Izrael megpróbál kigondolni egy olyan „formát”, amelyben az izraeli-palesztin béketárgyalások felélesztése érdekében meg tudnak állapodni a közvetítő nagyhatalmak – közölte péntek este Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, miután tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral a világszervezet székhelyén. A cél egyértelmű: megakadályozni a palesztinokat abban, hogy önálló államuk elismertetését az ENSZ elé vigyék.
Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország alkotta közel-keleti kvartett diplomatái legutóbbi tanácskozásukon nem tudtak megegyezni abban, hogy milyen alapon volna újraindítható a békefolyamat. Barak nem részletezte, hogy mit ért a szóban forgó kiindulási "forma" alatt.
A béketárgyalások felújításának ügye azért sürgető Izrael számára, mert – minő arcátlanság! -a palesztinok szeptemberben el akarják ismertetni államukat az ENSZ által. Izrael és az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező Egyesült Államok viszont tárgyalásos úton elért békemegállapodás nélkül ellenzi ezt. A tárgyalásos út viszont eddig is eredménytelen volt, a zsidó állam tovább folytatja a kibucok építését, elnyomja a palesztinokat, gettóba zárja a gázai övezetet stb.
A palesztin taktika
Dore Gold,  Izrael volt ENSZ-nagykövete és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója a héten Budapesten a témával kapcsolatban arról beszélt, hogy a palesztinok a béketárgyalásokat azzal próbálják megkerülni, hogy az ENSZ Közgyűlés elé vinnék a független palesztin állam ügyét. A testület határozatainak ugyan nincs jogkövetkezménye, ám ha rábólintana egy önálló palesztin államra, akkor a döntés után felpöröghetne az intifáda és magasra csaphatna az erőszak Ciszjordániában is.
Dore Gold felhívta a figyelmet: az oslói megállapodásokban kiköttetett, miszerint a végső rendezést megelőzően nem módosítják a határokat, nem hajtanak végre változtatásokat a területek jogi státusában a két érintett fél. (Ez természetesen nem vonatkozik az arab, vagy izraeli településeken zajló építkezésekre.) Azonban ha a palesztinok az esetleges ENSZ-döntés nyomán megváltoztatnák a területek jogi státusát, valamint az ideiglenes vonalakat szabnák meg végleges határokként, akkor megszegnék az Oslóban vállalt kötelezettségeiket.
Gold szerint a palesztinok valójában ezt szeretnék kimondatni az ENSZ-szel, ezért kalapozzák körbe az uniót is támogatásért. Ezzel azonban lényegében azt követelik, hogy az európai közösség szegjen meg egy olyan szerződést, amit maga is szignált Oslóban – terelte el a szót Dore Gold a lényeg felől az elvont jogi álproblémák felé.
(MTI, ATV nyomán)