Mind Izrael, mind a Hamász megsérti a nemzetközi humanitárius jogot, vagyis háborús bűnt követ el azzal, hogy sűrűn lakott területeken rakétákkal támad, vagy oda ilyen fegyvereket telepít - jelentette ki csütörtökön az ENSZ emberi jogi főbiztosa.
Navy Pillay hatéves megbízatásának lejártával tartott utolsó genfi sajtótájékoztatóján közölte: Izrael semmibe veszi az arányosság és az elővigyázatosság elveit a Gázai övezet ellen indított offenzíva során. Az izraeli hadsereg kórházak és ENSZ-iskolák elleni támadásait háborús bűntettnek lehet minősíteni - vélekedett a főbiztos.
Amennyiben a Hamász iskolákban, kórházakban vagy mecsetekben - ahol az emberek menedéket keresnek - rejti el rakétáit, vagy onnan indítja őket, ezzel ő is ugyanúgy megsérti a nemzetközi jogot - mutatott rá Pillay. Hozzáfűzte, ez nem jogosítja fel Izraelt arra, hogy a maga részéről semmibe vegye a nemzetközi humanitárius jogot rögzítő genfi egyezményeket.
A főbiztos arra is emlékeztetett, hogy az úgynevezett Goldstone-jelentésben foglaltak továbbra is érvényesek, és nem engedhető meg, hogy a jövőben bármelyik fél büntetlen maradjon. A 2009-ben közzétett Goldstone-jelentés háborús bűntettekkel vádolta Izraelt és a palesztin szervezeteket a 2008 végi, 2009 eleji gázai övezeti offenzívával összefüggésben. Ugyanakkor Pillay sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a nemzetközi közösség nem cselekedett a jelentéssel összhangban.
Pillay ugyancsak bírálta egy gázai erőmű elpusztítását, amely szerinte a nemzetközi jog egyértelmű megsértése. Hozzátette, hogy a Gázai övezet lakóit emiatt csupán naponta két órán keresztül láthatják el villanyárammal, ami korlátozza az ott élők alapvető jogait.
(MTI)