Dr. Popély Gyula történészt, egyetemi tanárt és politikust a Jobbik Magyarországért Mozgalom a pártlista 11. helyén indítja a közelgő európai parlamenti választáson. A párkányi (Felvidék) illetőségű, magyar és szlovák kettős állampolgár történész a felvidéki magyarság iskolaügyének, demográfiai helyzetének, kultúrájának és anyanyelvének ismert és elismert kutatója, harcosa. Popély Gyula jelenleg Budapesten a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, illetve a Jobbik által életre keltett Atilla Király Népfőiskola előadója.

Dr. Popély Gyula
Dr. Popély Gyula történész, egyetemi tanár 1945-ben született a Zemplén vármegyei Abara felvidéki faluban. Az általános iskola után a szülőfalujához közeli járási székhelyen, Nagymihályiban érettségizett 1963-ban. Pozsonyban, a történelmi Magyarország hajdani koronázóvárosában levő Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán diplomázott 1968-ban. Az egyetemi évek után gimnáziumi tanárként kezdte pedagógiai munkáját: 1968-1972 között a pozsonyi, majd a szenci magyar gimnázium tanára. Később, 1991-től 1997-ig, amíg a szlovák megszállók el nem távolítják, a pozsonyi Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója. A gimnáziumi tanársága után, 1972-től fogva a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa, s 1978-ban a történettudomány kandidátusa lett.
Popély Gyula pozsonyi iskolaigazgatóságáról és az általa megvívott, úgynevezett "bizonyítványháborúról" kicsit részletesebben is kell szólnunk. A történész, amint említettük, 1991 és 1997 között volt a pozsonyi magyar gimnázium igazgatója, amikor egy Eva Slavkovská nevű nőszemély, a magyargyűlölő Szlovák Nemzeti Párt politikusa, a Meciar-kormány oktatásügyi minisztere kiadta az ukázt, hogy 1997-től kezdve minden magyar nyelvű iskola köteles kizárólag szlovák nyelven kiállítani a diákok bizonyítványát. Az utasítás hallatán az összes felvidéki magyar tanintézet igazgatója fogadkozott, hogy ők bizony ezután is két nyelven, tehát magyarul és szlovákul állítják ki a bizonyítványokat. Igen ám, de amikor eljött a bizonyítványosztás napja, 1997. június 27-ke, kiderült, hogy a középfokú magyar iskolákban csak Popély Gyula állta a szavát.

Dr. Popély Gyula 2010-ben megjelent könyve
A tótok persze azonnal fölszólították az igazgatót, hogy vonja be a kétnyelvű bizonyítványokat és adjon ki újakat, kizárólag szlovák nyelven kiállítottakat. Popély azonban továbbra is kötötte az ebet a karóhoz és a szlovák alkotmányra (!) hivatkozva nem volt hajlandó a változtatásra. Kapott újabb határidőt is, ám azt sem tartotta be, mire kiszállt egy négytagú miniszteri bizottság az iskolába és úgy döntött, hogy Popély nem maradhat igazgató. A gyakran kollaborálásra is hajlamos felvidéki magyar politikusokra jellemző, hogy Vladimír Meciar kormányát 1998-ban menesztették a szlovákiai választók, utána Mikulás Dzurinda alakíthatott új kormányt Pozsonyban, amelynek Csáky Pál lett a miniszterelnök-helyettese. De Popély Gyulát ezután sem helyezték vissza a pozsonyi magyar gimnázium igazgatói székébe...
Dr. Popély Gyula a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának 2000-ben lett az oktatója, s rá egy esztendőre már a tanintézet tanszékvezető egyetemi docense és egyben a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora. 2002-től 2004-ig dékánhelyettes, 2005-ben habilitált egyetemi tanár lett, miközben 2004-től 2006-ig az egyetem rektorhelyettese. Popély Gyulát 2007-ben Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke professzorrá nevezi ki.
Zoom
Dr. Popély Gyula (balról az első) vizsgáztató Dúró Dóra és Koltay Gábor társaságában
Popély Gyula eddig nyolc önálló monográfiát és több tucat tanulmányt írt. Művei magyar, szlovák, cseh, német és angol nyelven láttak napvilágot. Ha már a különböző nyelvekről ejtettünk szót, meg kell említenünk, hogy Popély Gyula akaratán kívül, de beleszületett a többnyelvűségbe, s a csehszlovák megszállás egyik hozományaként nagyon gyorsan anyanyelvi szinten elsajátította a szlovákot és a csehet, illetve felsőfokon tud oroszul, középfokon pedig németül.
Önálló tudományos monográfiái közül mindenképpen meg kell említeni az 1982-ben megjelent, általa a "zsengéi" közé sorolt Pozsonyi Bartók Béla Dalegyesületről szóló kötetét. Ez a könyv azért is érdekes és fontos, mert Bartók Béla 1892 és 1899 között - egy esztendő megszakítással - a Pozsonyi Királyi Katolikus Gimnáziumban tanult, a koronázóvárosban Erkel László (Erkel Ferenc egyik fia) volt a zongoratanára. Az első jelentős, szókimondó önálló kötete a csehszlovákiai magyarság 1918-1945 közötti demográfiai helyzetének alakulásáról szól, s amely 1991-ben látott napvilágot Népfogyatkozás címen. A négy esztendővel később, 1995-ben megjelent Ellenszélben című könyve a felvidéki magyar kisebbségnek a Csehszlovák köztársaságbeli kezdeti éveiről (1918 -1925) szól. A felvidéki magyar iskolaügy történetét dolgozza föl a Búcsú a főiskoláktól (2005), Erős várunk az iskola (2005) és a Hazatéréstől a hazavesztésig (2006) című könyveiben. Legutóbb, 2010-ben, a Felvidék 1914-1920 című könyve jelent meg Magyarországon, a Magyar Napló Fokusz Egyesület kiadásában. Az említett önálló monográfiákon kívül számos könyvfejezetet is írt, illetve publikált tanulmányokat különféle anyaországi, felvidéki, erdélyi, csehországi és nyugat-európai folyóiratokban.
Politikai pályafutásának talán első állomásaként 1978-ban alapító tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságának, s ettől kezdve egyben szervezője a magyar iskolák fölszámolása ellen küzdő mozgalomnak. 1990-ben rövid ideig a prágai Szövetségi Gyűlés magyar képviselője. Az 1989-es, úgynevezett „bársonyos forradalom” tevékeny résztvevője, alakítója. 1990-ben a Duray Miklós alapította Együttélés Politika Mozgalom egyik létrehozója, az Intéző Bizottság, s később az Országos Tanács tagja. 1992-ben a Magyar Néppárt alapítója és elnöke.
Zoom
Béres József, dr. Popély Marika és dr. Popély Gyula
Dr. Popély Gyula az anyaországi nemzeti radikális oldalon először a MIÉP, pontosabban a Csurka István nevéhez köthető Magyar Fórumban és a Havi Magyar Fórumban publikált a felvidéki magyarsággal kapcsolatos témákban. A Jobbik Magyarországért Mozgalom határon túli magyarként, szlovák és magyar kettős állampolgárként a 2010-es országgyűlési választásokon Popély Gyulát az országos pártlista 48-ik helyén indította, ám akkor csak 47 jelölt juthatott be az Országgyűlésbe... A most májusban sorra kerülő európai parlamenti választásokon a Jobbik ismét határon túli magyarként indítja, ezúttal a 11-ik helyre jelölte Popély Gyulát, aki a Felvidék (múlt, jelen, jövő) címmel a nemzeti ellenzéki párt által életre keltett és működtetett Atilla Király Népfőiskolán is tart igen népszerű előadásokat. A neves történész és egyetemi tanár vizsgáztatóként közreműködik a Jobbik Ifjúsági Tagozata és a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány rendezésében évente sorra kerülő Kárpát medencei Tanulmányi Versenyen. Popély Gyula ezenkívül a Jobbik anyaországi alapszervezetei és a párt határon túli rokonszenvezőinek meghívására rendszeresen tart előadásokat a felvidéki magyarság történetéről.
Dr. Popély Gyula nős, egy fiú- és egy leánygyermek édesapja, családjával az Esztergommal átellenben fekvő, megszállt Párkányban lakik. Szlovák és magyar kettős állampolgár.
Hering József - Kuruc.info