Dúró Dóra, jobbikos országgyűlési képviselő szerint a Jobbiknak semmi köze nincsen a Véderő nevű mozgalomhoz, melynek vezetője, Eszes Tamás nem sokkal korábban azt mondta: az LMP és a Jobbik kelt hisztériát. Dúró délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a szálak inkább a Fideszhez vezetnek.
A Véderő Gyöngyöspatán a hétvégén katonai gyakorlatot tart, amely miatt a településen élő roma nőket és gyerekeket vasárnapig kitelepítették. Dúró Dóra hangsúlyozta: a Véderő inkább a Jobbik és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület "ellenlábasa," hiszen a mozgalom vezetője, Eszes Tamás (akit korábban kizártak a Magyar Gárdából) elindul a gyöngyöspatai polgármester-választáson, ahol a Jobbik a helyi elnökét, Juhász Oszkárt indítja majd, aki egy korábbi közleményében elhatárolódott a Véderőtől.
Az ellenzéki párt szerint a Véderőt "mozgató szálak sokkal inkább a Fideszhez vezetnek," hiszen a fideszes támogatással az önkormányzatba igyekvő Maka Attila független képviselőjelölt sógora ajánlotta fel a mozgalomnak azt a telket ingyen, ahol a hétvégi katonai gyakorlat zajlik.
A Jobbik éppen ezért felszólítja a többi parlamenti pártot, hogy "hagyják abba a hangulatkeltést és ne próbálják meg a Jobbikot rátolni olyan szervezetekre, amikhez semmi közük sincs" - tette hozzá Dúró Dóra. Az ellenzéki politikus szerint egyébként a gyöngyöspatai események a zámolyi romák 10 évvel ezelőtti esetére hasonlítanak és a Jobbik szerint ez "ugyanolyan hangulatkeltés."
Pintérnek is visszavág a Jobbik
A Jobbik alkotmánybírósági beadványt nyújt be a azzal a pénteken megjelent kormányrendelettel kapcsolatban, ami szankciókkal sújtja, ha valaki úgy folytat polgárőr-tevékenységet, hogy ezzel megszegi a rendőrséggel való "egyeztetési kötelezettséget".
Emellett a Jobbik értelmetlennek tartja, hogy büntetik, ha valaki azt mutatja, jogosultsága van a rend fenntartására, holott nincs - jelentette be Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten.
A jobbikos politikus elmondta: álláspontjuk szerint ez a szabályozás az önvédelem és a tulajdon védelmének alkotmányos jogába ütközik és pusztán az a célja, hogy "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet és a tiszavasvári csendőrséget ellehetetlenítse". Dúró Dóra úgy látja, a rendelet értelmében, ha valaki a hétfőn elfogadott alaptörvénynek vagy a jelenleg is hatályos büntetőeljárási törvénynek megfelelően egy, a lakásába behatoló betörőt fenntart, amíg a rendőrség kiérkezik, akkor ezt az illetőt is szankcionálhatják, százezer forintra büntethetik.
(MTI)
Kapcsolódó: