Összesen 179 romániai cigány érkezett csütörtökön repülőgéppel Temesvárra Franciaország költségén. Az "önkéntes hazatérés" nevű programban küldték őket haza, amit a franciák kezdeményeztek.
A francia állam minden hazatérni hajlandó felnőttet és gyermeket 300, illetve 100 euróval "támogat". A programot bírálják ugyanakkor a cigányok "társadalmi integrációjával" foglalkozó civil szervezetek.
"Boldogok vagyunk, hogy visszatérhettünk lakhelyünkre a franciák költségén" - mondta az AFP hírügynökségnek az egyik Lille-ből visszaküldött retek. Többen ugyanakkor jelezték, hogy mielőbb visszatérnének Franciaországba (ahol aztán újra megkapják ezt az összeget, majd hazahozzák őket, hogy megint visszatérjenek).
Manuel Valls francia belügyminiszter szeptemberi bukaresti látogatásán már jelezte vendéglátóinak, hogy szeptember végéig hétezer "romát" készülnek visszavinni Romániába és Bulgáriába. Franciaország "nem fogadhatja be az egész világ és Európa nyomorúságát" – mondta akkor egy interjúban Valls. Azzal vádolta a "származási országokat", hogy politikájukkal évtizedek óta diszkriminálják a "romákat". Traian Basescu román elnök azt mondta, hogy nem ők űzik el egyetlen polgárukat sem.
A cigányok "beilleszkedésén fáradozó" (nagyon el fognak fáradni - a szerk.) civil szervezetek rossz szemmel nézik a francia államnak ezt az "önkéntes hazatérést" szorgalmazó programját, amelyet a közpénzek pazarlásának minősítenek.
(MTI nyomán)