Az amerikai külügyminiszter azt kérte az orosz diplomácia vezetőjétől, hogy biztosítanak teljes hozzáférést az Ukrajnában lezuhant maláj gép roncsaihoz. Közben a brit miniszterelnök azt nyilatkozta: ha bebizonyosodik, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok felelősek a katasztrófájáért, akkor Oroszország a hibás, mert "destabilizálta Ukrajnát".
Az amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz külügyminiszterrel. John Kerry közölte Szergej Lavrovval: az Egyesült Államokat aggasztják az arról szóló hírek, hogy a holttesteket és a roncsokat elvitték vagy megbolygatták.
Az amerikai diplomácia vezetője szerint Washingtont ugyancsak aggasztja, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársait, valamint a vizsgálat nemzetközi résztvevőit nem engedték a katasztrófa helyszínéhez.
Kerry egyúttal sürgette Lavrovot, hogy Oroszország tegyen azonnali intézkedéseket a kelet-ukrajnai feszültség enyhítéséért. Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszországnak fel kell szólítania a szakadárokat, hogy tegyék le a fegyvert, engedjék szabadon az összes foglyukat, és "vegyenek részt egy olyan politikai párbeszédben az ukrán kormánnyal, amely elvezet a békéhez". Követelte, hogy Moszkva vessen véget a fegyverek és a harcosok Kelet-Ukrajnába áramlásának, illetve tegye lehetővé az EBESZ-nek a határellenőrzésben való közreműködést.
Közben David Cameron brit miniszterelnök a The Sunday Times című vasárnapi lapban azt írta: ha valóban az oroszbarát szeparatisták a bűnösök, "tudnunk kell, hogy az mit jelent: (a tragédia) közvetlen eredménye annak, hogy Oroszország destabilizált egy szuverén országot, megsértette területi integritását, gyilkos milíciákat támogat, képez ki és fegyverez fel".
A brit kormányfő bírálta az Európai Unió többi tagországát, amiért lassan cselekszenek Moszkvával szemben. "Túl sok európai ország túl hosszú ideig vonakodott szembenézni annak jelentőségével, ami Kelet-Ukrajnában zajlik" – fogalmazott.
"Ideje, hogy számítson a hatalmunk, a befolyásunk és az erőforrásaink. Gazdaságaink erősek és egészségesek. Néha mégis úgy viselkedünk, mintha nekünk jobban szükségünk lenne Oroszországra, mint Oroszországnak ránk" – jegyezte meg.
(MTI nyomán)