Javult az árvízi helyzet az országban, de Borsod megyében a Sajó és a Hernád torkolatában kritikus állapotok uralkodnak – mondta az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten. Mindeközben zúzalékot rak le egy lánctalpas markológép a Bódva töltésénél Edelényben, a Tarján-patak áradása miatt pedig nagy mennyiségű kommunális hulladék és döglött hal halmozódott fel a víztározó környékén.
Kóthay László közölte: 1544 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 130 kilométer védvonalon. A Bódva teljes hosszán, 120 kilométeren rendkívüli, 364 kilométeren harmadfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 24 óra alatt megduplázódott, már 140 ezer hektár áll víz alatt – tette hozzá a szakállamtitkár. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint már tízezren védekeznek az áradás ellen, a tűzoltók pedig tízszer annyi alkalommal vonulnak ki naponta, mint egy átlagos napon.
Zúzalékot rak le a lánctalpas
Zúzalékot rak le egy lánctalpas markológép a Bódva töltésénél Edelényben, ahol korábban az óriási árhullám megbontotta a töltéskoronát – jelentette az MTI tudósítója csütörtök délben a helyszínről. A markoló vízben áll és úgy rakja a követ a vízátfolyásba. A Katona József utcában továbbra is víz áll a burkolaton, illetve a házak környékén, az önkormányzat visz meleg ételt az ott lakóknak és azt tűzoltók segítségével juttatják be a házakba. A kormányőrség munkatársai is védekeznek az edelényi gátakon, 15-en érkeztek, letudva szolgálatukat, hogy szabadidejükben segítsenek a településen. A Pajzs nevű, gépjárművédelemmel foglalkozó társaság ezer homokzsákot és tartós élelmiszert vitt a borsodi városba.
Hulladék és döglött halak
A Tarján-patak áradása miatt nagy mennyiségű kommunális hulladék és döglött hal halmozódott fel a víztározó környékén, ezért harmadfokú vízminőségi védelmi készültséget rendeltek el – közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint a szennyezés mértéke igen jelentős és a nádas területeit is érinti; a tározó környékén műanyag palackok, flakonok és háztartási hulladékok okoznak problémát. Kitértek arra, hogy folytatódik a Zagyva folyó apadása, amely a felső szakaszon intenzívebb, az alsó szakaszon mérsékeltebb, így az előbbi helyen elsőfokú, az utóbbin pedig másodfokú árvízvédelmi fokozat van érvényben.
Folytatódik az apadás az Ipoly mentén is; a folyóba torkolló mellékvízfolyások közül a Dobroda-, a Feketevíz-, a Börzsöny- és a Lókos-patakon is apadás tapasztalható. A készültség a folyó teljes szakaszán másodfokú.
Az igazgatóság tájékoztatása szerint tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. A víz alatt lévő 2100 hektárból 950 hektár szántó, 700 hektár rét, 450 hektár egyéb terület. A víz alatt lévő területek felmérése folyamatban van, de a csapadék miatti sáros, fellazult talaj, illetve a növényzet miatt pontos adatot szolgáltatni továbbra sem lehet - olvasható a közleményben.
Mint írták, az elmúlt napokban lehullott, jelentős mennyiségű csapadék hatására az Észak-Duna-völgy belvízrendszeri csatornáinak vízszintje is jelentősen emelkedett, így ezen a területen is elrendelték a másodfokú belvízvédelmi készültséget.
Harmadfokú készültség a Túr gátjainál
A Túr gátjainál harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – közölte Bodnár Gáspár, a szervezet vezetője csütörtökön az MTI-vel.
A Tiszába torkolló kis folyón a sok eső miatt további, de már kisebb intenzítású áradást várnak a szakemberek – mondta az igazgató. Hozzátette: a szabolcsi folyók vízgyűjtő területén májusban a sokévi, 59 milliméteres esőátlag két és félszerese hullott le eddig. A legtöbb esőt, 165 milliméternyit Záhonyban és Tuzséron, míg 160 milliméternyit Lónyán mérték. A Túr mellett a szintén áradó Tisza, a Szamos és a Kraszna mentén egyaránt elsőfokú az árvízvédelmi készenlét. A Lónyay-főcsatornán Berkesz és Kótaj között másodfokú, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú a készültség.
A szabolcsi vízügyi igazgatóság szakemberei részt vesznek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízi védekezésben is, Edelényben és Szendrő településen erősítik a gátakat, valamint vízhozammérési feladatokat látnak el a patakoknál és a folyóknál.
Bodnár Gáspár megemlítette: a szabolcsi védelmi osztag egyik szállítójárművét az éjszaka ismeretlenek feltörték Borsodban és védelmi ruhákat tulajdonítottak el.
Az árvízvédelem mellett a belvíz elvezetése is munkát ad a szabolcsi vízügyi dolgozóknak, a megyében hét körzetben másodfokú, egyben elsőfokú a védelmi készültség. Az elöntött terület nagysága az elmúlt 24 órában 20 ezerről 22 ezerre nőtt, a túlnedvesedett terület pedig ennek a többszörösére tehető. A két vízügyi társulat és a tizenhárom települési önkormányzat területén is első-, illetve másodfokú készültség keretében igyekeznek elvezetni a belvizet a területekről.
Tetőzik
A Fekete-Körös Antnál átlépte az elsőfokú készültségi szintet, áradó tendencia mellett csütörtökön éjszaka tetőzik másodfokú, 600 centiméter körüli vízállásnál – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) csütörtökön.
A tájékoztatás szerint gyengén, óránként egy centiméterrel emelkedik a Fehér-Körös, valamint növekszik a vízoszlop-magasság a Kettős-Körösön is. Utóbbi folyó, a számítások szerint szombaton tetőzik 560 és 620 centiméteres vízállásnál, így várhatóan elrendelik az elsőfokú készültséget, mert a vízszintje meg fogja haladni az 550 centimétert.
Gyengén, de emelkedik a Sebes-Körös vízszintje is. A Berettyón pedig a Kettős-Körös visszaduzzasztó hatása miatt a készültségi szint fölötti vízállás kialakulására lehet számítani péntek este.
A mellékfolyókon levonuló árhullám miatt árad a Hárma-Körös is, ám a folyón még nem kellett elrendelni riasztást.
Az elmúlt naphoz képest a belvízzel elöntött területek nagysága minimálisan, de 13 850 hektárra növekedett Békésben. Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából továbbra is kilencben van életben készültség. Másodfok mellett hat, míg a legalacsonyabb szinten három területen védekeznek.
A KÖRKÖVIZIG 14 szivattyútelepe 24 óra alatt 2,1 millió köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba és csatornákba.
Az önkormányzatok közül Zsadány is kénytelen volt elrendelni készültséget, így az előző öthöz képest eggyel emelkedett a megyében az elöntés ellen küzdő települések száma.
(MTI)
Korábban írtuk: Kissé javult az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az elmúlt éjszaka már csak egy embert kellett kiköltöztetni otthonából. A folyók a Tisza és a Bodrog kivételével igen lassan ugyan, de apadnak, több út viszont továbbra is járhatatlan, illetve csak igen nehezen járható.
Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese az MTI-nek csütörtök reggel elmondta: a kitelepítettek közül többen már visszamehettek otthonaikba, ám még így is 876 ember nem térhetett vissza a házába.
Összesen 170 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen védekeztek, illetve védekeznek. A gátakon, az árvízzel fenyegetett településeken hatezren dolgoztak, csak az elmúlt huszonnégy órában 180 ezer homokzsákkal erősítették, magasították a töltéseket, vették körbe a veszélyeztetett ingatlanokat. Ez idáig 875 ezer homokzsákot fektettek le.
A Sajó, a Bódva és a Hernád ha igen lassan is, de apad, a Hernád mentán Ócsanálos és Gesztely térségében azonban továbbra is igen súlyos a helyzet. A Tisza és a Bodrog ugyanakkor árad.
A megyében mintegy kéttucatnyi úton nem lehet, vagy csak igen nehezen, teherautókkal, traktorokkal lehetséges közlekedni. Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra személyautóval továbbra sem lehet bemenni, Hernádszentandrás viszont Ináncs felől már megközelíthető. Ároktőnél, Tiszalúcnál és Körömnél szünetel a kompközlekedés.
(MTI)
Korábban írtuk: Megkezdődött az apadás az esőzések miatt megáradt folyókon, így a legfontosabb feladat most az átázott töltések megtartása - mondta Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója az InfoRádiónak. Továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a töltéseken a szakemberek - közölte Kóthay László vízügyi szakállamtitkár. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet, itt több mint 2500 ember van közvetlen veszélyben, már csaknem ezer embert kellett kitelepíteni.
Bár már apadni kezdtek a folyók, továbbra is több mint 1000 kilométer hosszan védekeznek a víz ellen a fővédővonalakon. Mostantól a az átázott töltések megtartása a legfontosabb feladat - mondta Kóthay László vízügyi szakállamtitkár.
Lassan apad a Bódva
A helyzet mindenhol javul, a megáradt folyók és patakok felső szakaszain megindult az apadás. A Bódva viszont lassabban apad, mint az elvárható. Itt az elmúlt 24 órában összesen öt centimétert csökkent a vízszint - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója.
Váradi József arról tájékoztatott, hogy a Zagyva és a Tarna mentén a legsúlyosabb a helyzet, ami a tározórendszer nyitásával ugyan valamit javult.
A vízállás azonban itt még mindig magas: 57 centiméterrel haladja meg a korábban mért legnagyobb értéket. Ezért komoly védekezésre van szükség - jegyezte meg a szakember
Ahol nincs töltés, és a hegyes, dombos vidékeken az önkormányzatok védekeznek, az ő munkájukat szakmai és műszaki segítségnyújtással támogatjuk - mondta Váradi József.
Hozzátette: kritikus állapotok vannak ezeken a területeken a halastavak és tározók töltéseinek átázása miatt. Az egyik ilyen a fehérvárcsurgói tározó, ahol komolyan be kell avatkozni ahhoz, hogy ne szakadjon át a töltés.
Az elmúlt 24 órában már kevesebb mint 10 mm csapadék érte el a síkvidéki területeket, de az összefolyások miatt a belvízzel elöntött részek nagysága folyamatosan emelkedik. Jelenleg 91000 hektár van víz alatt, ebből 45 ezer hektár vetés-szántó. A szakember szerint az időjárási előrejelzések további aggodalomra adnak okot.
Habár a védekezést a hőmérséklet emelkedése kényelmesebbé teszi a gátakon dolgozóknak, a csapadékterheléssel azonban továbbra is számolni kell - közölte a főigazgató, aki megjegyezte: a jövő hét elejére újabb esőzéseket jósolnak, fellélegezni tehát egyelőre nincs okunk.
Megmentették Edelényt
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény polgármestere az InfoRádióban elmondta: a töltéseket továbbra is homokzsákokkal erősítik, a védekezés még napokig eltarthat, de várhatóan további rendkívüli intézkedésre már nem lesz szükség, miután átvágták a gátat.
Molnár Oszkár közölte: a vizet mezőgazdasági területre engedik, de azt egyelőre nem tudni, hogy összességében mennyivel csökkenhet a vízszint.
A szintén veszélyeztetett Szendrőn is folyamatosan csökken a Bódva vízszintje. A Sajó, a Hernád és a Bódva mentén továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben.
Kilencezren
Dr. Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: jelenleg csaknem kilencezren vesznek részt az árvízi védekezésben.
A katasztrófavédelem, a speciális mentők, a tűzoltók, a rendőrség a honvédség szakemberei továbbá a pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás és más polgári szervezetek látnak el kárelhárítási feladatokat.
A védelemben nagy segítséget jelentenek a karitatív felajánlások és az a több mint 6000 civil lakos, akik dolgoznak a töltéseken. A katasztrófavédelem több felajánlást is kapott már - közölte Tatár Attila. A főigazgató azt kérte a lakosságtól, hogy az anyagi adományokat egyenesen a karitatív szervezetekhez küldjék.
Haladékot ad az APEH
Megnyugtatta az adóhatóság azokat, akiket az áradás akadályoz abban, hogy a határidő lejártáig feladják a bevallásukat. Őket nem bünteti meg az APEH, ha azért nem tudják időben beadni az adóbevallásukat, mert az árvízzel elöntött területeken élnek, vagy az ottani gátakon dolgoznak - mondta az InfoRádiónak az adóhatóság szóvivője.
(InfoRádió nyomán)
A Borsod megyei Edelénytől mintegy hat kilométerre, Dusnokpuszta térségében átvágják a gátat a Bódva rendkívül magas vízállása miatt. Közben megkezdődött az apadás a Sajón, a Zagyván, a Tarnán, valamint a Hernád felső szakaszán.
A Borsod megyei Edelénytől mintegy hat kilométerre, Dusnokpuszta térségében átvágják a gátat a Bódva rendkívül magas vízállása miatt. A döntésről Molnár Oszkár, Edelény polgármestere és független országgyűlési képviselője tájékoztatta Pintér Sándor leendő belügyminisztert a városban szerdán.
Pintér Sándor a borsodi településen tájékozódott az árvízi helyzetről, ahol napok óta küzdenek a hatalmas bódvai áradattal. A Dusnokpuszta és Borsodszirák között lévő húsüzem környékén azért van szükség a töltés átvágására, mert különben az ár elöntené Boldva települést. A víz a tervek szerint így mezőgazdasági területre ömlik majd.
Megkezdődött az apadás a Sajón, a Zagyván, a Tarnán, valamint a Hernád felső szakaszán - mondta Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az aktuális vízügyi helyzetet ismertetve.
A szakállamtitkár hozzátette: most a legfontosabb feladat az átázott töltések "megtartása".
Közölte azt is, hogy valószínűleg a Hernád alsó szakaszán a vízállás nem éri el az eddig mért legmagasabb vízszintet. Kritikus a helyzet a Zagyván és a Bódván, de pánikra okot adó esemény nem történt - jelentette ki.
(MTI)
Gárdisták a vámosgyörki gáton - olvasónk videója:
 
 
A TV2 híradója a pécsi árvízről:
 
 
Továbbra is kritikus az árvízhelyzet Borsod megyében, a legnagyobb veszélyben Edelény van. Igaz, ma reggelre 2-3 centimétert apadt a Bódva vízszintje.
Éjszaka bordás megtámasztással erősítették meg a gátat, a töltés az éjszaka bírta a víz terhelését, de azt nem tudni, hogy meddig, a vízszint ugyanis még napokig ilyen magas marad. Ma katonák is a településre érkeztek, a debreceni lövészdandár a védekezésben segít a helyieknek. A helyzetet nehezíti, hogy Edelényben és környékén folyamatosan esik az eső. A védekezés erőit ma már a Hernádra koncentrálják, mivel a következő órákban Ócsanálosnál tetőzik a folyam.
Megközelíthetetlen települések
Borsod megyében még mindig több útszakasz van lezárva. Három település pedig megközelíthetetlen, mert a víz elárasztotta az oda vezető utakat.
- Három elzárt település van. A 27-es út felől Komjátinál Tornaszentandrás, Tornabarakony nem megközelíthető, valamint Hernádszentandrás is megközelíthetetlen. Egyéb lezárt útszakaszoknál a településeket terelőútról meg lehet közelíteni. Ilyen lezárt terület Krasznokvajda Csenyéte között, Vizsoly Novajidrány között, Sárospatak Bodrogolaszi, Kiskinizs és Nagykinizs térsége, valamint Sajópetri és Bőcs. Lezárt szakasz még a 26-os út Sajókaza közötti útszakasz – mondta a HírTV-nek Pásztor Ferenc, az Észak-Magyarországi Régió Borsodi Közútkezelőjének vezető ügyeletese.
A belvíz is hatalmas gondot okoz
Közben egyre többen térhetnek vissza otthonaikba, de 1400 ember még mindig nem használhatja házát. A honvédség összesen 250 katonával és 36 járművel vesz részt az árvízi védekezésben. Borsod megyében még mindig több útszakasz van lezárva, Miskolcon a Sajó elöntötte a városba vezető autóút felét. Az árvíz mellett a belvíz is egyre nagyobb gondot okoz az országban: már 72 ezer hektárnyi terület van víz alatt.
(HírTV)
A miskolci temetőt is alámosta a víz.
Teljesen elmosta az elmúlt napok esőzései után a víz a miskolci Szent Anna temető egy részét. A sírkert egy domboldalon van, ami a sok víztől beszakadt, a szakemberek folyamatosan dolgoznak, hogy helyrehozzák. A történtekről egy néző küldött be videó felvételt az RTL Klubnak, a képeken az is látszik, hogy a temetőben lévő sírokat meg kellett támasztani, hogy ne omoljanak le.
(FH)
Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig az árvízi védekezéshez a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.

Ezt Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője azzal magyarázza, hogy a folyók mentén a legtöbb helyen meghaladja a 350 centimétert a vízállás.
Arról is beszámolt, hogy a Hernád felső szakaszán 366 centiméteres vízállás már apad, míg a Méránál a folyó 434 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, de azóta ott is 30 centimétert apadt a víz szintje.
Ezt a szintet Gesztelynél is megközelítette a folyó, ott 438 centiméteres volt a vízállás, ráadásul ütemesen, 2 óránként 20 centimétert árad a folyó. Ez azt jelenti, hogy már most a 2004. évi egyik legnyagobb árvíz szintjét is elérte a magasság.
A tetőzést szerdán, a délelőtti, kora délutáni órákra várják a vízügyi szakemberek az eddigi legnagyobb árvíz szintjéhez közeli vízállásokkal.
A Hernád menti védekezés egyik legkritikusabb szakaszánál, Ócsanálos, Gesztely térségében az elmúlt nap és éjszaka folyamán magasították a töltéseket, több 10 ezer homokzsákot beépítve - közölte.
A Sajó kapcsán elmondta: a folyó felső- és középső része ütemesen apad, jelenleg Felsőzsolca térségében tart a tetőző ár, szerda reggel 440 centiméter körül ingadozott a víz szintje az öblözet feltöltődése miatt. Miskolc keleti kapujánál keletkeztek elöntések, de itt megfeszített munkával sikerült lokalizálni a további áradatot - részletezte a szakember.
Beszámolt arról, hogy a Bódván megindult az apadás, Hídvégardóban szerdán reggel 297 centiméter volt a vízszint - az eddigi legnagyobb érték itt 291 centiméter volt -, Szendrőben 291 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 15 centiméteres apadást regisztráltak.
A Bódva ha lassan is, de Edelénynél is apad, szerdán több tízezer homokzsák beépítésével emelték a nyúlgátak szintjét és támasztották meg a Bódva töltéseit a településen. "Úgy tűnik, hogy sikerült megvédeni a töltést a rendkívüli árhullám magasságától, a korábban keletkezett három vízátfolyás helyén kívül nem keletkezett más" - fűzte hozzá.
Csont Csaba külön felhívta a figyelmet az apadás veszélyeire. Mint mondta, "a megindult lassú vízszintcsökkenés nem jelentheti azt, hogy lankad a figyelem, most még inkább koncentrálni kell az átázott, megviselt töltés állapotára, mert az apadó víz veszélyt jelent a gátaknak".
Kitért arra, hogy szerdán a Sajó és a Hernád együttes árhulláma az alsó nyílt ártérben találkozik egymással, rendkívül magas vízszinteket eredményezve.
A három érintett folyón az elmúlt 24 órában mintegy 1500 fős vízügyi különítmény dolgozott, amely szükség esetén a bajbajutott önkormányzatoknak azonnal segítséget tud nyújtani.
Bojti Imre ezredes, a Borsod megyei védelmi bizottság ügyeletese az MTI-nek azt mondta: a megyében eddig 1394 embert kellett kiköltözteni az áradások miatt.
Jószerivel egész éjszaka és hajnalban megállás nélkül esett és esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén megye több részén szerdán, nehezítve az árvízi védekezésben résztvevő ezrek munkáját, a megyében több település személyautóval továbbra is megközelíthetetlen, utak sokasága járhatatlan.
A Sajó, a Bódva és a Hernád mentén továbbra is rendkívül súlyos a helyzet, a folyók gátjait homokzsákok százezreivel erősítették és erősítik, magasítják. Az elmúlt éjszaka villanyfénynél, fáklyák világításával vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisták, rendőrök, pénzügyőrök, egyetemisták, az árvízzel sújtott települések lakói védekeztek, önkéntesek karitatív szervezetek emberei voltak talpon, a védekezésben több mint tízezren vesznek részt - írja az MTI, bizonyára véletlenül felejtve ki a gárdistákat.
Több település - Hernádszentandrás, Tornabarakony, Tornaszentandrás - személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs probléma. A megyében kilencven település "védekezik", mintegy kéttucatnyi út járhatatlan, illetve nehezen járható.
Vízügyi szakemberek szerint szerdán a Hernád mentén várható igen súlyos helyzet, ide, Ócsanálos térségébe látogat a nap folyamán Pintér Sándor leendő belügyminiszter is.
(MTI)
Korábban írtuk: Kaposváron a katonaság segítségét kérte a polgármester, Borsodban vészhelyzetet rendelt el hosszúnak tűnő gondolkodás után az MSZP által irányított ügyvezető kormány. Az időjárás-előrejelzések szerint szerdától várható javulás.

Sátoraljaújhelyi állapotok

A Kuruc.info is
hozzájárul a segítségnyújtás megszervezéséhez, a folyamatosan frissülő cikkünkben keresheti meg, hogy ki tudja elszállítani a katasztrófasújtott térségbe, ugyanitt meg is hirdetheti, ha van hely autójában, illetve azt, hogy mi mással tudna részt venni a mentési munkálatokban.
Kiss Róbert főkapitány csapatából jelentik:
Miután Miskolcra érkeztünk, közölték velünk a helyi katasztrófavédelmiek azt, hogy elhárult – csökkent a veszélyhelyzet Miskolcon. (Ha most a Magyar Gárda legálisan működne és ilyenkor kapcsolatot tarthatnának fent a katasztrófavédelmiekkel, akkor most 200 segíteni vágyó magyar megspórol egy utat magának - Geyer megjegyzése)
Ezért átmentünk oda, ahol nagy a baj és nagyon számítanak ránk, Edelénybe, kb. 200 gárdistával és jobbikossal. Rövid helyzetfelmérés után azonnal munkához láttunk,Kiss Róbert vezetésével.
A Borsodban ténykedő gárdisták jelentik:
Miután elhárult a nagyobb katasztrófa veszélye Vámosgyörkön és Jászárokszálláson átvonulunk oda, ahol még nagy szükség van a segítségre, azaz Miskolcra.
Már Miskolcon vagyunk és 27 autóval egy hatalmas dugóban várakozunk. Kiss Róbert vezetésével hamarosan elkezdjük a Miskolc védelméért folytatott harcot mi is, csatlakozva a már a helyszínen lévő több száz fős gárdista-jobbikos alakulathoz.
(Kuruc.info)
Készültség 1200 kilométeren
Tovább romlott az árvízhelyzet Borsod megyében. Minden idők legnagyobb árhulláma vonul le a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, az utóbbin azonban már megkezdődött az apadás.
Kritikus a helyzet a Bódván Edelénynél, ahol a hajnalban átszakadt gátat zúzott kővel zárták vissza harmincméteres szakaszon. A megáradt folyók 50 út egy-egy szakaszát öntötték el Észak-Magyarországon, nyolc település nem, vagy csak nagyon nehezen megközelíthető. Már több, mint 1200 kilométer hosszan rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Ebből 340 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú riasztás, 130 kilométeren pedig rendkívüli fokozat van érvényben.
Másfél ezer ember elvágva az otthonától
Országszerte közel másfél ezer ember nem tud visszamenni otthonába az árvíz miatt, a Sajó, a Hernád és a Bódva völgyében - de a kitelepítettek száma folyamatosan változik. A Sajó áradása miatt a Borsod megyei Arnóton 20 embert kellett kimenekíteni a víz fogságából. Már több helyen bevetették a honvédséget is. A katonák Miskolcon, Sásdon, Kaposvárott és Gesztelyen segítenek a védekezésben. Az árvíz mellett a belvíz is egyre nagyobb gondot okoz az országban: már 72 ezer hektárnyi terület van víz alatt.
Nincs rendelés a szikszói kórházban
Bár a 3-as úton már megközelíthető a szikszói kórház, de még mindig nincs szakrendelés az intézményben, mert az épületben és az udvaron is áll a víz. A betegeket Miskolcra irányítják, de arrafelé lezárták az utat a Sajó áradása miatt, a megyeszékhely csak nagy kerülővel közelíthető meg. Ma reggel egy súlyos beteget is mentőhelikopterrel tudtak csak Miskolcra szállítani. Tiba Sándor, a szikszói kórház igazgatója egyelőre nem tudta megmondani, mikor kezdhetik el újra a rendelést. A földszintről tegnap 40 beteget kellett 1 emelettel feljebb költöztetni, a kórházi dolgozókat pedig beoltották, mert a feltört talajvíz fertőzést okozhat.
Akár 6 milliárd is lehet a vihar- és árvízkár
Gyors kárfelmérést és kárrendezést, illetve rugalmas ügyintézést kért a biztosítóktól Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök - mondta a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos. A tájékoztatón Varga Zoltán ügyvezető önkormányzati miniszter azt mondta, hogy jelenleg 800 millió forint áll rendelkezésre kárenyhítésre. Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy akár a 6 milliárd forintot is elérhetik a vihar és az árvíz okozta károk.
(hírTV, FH)
Csak a lélek tartja az edelényi gátat
Derékig vízben állva próbálják megelőzni a gátszakadást a tűzoltók Edelényben. A 15 fokos vízben háromszáz tűzoltó dolgozik. Őket segíti a gárdistákból, jobbikosokból és vármegyésekből álló nemzeti radikális sereg, akik az első perctől önzetlenül mennek segíteni mindenhova.
A Bódva gátját homokzsákokkal erősítették meg, de a víz folyamatosan szivárog a töltésen keresztül. A Bódva utca másfél tucatnyi házának udvarán magasan áll a víz, a pincékből már nem szivattyúznak, mert nincs hova elvezetni a vizet. Bár a lakásokból az embereket még nem költöztették ki, a jószágokat már elvitték. A házak előtt álló gyümölcsfákat kivágták, és a gallyakat magasan felhalmozták a kerítések elé, hogy egy esetleges gátszakadásnál azzal próbálják felfogni a vízzel együtt áradó iszapot, szemetet.
A vízügyi szakemberek szerint nagyon lassú apadás tapasztalható a Bódván, de a meggyengült gát bármikor átszakadhat, mint az a főút másik oldalán, a L'Huillier–Coburg-kastélynál hajnalban két helyen is megtörtént. Az áradást többtucatnyi bámészkodó, „katasztrófaturista” filmezi, a hídon ácsorgó embereket a polgárőrök próbálják elküldeni, ugyanis a híd alját alig 20 centiméter választja el a víztől. A megfeszült tempóban, váltás nélkül hajnal óta dolgozó tűzoltók szerint „csak a lélek tartja a gátat”. Idős helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták: emberemlékezet óta nem volt ilyen magas a Bódva szintje.
(MTI nyomán)
Kilenc áldozata van eddig az áradásoknak Kelet-Közép Európában
Kilencre emelkedett a lengyelországi és a szlovákiai áradások, illetve ítéletidő halálos áldozatainak száma, miután összesen három holttestet találtak kedden. Lengyelországban egy nyolcéves fiú fulladt vízbe Krakkóban. A hegyvidéki Zakopanéban pedig egy 80 éves asszony halt meg, egyelőre nem tudják, hogyan, a holttestét egy vízmosásban fedezték fel.
A tragédiák az elmúlt három napban történtek Lengyelországban. Az országos tűzoltó-parancsnokság szóvivője, Pawel Fratczak azt mondta az AFP-nak, hogy egy férfit hétfőn ragadott magával az egyik folyó, és egyelőre nem találják se élve, sem holtan.
Az árvíz sújtotta lengyel térségekből, ahová ellátogatott Donald Tusk kormányfő, több ezer embert evakuáltak már. Az árvíz miatt számos út járhatatlanná vált. Az áradás miatt zárva maradt kedden az egykori auschwitzi haláltábor múzeuma.
Szlovákiában kedden találták meg az áradások első halálos áldozatát, egy 62 éves férfit. Csehországban egy 69 éves asszony fulladt egy folyóba az ország keleti részén hétfőn. Csehországnak ezen a részén legalább három és fél ezer otthon, háztartás maradt áram nélkül, kedden, miután az éjszaka folyamán több körzetben elrendelték a kitelepítést.
A cseh CTK hírügynökség keddi jelentése szerint Jan Fischer cseh, Robert Fico szlovák és Donald Tusk lengyel kormányfő megegyeztek egymással, hogy a három kormány összehangolja tevékenységét a katasztrófa elleni küzdelemben.
Az ítéletidőnek egyébként a Balkánon is vannak már halálos áldozatai. A Beta szerb hírügynökség keddi jelentése szerint az ország déli részét sújtó heves esőkben, illetve viharokban eddig két ember halt meg.
(FH)
Árvíz - Pokoli áradás! Rekord vízállás és fáradt emberek a gátakon!
 
 
Vámosgyörki helyzet – a köztévé elhallgatta a gárdisták szerepét, a magyarokat saját részegsége miatt cserben hagyó polgármester viszont belefér a sajtó „demokratikus” szemléletébe
Alább a gáton helyt álló gárdisták beszámolója:
Adjon  az Isten! – Tisztelt Olvasók!
Mély megdöbbenéssel és felháborodással néztük az M1  déli híradóját egy kis hordozható tévén, a töltés aljában, Vámosgyörkön – azt a részletet, amelyik a Vámosgyörkről szólt. Az a polgármester is nyilatkozott, amelyik előző nap már délután négykor, a legnagyobb árhullám közepette részegen hazament, mit sem törődve a rábízott település lakosságával. Egy szó sem esett róla, hogy miért is szakadt át az a gát valójában, miért nem lehetett megvédeni a lakosságot a több száz fős „idegen” (gárdista) segítség ellenére se? Miért nem riasztották a helyi lakosságot időben, hogy segítsenek a töltéseken? Talán pont azért, mert a település vezetője részeg volt és nem törődött semmivel!
A felvételeken jól látható volt az a gáttörési szakasz, amit a gárdisták aztán betömtek. Őket – minket – természetesen lehagytak a felvételekről, amint a legveszélyesebb szakaszon dolgozunk. Mutatták viszont a polgármestert és azokat az embereket (később tudtuk meg csak, hogy nem is helybeliek), akik önkéntesként jöttek Gyöngyös és környékéről. Ki szeretnénk hangsúlyozni, mi nem pénzért, kitüntetésért jöttünk Vámosgyörkre és az összes többi településre segíteni, hanem az önzetlen jó szándék, segítő akarat és a részvét vezérel minket.
 
Nem szólnak azonban híradások arról, amiről kellene, hogy a közvagyon figyelmes és ésszerű átcsoportosításával a katasztrófa-megelőzés számára, de sokszor már a figyelmességgel is amit hozzáértés jellemez, meg lehetett volna akadályozni a károkat, mérsékelni lehetett volna azok nagyságát. Igen erről kellene beszélni!
Arról is, hogy a károk jórészt a magántulajdonban keletkeznek és kisebb részt a közvagyonban. A közvagyonban keletkezett károkat drága pénzen helyreállítják a közpénzből úgy, hogy a felelősök keresnek rajta busásan, míg a magántulajdonokban keletkezett kár a felelősségtudat nélküli vezetőink miatt a lakosokat terheli. Sokszor pár százezer forintos megelőzési befektetéssel és felkészültséggel milliárdos károkat lehetne elhárítani, úgy mint itt Vámosgyörkön is lehetett volna.
Pár ezer zsákkal többre, egy józan, a települése lakosaiért felelősséget érző polgármesterre, valamint egy hozzáértő katasztrófavédelmesre lett volna csak szükség, és nem lett volna itt sem ekkora kár. Sok ország van biztos, ahol az ilyen vezetőket azonnal leváltanák, olyanok is ahol felelősségre vonnák őket törvényileg, kártérítési eljárás elé is vetnék őket sok helyen esetleg, de még olyan ország is biztosan akadna, ahol az ilyeneket egyszerűen meglincselnék… Persze ez nem a mi országunk! Nem-nem, mi majd még ki is fogjuk őket tüntetni, annak rendje és módja szerint, ahogyan ezt szokás idehaza.
Még a lábfejem is ökölbe szorul amikor ezeket a sorokat írom, átázva és átfagyva a töltés mellől, ahol látnom kell a bajtársaim elszánt tekintetét, miközben harcolnak az elemekkel, miközben az országunkat tönkretevők őket kriminalizálják.  Ők, a GÁRDISTÁK az igazi hősök és a magyar társadalom utolsó reménysége!
Felkérek minden magyar embert, hogy segítsék a gárdistákat!
Szebb jövőt!
(Kuruc.info)
A pécsi helyzet képekben:




(Kuruc.info, olvasónktól)
Gárdisták és jobbikosok védik a településeket a víztől Borsodban
Adjon az Isten! A Borsod megyei Jobbik és a Magyar Gárda tagjai az elmúlt napokban tömegesen vettek részt az árvízi védekezésben. Szinte minden helyszínen, ahol a helyzet kritikussá vált, ott voltak és önzetlenül tették kötelességüket.
Az elöntéssel fenyegetett Sajóecseg térségében ma reggel fejezték be a munkát, de pakolták a homokzsákokat Szikszón, Diósgyőrben, a Hámori tónál, és Ózd térségében is. Az Ózd környéki Jobbik-tagok és gárdisták hétfőn Urajon, kedden pedig Sajónémetinél segítettek, ezeken a helyszíneken fényképek is készültek.
Ezeken a felvételeken az is jól látható, hogy az otthonaikat védő sajónémeti cigányok annyira „félnek” a „fasisztáktól”, hogy együtt pakolják velük a homokzsákokat… A következő napokban Szikszó, Ócsanálos és Edelény térségében lehet számítani a legnagyobb gondokra, a 06709470137 telefonszámon várjuk a segíteni szándékozók jelentkezését! Szebb Jövőt! (Kisgergely András, az ózdi Jobbik elnöke)




Az eddiginél is nagyobb áradás fenyeget Móron
Utcákat öntött el Bakonycsernyén a medréből kilépett Gaja-patak. A Fejér megyei településen több százan dolgoznak a vészhelyzet elhárításán. A közeli Móron vészesen meggyengült az egyik halastó gátja, a várost és a környező településeket is újabb, az eddiginél is nagyobb áradattal fenyegetve – értesült a HavariaPress.
Hétfő délutánra némileg apadt, majd hirtelen mintegy 50 centit újra emelkedett a Gaja-patak vízszintje Bakonycsernyénél. A védelmi vonalakat a víz áttörte, a település északi végében három utca került részben vagy teljes egészében víz alá. A különösen veszélyeztetett, mintegy harminc lakóház megvédésén több száz ember dolgozott a hajnali órákig, mikor újra apadást tapasztaltak a patak vízszintjében.
A szomszédos Balinka továbbra is el van zárva a külvilágtól: a település mindkét végében kiöntött már vasárnap a Gaja. A közeli városban, Móron újabb gát gyengült meg a település halastórendszerénél, nem csak a várost, de a közeli Bodajkot – ahol az áradat már elmosta a Gaja egyik hídját –, valamint Fehérvárcsurgót is komoly árvízzel fenyegetve. Kedd reggelre azonban a vízszint csökkent, így a szakemberek szerint a gát már meg tudja tartani a vizet.
(Hír tv)
Rémálom Borsodban - átszakadt gátak, kitelepített magyarok, emberfeletti küzdelem
Nagyon súlyos a helyzet Borsod megyében. Eddig több mint ezer embernek kellett elhagynia otthonát, Észak-Magyarországon közel ötven közút egy-egy szakasza járhatatlan. Edelényben átszakadt a töltés. A rossz időjárás és az árvizek országszerte gondot okoznak több vasútvonalon.
Országszerte több vasútvonalon okoz fennakadásokat a közlekedésben a vihar, illetve az esőzések következtében kialakult árvizek. A Mávinform kedd reggeli összesítése szerint hét vonalon közlekednek buszok a vonatok helyett, és több helyen csökkentett sebességgel haladhatnak csak a szerelvények.
Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből; Rétalap csak munkagéppel közelíthető meg.
Vízátfolyás miatt kedd reggel hét óra után lezárták, majd egy óra múlva fél pályán szabaddá tették a 61-es utat Taszár és Kaposvár között – közölte a rendőrség. A felduzzadt Orci patak nagymértékű vízátfolyást okozott, ezért a Kaposvár felé vezető úton a körforgalomig egy órára lezárták az utat a forgalom elől – írta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.
Éjszaka is dolgoztak
Az éjszakai, hajnali órákban is nagy erőkkel védekeztek az áradó folyók mentén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – tájékoztatta Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese az MTI-t kedd kora reggel. Eddig több mint ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A védekezésben a megyében mintegy 2500 ember vesz részt, eddig 242 ezer homokzsákkal erősítették meg a folyók töltéseit, illetve vették körbe a veszélyeztetett épületeket.
Járhatatlan utak
Csaknem ötven közút egy-egy szakasza vált többé-kevésbé járhatatlanná az árvíz és a vízátfolyások, illetve földcsuszamlás miatt Észak-Magyarországon – tájékoztatta a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete kedden az MTI-t. A Hernád áradása miatt zárták le a Hernádszentandrás és Pere közötti utat. Eger és Noszvaj között földcsuszamlás miatt korlátozták a forgalmat, Kápolna és Tófalu között pedig a 3,5 tonnás össztömeget meghaladó járművek nem hajthatnak az útra. Nem lehet közlekedni Novajidrány és Vizsoly között sem. A Bodrog áradása miatt zárták le a Bodrogolaszi és Sárospatak közötti út egy szakaszát, a Sajó áradása miatt pedig a Sajóecseg és Boldva közötti utat. Ugyancsak víz alatt van a Sajólád és Bőcs közötti út Bőcs belterületén. Szikszón a Vadász-patak vize hömpölyög a 3-as úton, amely itt személyautóval járhatatlan. Vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni a Csécse községet a 21-es úttal összekötő úton, lezárták a forgalom elől a Szarvasgede és Csécse közötti utat is, miként a 37-es számú főutat is Sátoraljaújhely belterületén.
Járhatatlan az Alsóvadász és Homrogd, a Ládbesenyő és Edelény, a Sajókaza és Felsőnyárád, az Adács és Vámosgyőrk, az Ináncs és Encs közötti út, a bükkszentlászlói és a martonyi bekötő út, a sajógalgóci bekötő út, a vadnai út a hosszúrévi Sajó-hídig. Víz borítja a detki, a tardonai és az izsófalvi utat is. Több település, így Tornabarakony, Tornaszentandrás személyautóval továbbra is megközelíthetetlen.
Átszakadt a töltés
Átszakadt a töltés a Borsod megyei Edelényben, a L’Huillier–Couburg-kastély felé eső oldalon a Bódva a holtág irányába ömlik – jelenti az MTI tudósítója. A víz a belvárosi híd alsó peremét súrolja már, még mindig égnek az éjjeli fáklyák a töltés mentén, ahol több százan védekeztek keddre virradóra. Az emberek folyamatosan töltik a zsákokat. A helyszínen helyiek, vízügyi szakemberek, tűzoltók, illetve önkéntesek segítenek a munkában. Az átszakadt töltéskoronán zuhog a víz, elöntötte a töltés melletti utat, ahol eddig a védekezési munkákat végezték. A helyi meteorológia szerint a Sajó és a Bódva szlovákiai vízgyűjtőjén keddre tíz milliméter körüli csapadékot jósolnak.
(MTI)
Radikálisok jelentik: átszakadt a gát Jászárokszállásnál!
Több órás erőfeszítésünknek is köszönhetően, 15 centit apadt a vízszint a faluban, aztán jött a „hidegzuhany”. Az a gát, amit lakosság a nap folyamán fáradságos munkával megépített nem bírta tovább a terhelést és egy 3 méteres szakaszon átszakadt, 22 óra 18 perckor! Sajnos az akarat és a munka sem elég sokszor, amennyiben hiányzik a szakértelem. Hol voltak a katasztrófavédelmi szakemberek, amikor építették a lelkes helyiek a gátat? Ez itt a kérdés.

Sok-sok otthon kerül most víz alá, kilátástalan helyzetbe sodorva különösen az idős embereket, akik nem hajlandóak elhagyni otthonaikat sem. Mi gárdisták minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a helyiekért, azon egyszerű emberekért, akiket magukra hagyott mindenki, pár helyi tisztességes ember kivételével, mint például a helyi iskola igazgatója, aki személyesen próbálja a munkálatokat irányítani, jó példát mutatva a település lakóinak. Nem úgy, mint tegnap délután a szomszéd polgármester tette, aki már négykor, részegen hazament…

Elgondolkodtató az is, hogy a parlamenti kétharmadot szerzett Fidesznek se fontos már a nép problémáinak megszüntetése, azonnali helyzetértékelés megtartása és a szükséges intézkedésekről szóló döntések azonnali meghozatala. Elmúltak a választások és látjuk ismét, mire tartják a szavazógépeket. Tegnap a rendőrség már a legmodernebb harcászati eszközöket is bevetette Vámosgyörkön, éjjellátó készülékkel pásztázták a töltéseket, valószínűleg a Fideszes kétharmad után kutatva.


(Kuruc.info)
Árvíz Szikszón - víz alatt a kórház:
 
 
Szendrő - mozgóképes helyzetjelentés:
 
 
Olvasónk összefoglaló jellegű videója az áradásokról:
 
 
Elképesztő áradás Mezőőrsön:
 
 
A gárdisták jelentik:
Folyamatosan érkezik az erősítés. Vámosgyörkön bezsákoltuk a legfontosabb gátszakadásokat és buzgárokat, mivel nagy kegyesen adott a katasztrófavédelem még 1500 zsákot. A szomszéd településre, Jászárokszállásra vonultunk át - kb. 300 fő - segíteni. Azonban a szokásos probléma fogadott minket, azaz nincsenek zsákok . Kik a felelősök ezért? Reméljük, mindegyik megkapja majd méltó büntetését.
Radikálisok a gátakon - képgaléria:




Kitelepítésre készülnek a Hernád völgyében
A Hernád völgyének több településén a katasztrófavédelem és a vízügy munkatársai megkezdték a lakosság felkészítését a kitelepítésre. A falvak egy részét máig nem védi gát, miközben a folyó az elmúlt tíz évben többször is kiöntött már.
A védműrendszer fejlesztése szerepelt a második Gyurcsány-kormány programjában, de a töltések megépítése máig terv maradt. A munkálatok előkészítését tavaly novemberben jelentette be a vízügyi miniszter az érintett települések polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatón. Az akkori tervek szerint a gátrendszer 2011 végére készülhet el.
(hírTV)
Jobbikosok jelentik: Kazinbarcikára még mindig várják a segíteni szándékozókat:
Mint bizonyára a kedves Olvasó is értesült róla, Kazincbarcikán is katasztrófahelyzet állt elő a lezúduló eső és a megáradt Tardona-patak miatt, ami ki is lépett a medréből és csak nagy-nagy munka és összefogás árán sikerült a medrébe visszaterelni. A Sajó vízállása az 1974-ik évi áradás szintjénél is magasabban van, tetőzése a mai napra (hétfő) várható. A városban még mindig várják a segíteni kész embereket az Arborétum Kft telephelyén, mivel a Felső-Barcikai városrészen szükség van a segítségükre.
Több hamis információ is a lakosság birtokába került, amit a Kazincbarcikai Városi Rendőrkapitányság közleményben cáfolt, tehát a sem a Lázbérci-víztározó, sem a Varbói-tó gátja nem szakadt át, a szakemberek megvizsgálták a védművek állapotát és azt megfelelőnek találták. Csak remélni tudjuk, hogy ez így is marad.
(Jobbik - Kazincbarcika)
Sásdon harckocsival közlekednek:
 
 
Vámosgyörökről jelentik a gárdisták:
A Magyar Gárda és a Jobbik tagjai megfeszítve küzdenek a szép számú helybelivel a gátakon. A helyzet elkeserítő, de nem reménytelen. A tegnapi napnál sokkal jobb a szervezés.



Helyzetkép Pécsről:
 
 
Beszámoló Borsod déli részéből
A borsod megyei Bogácson kisebb területeket öntött el a Hór-patak, leginkább a part menti mélyebb részeket, a falu határában azonban nagyobb mezőgazdasági területek is víz alá kerültek. Az utakon kisebb akadályt a domboldalakról az utakon keresztül lefolyó víz okoz.
A nagy mennyiségű esőzés miatt mélyen felázott talaj földcsuszamlást okozott Bogács Csecslyuk nevű pincesorán. Személyi sérülés nem történt, a helyszínen egy idős ember tartózkodott a fölcsuszamlással szemben lévő egyik pincében, akinek a nagy ijedtségen kívül más baja nem esett. A lezúduló sár, mely fástól zuhant alá, több pince bejáratát megrongálta és eltorlaszolta.
(SZKR)
Ami várható
Hétfőn egész nap viharos erejű szélre kell számítani a nyugati és a középső országrészben. A Dunántúlon még 15 mm eső eshet. Miskolcon most a Sajó és a Bódva áradása okozhat súlyos problémákat. Budapesten kidőlt fák nehezítik a közlekedést, hétfőn tetőzhet a Sajó, árad a Bódva és a Hernád is.
Hétfőn még nem lesz nagy javulás az időjárásban, mondta az Indexnek Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese.
Olyan mértékű özönvízre nem kell már számítani, mint a hétvégén, amikor az országban egyes helyeken több havi csapadék is leesett két nap alatt, de a Dunántúlon még mindig nagyobb esőzések várhatók, és a viharos széllökések sem csitulnak az országban. A nyugati országrészben továbbra is narancssárga riasztás van érvényben, 10-15 mm esőre és viharos, 100 km/h feletti széllökésekre kell számítani.
Borult idő várható az országban, de a Duna vonalától keletre felszakadozhat a felhőzet, rövidebb napsütéses időszakok is előfordulhatnak. A hőmérséklet 10-15 fok között alakul, de a Balatonnál 10 foknál is kevesebbet mérhetnek.
(OMSZ)
80 éve nem volt ekkora árvíz
Országszerte komoly gondokat okoznak az áradások és esőzések. Karácsony óta már az ötödik alkalommal állnak vízben a házak Ipolytarnócon. A Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörsön 80 ház került víz alá a bakonyi Cuha-ér áradásával. A Veszprém megyei Bakonybélben a Gerence 15 házat veszélyeztetett. Tolna megyében harmadfokú árvízvédelmi készültség van.
Újra vízben a házak Ipolytarnócon. A Nógrád megyei településen 36 embert kellett eddig kiköltöztetni. Az érintett családok szerették volna, ha az állam megveszi ingatlanjaikat, és árterületté nyilvánítja a környéket. Az önkormányzati és a vízügyi minisztérium azonban elutasította az indítványt.
Szabó Tibor, Ipolytarnóc polgármestere a hírTV-nek elmondta: a törvényre hivatkozva azt a választ kapták, hogy az árvízi védekezés az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. „Olyan szomorú helyzet áll elő Ipolytarnócon, hogy a magyar állam tulajdonát képező, igen nagy értéket képviselő Ipoly mégsem a magyar állam tulajdona gondosság szempontjából” – fogalmazott a polgármester.
Az ötszáz lelkes községnek nincs pénze a rendezésre, így fennáll a veszélye annak, hogy a következő árvíznél ismét kitelepítik a kilenc családot.
80 ház víz alatt
A Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörsön 80 ház került víz alá a bakonyi Cuha-ér áradásával. 16 embert kellett kitelepíteni, őket rokonoknál helyezték el. A Veszprém megyei Bakonybélben a Gerence 15 házat veszélyeztetett, egy családot ki kellett költöztetni, de vasárnaphoz képest javult a helyzet, miután a patak vize apadni kezdett.
Egy mezőörsi férfi 150 szarvasmarháját zárta körbe a víz. Egy másik portáról a négymázsás anyakocát altatás után markolókanálban mentették ki.
A Győr-Moson-Sopron megyei községben 80 éve nem volt ekkora árvíz. Eddig 4000 homokzsákot használtak fel, de délelőtt már csak a kapubejárókat és a nyílászárókat szigetelték. Máshol nincs értelme védekezni az egyszerre jelentkező árvíz és belvíz ellen.
A Bakony falvaiba vezető utak közül többet lezártak a vízátfolyások miatt. Bakonybélen és Bakonycsernyén 300 ember küzd a megáradt Gerence és Gaja-patakkal. Van, akinek a házát öt év alatt másodszor önti el a víz.
Bakonycsernyén sokan ki sem heverték a múlt csütörtöki sárlavina pusztítását. A faluban attól félnek, hogy a napok óta tartó esőzés úgy alámossa az egyébként is rossz minőségű utakat, hogy beszakadnak, és végképp használhatatlanná válnak.
Harmadfokú készültség Tolnában
Harmadfokú árvízvédelmi készültség van Tolna megyében. Bonyhádon a Völgység patak elöntheti a szennyvíztelepet, Csikóstőttősön 300 hektár terület került víz alá.
Bonyhádon szombat óta 200 milliméter eső esett, ami az éves átlag harmada. A 14 ezer lakosú kisváros közelében kanyarogó Völgység-patak az iparterületek és hétvégi kertek mellett 50 lakóházat öntött el.
Bonyhádon több mint 8000 homokzsákkal próbálják megfogni a vizet. Az áradás a szennyvíztelepet és az ivóvízkészlet egy részét is veszélyezteti.
Potápi Árpád, Bonyhád fideszes polgármestere azt mondta: még nem tudják pontosan, milyen károk vannak. „Mezőgazdasági területeken óriási károk lesznek, az már biztos, a többinél amennyire lehet, védekezünk, de a védekezés költségei is magasak” – tette hozzá.
Csikóstőttősön lezárták a faluba vezető utat, a település határában összefolyt a megáradt a Habi-patak és a Baranya-csatorna. 30 ingatlant veszélyeztet a víz, a helyiek homokzsákokkal próbálják megakadályozni az átfolyást. Van olyan épület, amely majdnem két méterrel fekszik a jelenlegi vízszint alatt.
A Habi-patak közelében húzódik a Pécs-Budapest-vasútvonal, a töltést folyamatosan alámossa a víz, ezért az érintett szakaszt lezárták. Az utasokat vonatpótló buszok szállítják, de azok is 30-60 perces késéssel közlekednek.
(hírTV)
A veszélyhelyzetről szóló jogszabályok
Az alkotmány 35. szakasza szerint a kormány "az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása (a továbbiakban: veszélyhelyzet), valamint a közrend és a közbiztonság védelme érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket".
A katasztrófák elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény szerint a katasztrófa "a szükséghelyzet vagy a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas (...) állapot vagy helyzet (például természeti, biológiai eredetű, tűz okozta), amely emberek életét, egészségét, anyagi értékeiket, a lakosság alapvető ellátását, a természeti környezetet, a természeti értékeket olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit és különleges intézkedések bevezetését, valamint az önkormányzatok és az állami szervek folyamatos és szigorúan összehangolt együttműködését, illetve nemzetközi segítség igénybevételét igényli."
A jogszabály 7. szakasza szerint a kormány "a veszélyhelyzet kihirdetését igénylő méretű katasztrófahelyzetben rendeletben kihirdeti a veszélyhelyzetet és dönt az ország egész területének vagy meghatározott részének katasztrófa sújtotta területté nyilvánításáról, a veszélyhelyzetet meghaladó méretű katasztrófa esetén kezdeményezi a szükségállapot kihirdetését".
A polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény szerint a veszélyhelyzetet kiválthatja "árvízvédekezés során, ha az előrejelzések szerint az áradó víz az addig észlelt legmagasabb vízállást megközelíti és további jelentős áradás várható, vagy elháríthatatlan jégtorlasz keletkezett, illetőleg, ha töltésszakadás veszélye fenyeget".
(Index)
Somogyban 15 helyszínen küzdenek a víz megfékezésével
Somogy megyében 15 helyszínen folyik a küzdelem az árvíz ellen; több helyen a halastavak gátjainak átszakadásától kell tartani - számolt be Heizler György, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.
Rendkívüli készültség a Sajón, a Bódván és a Hernádon
A rendelet szövege értelmében a kormány a veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültséget rendel el a Sajó Sajópüspöki–Ónod közötti, a Bódva Hídvégardó–Boldva közötti, a Hernád Hidasnémeti–Sajóhídvég közötti szakaszára.
1500 liter, másodpercenként
Másodpercenként 800-ról 1500 literre növelték a Velencei-tóból leeresztett víz mennyiségét; az apasztásra a tó magas vízszintje miatt van szükség – mondta el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízkár-elhárítási osztályvezetője.
A tóba zúduló vízmennyiség mérséklésére vasárnap lezárták a zámolyi tározótavat is, ahol 4,5 millió köbméternyi vizet tudnak „megfogni”. A korábbi felújítás miatt csaknem teljesen üres tározó egy nap alatt egyharmadáig megtelt – mondta el Kaszap Gábor. Tájékoztatása szerint a tározó vizével aszályos időszakban pótolják majd a Velencei-tó vizét. Az idén bőven lesz víztartaléka a tónak, hiszen csaknem megtelt a vízpótlást szolgáló másik tározó, a pátkai.
(MTI)
A katonaság segítségét kérte Kaposvár
Hétfőn délelőtt még csak a nyugati városrész melletti földeket, délután már a Cseri úti házakat veszélyeztette a Kapos a megyeszékhelyen.
– Két óra alatt tizenegy centit emelkedett a vízszint – felelte egy tűzoltó, amikor hétfőn kora délután arról érdeklődtünk, kiléphet-e medréből a Kapos a kaposvári Cseri úti szakaszon. – Az építőipari iskola hátsó részébe már most ömlik a víz.
Pedig délelőtt még csak a csatornából visszaömlő vizet kellett szivattyúzni a Vasvári utcából: a folyó már nem tudta elnyelni a rengeteg csapadékot.
Kora délutánra aztán már közmunkásoktól, hivatásos és önkéntes tűzoltóktól hemzsegett a folyópart. Az első teherautónyi homok hamar zsákokba került, s úgy fél méteres nyúlgát épült a híd mellett, ám az építőipari iskola felé továbbra is szabadon folyhatott az víz, ugyanis elfogyott a homok.
A Szita Károly polgármester kérésére helyszínre érkező katonák is dologtalanul tébláboltak jó ideig zsáktöltő anyag híján, pedig ötvenen jöttek a Boconádi logisztikai ezredtől, hogy segítsenek gátat építeni. A Kötél Egyesület tagjai eközben Bárdudvarnok és Szentgáloskér felé vették az irányt: előbbi helyen motorcsónakkal akartak kimenteni néhány embert a szőlőhegyről, melyet körbefogott az áradó Bárd patak – a lakók végül saját felelősségükre maradtak –, míg Szentgáloskérre egy aggregátort vittek a tehenészetbe, ahol másfél napja nem volt áram, s ötszáz marha várt a fejésre.
– Egy ugyanekkora csapat készen áll a váltásra vagy tartaléknak – mondta Gobányi István törzszászlós. – Tíz emberünk öt teherautóval pedig Sásdra ment menteni, ahol a Baranya-csatorna okoz gondokat.
Közben már nemcsak a Vasvári utcában, de a Cseri út alacsonyabb részein is térdig érő vízben gázoltak az autók, a tűzoltók innen is megkezdték a víz visszaszivattyúzását a Kaposba.
(Szon)
Összedőlt egy ház, csipőtöréses sérült Horváthertelenden
Egy ember súlyosan megsérült, amikor egy lakóház melléképülete összeomlott - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem. A melléképület az esőzés és a vihar következtében omlott össze, a szerencsétlenül járt ember csípőtörést szenvedett. Baranyában ez az első személyi sérüléssel járó eset, ami a rendkívüli időjárás számlájára írható - közölte a katasztrófavédelem.
(HVG)