70 évvel később is beválik
Egy korábbi, sikeresnek mutatkozó programot folytatva Németországból továbbra is rendszeresen küldenek Szibériába fiatalkorú bűnözőket, hogy megóvják őket az újabb bajba kerüléstől – derül ki a BBC tudósításából.
A szélsőséges éghajlati körülmények, a farkasordító tél és a tikkasztó nyár még pluszbüntetést is jelenthetne, ám a fiatalok megkedvelik a kemény munkát ott-tartózkodásuk alatt.
A BBC egy korábbi riportjában beszámolt: a fiataloknak gyakran kell szembesülniük az Európában fél évszázada ismeretlen kihívásokkal. Maguknak kell behozniuk a mosdáshoz a sokszor jegesre fagyott vizet, s kemény fizikai munka, például favágás az osztályrészük. Környezetük nemigen beszél németül.
A 2006 óta működő, sikeres program célja, mint azt a német fél egyik képviselője kifejtette, nem a büntetés, hanem a nevelés. A fiatalokra általában jótékony hatással van, hogy kiragadják őket a fogyasztói kultúrából.
A szibériai „deportálás” kifizetődő a német államnak, itt egy fiatal napi ellátása kijön 150 euróból, míg Németországban fejenként napi 220 eurót fordítanak a megtévedt ifjakra. A programot szervező, fiatalokat segítő csoport, az AGJ százszámra küldi ki a résztvevőket, akik száma az együttműködés 2006-os indításakor 600 fő volt.
(BBC - MNO nyomán)