A pátyi pincehegy
Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpálya-projekttel kapcsolatos eljárása - állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában.


Az ombudsman kezdeményezte, hogy március 30-ig az önkormányzat helyezze hatályon kívül a projekt megvalósítását lehetővé tevő rendeletét. Fülöp Sándor felhívta az önkormányzat figyelmét: ha nem fogadja el az állásfoglalásban javasolt intézkedéseket, az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezi az önkormányzati döntések megsemmisítése érdekében.
A pátyi önkormányzat február 22-i rendkívüli ülésén módosította korábbi településszerkezeti tervet, illetve rendeletet alkotott a helyi építési szabályzat módosításáról. A döntések alapján lehetővé válik újabb funkciók elhelyezése a száz hektárosra tervezett projekt területén és bővülhet a terület nagysága is. A beruházás során golfpálya, kiszolgáló létesítmények, szálloda, üdülők és 1400-1600 lakás megvalósítását tervezik. Az új szabályozás tervezetével szemben nagy lakossági tiltakozás alakult ki, a település képviselő-testülete ennek ellenére elfogadta azt.
Az ombudsman hivatalának vasárnapi tájékoztatása szerint az önkormányzat jogalkotása az egészséges környezethez való joggal összefüggő alkotmányos visszásságot idézett elő. A vizsgálat megállapította, hogy az önkormányzati szabályozás a szomszédos Telki közigazgatási határától 200 méteren belül jelölt ki új beépítésre szánt területet, ami megsérti a törvény harmonikus térszerkezet kialakítására vonatkozó előírását. Emellett a pátyi önkormányzat a korábbi projekt teljes területét beépíthetővé minősítette, amely szintén ellentétes a vonatkozó törvény előírásaival.
A vizsgálat szerint a 2006-ban elfogadott eredeti önkormányzati szabályozás a hazai jogszabályokkal ellentétesen teremtett lehetőséget a golfpálya-projekt megvalósítására. Az ombudsman megállapította azt is, hogy az önkormányzat nem vette figyelembe a Pest Megyei Földhivataltól érkezett, a termőföld védelmét szolgáló észrevételt. Emellett Fülöp Sándor szerint alkotmányossági szempontból aggályos, ha a településrendezési döntéseket elsődlegesen a beruházói érdekeknek rendelik alá és a lakossági észrevételeket nem veszik figyelembe.
Mindezek miatt az ombudsman kezdeményezte, hogy március 30-ig az önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülésen helyezze hatályon kívül a projekt megvalósítását lehetővé tevő rendeletét. Fülöp Sándor felhívta az önkormányzat figyelmét: ha nem fogadja el az állásfoglalásban javasolt intézkedéseket, az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezi az önkormányzati döntések megsemmisítése érdekében.
(FH)

Alább olvasható a pátyi civilek közleménye:

Az elmúlt hetekben nagy sajtóvisszhangja volt a Spanyolországban bejegyzett Grupo Milton cégcsoport kétes magyarországi tevékenységének. A cégcsoport a nagy port kavaró sávolyi fejlesztéshez kedvező feltételű hitelhez folyamodott az MFB-hez, de a hitelnyújtás az utolsó pillanatban meghiúsult. Másik, szintén sok visszássággal tarkított befektetési elképzelésük a Zsámbéki-medencében található Pátyhoz kötődik, ahova megalomán golfvárost építenének. A projektet nem csak a helyi civilek támadják, hanem számos szakértői vélemény is felhívja a figyelmet a beruházással kapcsolatos problémákra.
A projektet dr. Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is megkérdőjelezi, aki korábban már többször jelezte, hogy különféle okok miatt aggályosnak tartja az elképzelést. Az ombudsman pátyi golfberuházással kapcsolatos állásfoglalását pénteken kapták kézhez a helyi képviselők. Az állásfoglalás pontról pontra sorolja fel a projekttel kapcsolatos törvénytelenségeket. A vélemény szerint „A golfpályaprojekt megvalósítását lehetővé tevő településrendezési döntésekkel egy olyan mértékű fejlesztést célzó beruházás valósulhatna meg az agglomeráció környezeti szempontból egyik leginkább igénybe vett területén, ami hozzájárul a térség környezeti problémáinak súlyosbításához, sőt, újabb környezeti konfliktusokat idéz elő, ezért nem felel meg a fenntartható fejlődés és településfejlesztés követelményeinek. Így a döntés az egészséges környezethez való alkotmányos jog érvényesülésével kapcsolatos visszásságot okoz”.
Az ombudsman kéri, hogy 2010. március 30-ig a képviselő-testület helyezze hatályon kívül a golfpályaprojekt megvalósítását lehetővé tevő rendeletét, máskülönben az Alkotmánybírósághoz fordul az önkormányzati döntések megsemmisítése érdekében.
A pátyi „fejlesztésekkel” kapcsolatosan egyre többen emelik fel szavukat, civilek és szakemberek egyaránt – Páty polgármesterét ez azonban cseppet sem zavarja: az ombudsmani állásfoglalás kézhez vétele után néhány órával hétfőre (2010. március 29-én, du. 3 órára) rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze, amelynek egyik napirendi pontja a golfberuházóval, a Grupo Miltonnal való szerződés megkötése.
A testületi ülésen várhatóan számos civil is részt vesz, és az utolsó szó jogán petíciót nyújtanak át a polgármesternek és a képviselőknek.
Tényleg csődbe akarják taszítani a települést?
Tényleg átadják a falut ingatlanspekulánsoknak? Tényleg nem félnek a törvény erejétől?
Páty, 2010. március 28.
Páty Nem Eladó Civil Összefogás
Kapcsolódó: