"A tettes visszatér." Az év embere a Deákon
Miután a Magyar Gárda vasárnap 15 órától a Hősök terén a küzdelmes hét előtt erőt adó ünnepségén felavatja Horváth György tavalyi harckocsivezetőnket, közösen tekintjük meg a Budapest nyugati kapujában állomásozó páncélos járműveket. Köztük a tavaly október 23-ról jól ismert T-34-es típusú tankot, melybe be is szállhatunk.

Drótpostán terjedt egy már-már rendszeres, megszokott rémhír egy-két hete: „Az M1-es és M7-es autópályák elején, a volt Osztyapenkó-szobornál harckocsikat és rakétákat vonultattak fel!” Sőt beszéltek „gyanúsan” gyakorlatozó vadászrepülőkről is. Hiába mondtam az egyik jámbor „leleplezőnek”, hogy ha őt, mint Nagy Ellenállót ki akarja csinálni a hatalom, akkor nem a lakását fogják lebombázni, hanem legfeljebb kirúgják a munkahelyéről, már ha olyan helyen dolgozik... Mégis ezt írta: „Hogyne! Meg is mutatták az egyik T-55-ös tank motorját, illetve annak helyét. A hatalom tényleg ennyire hülyének néz minket? Már csak azt az éjszakát várom, mikor ezeket a tankokat valódira cserélik ki a sötétség leple alatt, mondjuk egy esetleges október 23-i bevetés céljából...”

Fordítsuk komolyra a szót! A Magyar Néphadsereg Muzeális Jármű- és Eszközpark nevű vállalkozásról van szó. A budaörsi ipari parkban (a Metro áruháznál) van a központja, itt pedig a honlapja. Vezetője, Várhelyi György nem politizál, sőt meglehetősen fél. Persze a fentiekhez hasonló lakossági panaszáradat miatt valamennyire érthető. Elvégre ő csak egy üzleti vállalkozást folytat, a fővárostól bérli a területet, reményei szerint még évekig. Korábban autópiac volt ott, egyszer kézigránát is robbant a helyszínen. Most komolyabb fegyverzetet találunk ott, bár a ’60-as évek haditechnikájáról van szó. A harckocsik csövei látványosan bebetonozva, a gépek belsejei szétrohadva, üresen. Kívülről azonban szépen le vannak festve.

Minden nap 9-19 óráig látogatható a Sasadi úti BKV-megállóban (Déli pályaudvartól 139-es busszal, Móricz Zs. körtérről 40-essel) található haditechnikai múzeum, pontosabban inkább csak szabadtéri park(oló), mert eleve leírást se lehet olvasni róluk. Ha nem is tudományos színvonalú, viszont bámészkodni, fényképezkedni kiválóan alkalmas. 500 Ft a belépő, 14 év alattiaknak 300.

Horváth Györggyel a vasárnapi gárdaavatás után látogatunk el a helyszínre, előreláthatólag este 6 és 6.30 között érünk oda. Ő maga engedélyt kapott a Magyar Gárdától, hogy egyenruhájában fényképezkedhessen is azzal, aki szeretne vele. És persze tanulhatunk is tőle egysmást, hátha 23-ára tényleg működő tankra cserélik... Aki akar, velünk tart!

Időközbeni fejlemény:
Tankokat foglaltak le a zsaruk egy hete - de nem a mieinket

Novák Előd

(Kuruc.info)


Ez az élmény tavaly kimaradt nekem...



Várhelyi György tanktulajdonos



T-34-es belülről. Ezt sajnos még az év embere sem indítja be



Történelmi pillanatokra



Híradós kocsira nincs szüksége felkelőinknek, míg ki nem lövik a Kuruc.info-t



Légvédelmi rakéta. Szovjet gyártmányú, ha a mérete nem látszana



Hasonló ágyút toltak ki tavaly a még szabadlábon lévő ellenállóink. A képek minőségéért bocs, de vasárnap este se lesznek jobb fényviszonyok



Élőben kicsit más. A pánikba esett rendőrök vadul tüzeltek a mieinkre


Kapcsolódó cikkeink: 
- Tankunk vezetője, Horváth György is csatlakozik a Magyar Gárdához
- Kamucímlap: A tankvezetőnk lett az év embere a Time magazinban is!
Nem vicc: állami kitüntetést kapott a Deák téri tankvezető
- Üzemanyagra gyűjtünk a tankvezetőnek
- Tankvezető a cellatársam – Novák Előd börtönnaplója