"Részben szélsőjobboldaliként" besorolt egyesületeknek a Hofburgban megrendezendő hagyományos bálja ellen tiltakozott szerdán a Bécsi Izraelita Hitközség és egy civil szervezet.
Ariel Muzicant, az izraelita hitközség elnöke ismételten a bál lemondását követelte. Felhívta a figyelmet arra, egyben provokációnak nevezte, hogy a rendezvényt január 27-re, az auschwitzi koncentrációs tábor "felszabadításának" évfordulójára hirdették meg. Muzicant a holokauszt áldozatai kigúnyolásának nevezte az időpontválasztást. Ez a zsidóság gondolkodásmódját kevésbé ismerők számára furcsának tűnhet, hiszen miért jelentene problémát, ha egy örvendetes esemény évfordulóján bált rendeznek? Akkor lenne érthető, ha a tábor megnyitásának napján ünnepelnének, de így... - gondolhatja a naiv olvasó. Pedig egyszerű a magyarázat: a gyűlölt és alacsonyabb rendűnek tartott gojok a zsidóságnak még az ünnepein sem bálozhatnak, mert bemocskolják azokat.
Az SOS Mitmensch nevű civil szervezet felszólította a vezető politikusokat, hogy "egyértelműen foglaljanak állást a szélsőjobboldal és a bál megrendezése ellen".
A rendező szervezet a nagynémet gondolatkört ápoló Bécsi Korporációs Kör (WKR), amelynek egyes tagszervezeteit az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma (DÖW) szélsőjobboldaliként sorolja be. A WKR tagjai révén a legnagyobb osztrák ellenzéki párthoz, az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) is kötődik - mely párt Ciszjordániában tett hűségesküt Izraelnek és a zsidóknak, de a kiválasztottak szemében ennek ellenére úgyis csak gojok, azaz lelketlen állatok maradnak, akiknek takarodni kell, ha a zsidó ünnepelni vágyik.
A WKR-bál az 1950-es évekre nyúlik vissza. A rendezvényt évek óta minden évben január utolsó péntekén rendezték meg, 2012-ben ez egybeesik az auschwitzi emléknappal. És hiába van valaminek több éves hagyománya, ha egybeesik valamely zsidó ünneppel, az antiszemitizmus.
(MTI nyomán)