésének megfelelve idén a kiküldött ajánlószelvények egyedileg kikevert festékkel készülnek. Ezen túl tartalmaznak egy speciális perforációt, amely a színes fénymásolás ellen nyújt további védelmet.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint ennek épp ideje volt a politikusbűnözők elgátlástalanodása miatt. Ugyanakkor a csalás így sem zárható ki. Hiszen pl. a ferencvárosi időközi választáson a Fidesz a MIÉP-nek érvényes, kitöltött ajánlószelvényeket adott át, melynek személyi adatait másolták a hamis nyomtatványokra, új pártmegjelöléssel. Az átjátszás a jövőben is megvalósítható, ha az eredeti cédulákon a jelölt vagy a párt nevét az emberek nem töltik ki leadáskor. Vélhetően ez történt Ferencvárosban a Munkáspárt által benyújtott 832 érvényes ajánlószelvénnyel is, hiszen a választáson végül csak 63, illetve a második fordulóban 48 szavazatot kaptak, tehát ajánlóik 10%-át sem.
A rendőrség akkor a kommunista párt ajánlószelvényeit is lefoglalta; már 500 embert hallgattak ki tanúként, és további 300-at terveznek. A tömeges ellenőrzéshez általában levélben, formanyomtatványon kérnek tanúnyilatkozatokat az ajánlóktól, hogy valójában mely pártnak szánták, hogyan juttatták el kopogtatócédulájukat. Amit eddig tudni lehet: Ferencvárosban a Fidesznek, esetenként pártirodájukban leadott érvényes ajánlószelvények a MIÉP-nél kötöttek ki. Így akartak elvenni egy vagy két százalékot a Jobbiktól, hogy induláshoz segítenek egy halott, konkurens pártot. A nyomozás eredményeként az ajánlószelvények átjátszói, a konkrét felelősök börtönbe kerülhetnek.
Bármely pártnak is szánja valaki az ajánlószelvényét, leadás előtt rá kell írja a támogatott jelölő szervezet nevét! Ezzel megnehezíthetjük, hogy a politikai maffia felhasználja azt.
Novák Előd
a Jobbik alelnöke
(jobbik.hu)