Az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra sem képes leszámolni a tabukérdésekkel, így újra csak az eleve bukásra ítélt látszatintézkedésekkel próbálja orvosolni a magyar társadalmat leginkább sújtó, szociokulturális alapon létező cigánybűnözést.
Az év végén kiadott országos rendőrfőkapitányi utasítás szerint „különös figyelmet kötelesek fordítani a rendőrök az eltérő kultúrájú közösségekre, és kisebbségi összekötő segítségét is igénybe vehetik”. Tény, hogy adott esetben hasznos lehet egy kisebbségi összekötő, hiszen főleg a nagyvárosokban számtalan eltérő kultúrájú etnikai tömb él egymás mellett. Azonban a magyar lakosságot továbbra is a cigányság bűnöző rétege terrorizálja, amely ellen csak a rendőrség által alkalmazott „zéró tolerancia” bevezetése hozhatna pozitív változást.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a rendőrök hathatós intézkedéseit jelentősen nehezíti a „romákkal szembeni előítéletesség” vádja. Ennek felszámolásában és enyhítésében azonban leginkább a cigány lakosság érintett része életvitelének megváltoztatása tudna változtatni, nem pedig a legmagasabb szintről vezényelt parancsok. A Jobbik továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a hatékony bűnmegelőzést és bűnüldözést rövidtávon a külön speciális kiképzésben részesülő, különböző bűnügyi területekre felállított speciális rendőri egységekkel lehetne megoldani. Hosszú távon pedig nem kerülhető meg egy, a teljes cigánytársadalmat érintő állapotfelmérés, majd annak eredményeire épülő gyökeresen új társadalom-, szociál- és oktatáspolitika, valamint az országot lefedő bentlakásos iskolai hálózat felállítása. Amíg ez nem történik meg, érdemi előrelépést nem várhatunk, ellenben tovább öntjük az adófizetők pénzét a „romastratégiának” nevezett feneketlen kútba - állapítja meg közleményében Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.