Előállították a Magyar Gárdából kizárt Eszes Tamást, a maroknyi Véderő vezetőjét a rendőrök Gyöngyöspatán, és azokat a tagokat is, akik egyenruhát viseltek. A paramilitáris szervezet sport- és riasztófegyverekkel, illetve hatástalanított gépkarabélyokkal akar "kiképző tábort" szervezni húsvét hétvégére. Eszes Tamás előállítását megelőzően, a déli órákban elmondta: ők csak az olcsó telek miatt választották a Heves megyei falut, nem akartak provokálni, a hisztériát pedig szerinte a Jobbik és az LMP kelti.
Riasztófegyverekkel és hatástalanított gépkarabélyokkal fognak gyakorlatozni a hétvégén Gyöngyöspatán a kiképzési táborba érkezett fiatalok - mondta a Hírszerzőnek Eszes Tamás, aki magát a Véderő "századosának" nevezi. A "századost" előállította a rendőrség, az intézkedés során Eszes azt mondta a rendőröknek, hogy saját telkén van, így jogtalan a hatósági fellépés.
A Heves megyei faluban ismét kiéleződtek a feszültségek, miután - a szervezet honlapján található információk szerint - "a fegyelmezett, tisztelettudó" fiatalok kinevelésére törekvő, az eszméiket "az elszakított területeken" is terjeszteni igyekvő, a "magyarellenesség" ellen küzdő, 2008-ban alakult Véderő a hétvégére kiképzőtábort szervezett Gyöngyöspatára.
Eszes a Hírszerző helyszínen lévő tudósítójának azt mondta, hogy a kiképzés nyílt lesz, azaz bárki részt vehet a rendezvényen, aki korábban jelentkezhetett rá - de nézőket nem engednek be a tábor helyszínéül szolgáló, magántulajdonban lévő telekre. Eszes szerint a Véderő tagjainak tartott szűk körű táborok titkosak szoktak lenni - több éve szerveznek ilyen táborokat. A szervező azt nem akarta elárulni, hogy a hétvégi rendezvényen hányan lesznek majd.
A kiképzés folyamán sport- és riasztófegyverekkel fognak célba lőni, hatástalanított gépkarabélyokat fognak szétszerelni és összerakni időre. Versenyeket rendeznek majd, honismereti vetélkedőket tartanak. Eszes szerint azért szervezték meg a Véderőt, mert a sorkötelesség eltörlése óta a fiatalok elpuhultak.
Arra a kérdésre, hogy miért pont Gyöngyöspatát választották, Eszes azt válaszolta, hogy a jobbikos "polgárőrök" felvonulása idején látott egy megindító videót a Youtube-on: eljött a településre, ahol felajánlottak neki egy olcsó telket, amit megvásároltak.
Eszes azt mondta, a rendezvényükkel nem akarták provokálni a helyi romákat, próbálták megnyugtatni a helyi lakosságot, de úgy látja, hogy ez nem sikerült. Arra a kérdésre, hogy milyenek a politikai nézetei, Eszes azt mondta, ő a "nemzeti oldalon áll". Szerinte az utóbbi időben hisztériakeltés folyik az országban, amiért szerinte a jobboldalon a Jobbik, a baloldalon az LMP a felelős.
(Hírszerző nyomán)
Kapcsolódó: