Jimmy Savile a brit kulturális televíziózás egyik leghíresebb alakja volt, azonban csak a halála után derült fény arra, hogy több mint 450 gyereket molesztált. Egy friss jelentés szerint a műsorvezetőt foglalkoztató BBC hanyagul kezelte Savile magatartását, pedig lett volna lehetőség rá, hogy fény derüljön tetteire - írja a HVG.
A "brit műsorvezető-óriás" hatvan éven keresztül összesen 450 gyereket zaklatott, illetve erőszakolt meg, ráadásul a gyalázatot több esetben is kórházban követte el, azonban a bűncselekményekről csak 2011-ben bekövetkezett halála után derült fény. A kórházakban Savile a nyilvánosság előtt jótékonysági munkát végzett, ezt a tevékenységét még lovaggá ütésekor is kiemelték.

A gyerekek mellett a zsidóknak is nagy rajongója volt
Az üggyel foglalkozó bíró jelentése szerint bár nem lehet azzal gyanúsítani a BBC-t, hogy tudtak volna Savile tetteiről, de az eltelt évek során végig olyan hímsoviniszta hozzáállás volt tapasztalható a csatornánál, ami miatt nem vették komolyan Savile furcsa magatartását., illetve félrenéztek - írja Reuters. Savile azonban nem csak gyerekeket molesztált. Több alkalmazottat is inzultus ért, a nőknek többször megfogta a fenekét, de Savile környezetében dolgozók a karrierjükre gondolva nem tettek soha bejelentést, mondván ne panaszkodjon senki, mert "ő egy VIP".
A Janet Smith bíró jelentése szerint a csatornánál dolgozók féltek panaszt tenni "A Tehetségként" nevezett sztárról, ezért is maradhatott sokáig titokban a példátlan bűncselekmény. Savile áldozatainak ügyvédje szerint a csatorna évekig próbálta elmeszelni az ügyet és saját felelősségét. 117 tanú vallotta, hogy valamilyen formában látott vagy tapasztalt furcsaságokat Savile magatartásában, de ez nem volt elegendő arra, hogy kimondják a csatorna felelősségét, ugyanis senki nem tett bejelentést.
A BBC Trust elnöke, Rona Fairhead elmondása szerint sajnálattal és szégyennel fogadták a történteket, ígéretett tett a csatorna, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy hasonló esetek soha többé ne fordulhassanak elő.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: