Sánta Imre bikfalvi református lelkész a hozzá csatlakozott székelyekkel együtt már egy hónapja naponta tiltakozik, tüntet Sepsiszentgyörgyön a jelképnek számító Székely Mikó Kollégium legutóbbi román visszaállamosítása, magyarán elrablása ellen. A fiatal lelkész örül annak, hogy tiltakozásával képes volt összefogni a különféle nézeteket valló erdélyi magyar pártokat, vallási felekezeteket, szervezeteket és személyeket.

Sánta Imre a Székely Mikó Kollégium kapujában
Bukaresti kormányzati nyomásra nemrégiben a román bíróság botrányos, jogsértő ítéletével tulajdonképpen visszaállamosította, s ezzel elrabolta az Erdélyi Református Egyháztól a gróf Mikó Imre és mások pénzén, a háromszéki székelyek verejtékével, budapesti német származású építészek, Alpár Ignác és Zofahl Gusztáv tudásával a XIX. század utolsó évtizedeiben fölépített, majd a román kommunisták által a második világháború után államosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot.
Sánta Imre, a háromszéki Bikfalva református lelkésze megelégelte a román országrablók újabb tolvajlását, az erdélyi „hivatalos” magyarság lagymatagságát s tiltakozásképpen egy szál székely zászlóval a kezében, Árpád-sávos pólóban kiállt a Székely Mikó Kollégium főkapuja elé. A tiszteleteshez időközben sokan csatlakoztak, s az erdélyi történelmi magyar egyházak szeptember 1-jére országos tömegtüntetést hívtak össze Sepsiszentgyörgyre.
Sánta Imre fiatal bikfalvi református lelkész a tiltakozást kiváltó okról és a Székely Mikó Kollégium megmentésére irányuló elképzelésekről nyilatkozott a Kuruc.infónak.
Hogyan kezdődött a Székely Mikó Kollégium megmentéséért indított küzdelme?
Idestova egy hónapja annak, hogy elkezdtem a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni tiltakozó akciót Sepsiszentgyörgyön. Amikor meghozták azt a botrányos bírósági ítéletet, különféle magyar személyek és szervezetek megjelentettek ugyan mindenféle szépen hangzó nyilatkozatot, tiltakozgattak, szolidaritásukat fejezték ki az elítélt személyekkel, de ezekben a nyilatkozatokban nem láttam a kézzelfogható, gyakorlati tetteket, lépéseket. Úgy éreztem, hogy nálam betelt a pohár, ha senki nem hajlandó tenni semmit, én a lelkiismeretem szavára hallgatva egy szál magam kiállok az iskola épülete elé, s a tiltakozásommal ország-világ elé tárom a velünk megesett gyalázatot. Gyalázat, hiszen ismét egy államosítási kísérlettel kell szembe néznünk.

A Székely Mikó Kollégium – magyarok építették magyaroknak
Kért-e hatósági engedélyt az egyszemélyes tiltakozáshoz?
Igen, a törvényeket betartva a polgármesteri hivatalban bejelentettem, hogy én, Sánta Imre egy személyben tiltakozásként naponta két óra hosszat ott állok majd a kollégium előtt. Kiálltam az iskola főbejárata elé egy székely zászlóval és két transzparenssel, a járókelők értetlenül néztek rám, mert akkor még nem tudták, hogy mit csinálok, mit akarok ott.
A sepsiszentgyörgyi magyarok sem tudták, hogy miről van szó?
Kezdetben nem nagyon tudták, de a sajtó képviselői már az első napon megjelentek a helyszínen, s a tudósítások után egyre több, hozzám hasonlóan gondolkodó nemzettársam csatlakozott a kezdeményezésemhez. Két napig álldogáltam ott egy szál magam, de a harmadik naptól kezdve egyre nagyobb számban csatlakoztak hozzám a tiltakozók.
Zoom
Magyar állami lobogóval is figyelmeztetik a tolvajokat
Hányan szoktak összejönni az épület előtt?
Vasárnap kivételével mindennap délután öt és hét óra között őrt állunk a Székely Mikó Kollégium kapujában, s átlagosan napi hatvan-hetven tiltakozó jön össze. Van egy húsz-huszonöt fős kemény mag, amely a leghevesebb napsütésben, esőben, szélben is állandóan jelen van. Az idősebb, az időjárás viszontagságait kevésbé elviselő emberek általában rövidebb időre jönnek oda. Hosszabb-rövidebb időre naponta több mint száz ember jön el a tiltakozásra.
Hogyan viszonyulnak az ön küzdelméhez Bikfalván a református hívei?
A bikfalvi híveim is csak a sajtóból értesültek a kezdeményezésemről. Ne vegye szerénytelenségnek, de elmondom: eddig többen is odajöttek hozzám és közölték, hogy büszkék a papjukra, bátorítanak és érdeklődéssel követik az eseményeket.
Mennyire keltett félelmet a román csendőrség időnkénti megjelenése a tiltakozás helyszínén?
Én nem félek, mert ha így lenne, nem vágtam volna bele ebbe az akcióba. Úgy érzem, hogy a körülöttem levő személyek sem félnek. Mi csak a Jóistentől félünk. Kapcsolatban kell lennem a csendőrséggel, mert úgymond, ők biztosítják a tiltakozást, szavatolják a mi biztonságunkat. Leültem a csendőrparancsnokkal és elmagyarázta nekem, hogy mit lehet, mit nem. Azt is mondta: ők azért vannak ott, hogy megakadályozzák az esetleges provokátorok és támadók tevékenységét. Legalábbis ezt mondják.
Zoom
Székelyföld nem Románia
Milyen támogatást kap a küzdelméhez az erdélyi magyar pártoktól, szervezetektől és közéleti személyiségektől?
Az akciónkkal sikerült egy táborba terelni a különböző erdélyi magyar politikai pártokat. Gondolok itt az Erdélyi Magyar Néppártra, a Magyar Polgári Pártra és az RMDSZ-re. Való igaz, hogy a leghatározottabban az Erdélyi Magyar Néppárt áll ki az ügyünk mellett, őket követi a Magyar Polgári Párt, majd végül az RMDSZ. Mindhárom említett párt tagjai, támogatói jelen vannak a tiltakozásainkon. Elégtétel számomra az, hogy egy ilyen nemzeti cél képes egyesíteni a különböző politikai áramlatokat.
Mi a helyzet az erdélyi magyar ifjúsági szervezetekkel?
Ők is megjelennek az iskola előtt, s nagyon jól megférnek egymás mellett. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az RMDSZ-hez közelálló Háromszéki Ifjúsági Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak, az EMI képviselői egyaránt ott szoktak lenni a tüntetésen.
Zoom
Az EMI tagjai (a kék inges: Nemes Előd)
Az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetősége milyen álláspontra helyezkedett a Székely Mikó Kollégiumért folytatott küzdelemben?
Csak az Erdélyi Református Egyházkerület vallási vezetőiről tudok beszélni, mert ők adtak ki egy körlevelet Pap Géza püspök és Geréb Péter főgondnok aláírásával, amelyben fölszólítják az erdélyi református gyülekezeteket, hogy csatlakozzanak az általam kezdeményezett tiltakozáshoz.
Tőkés László, volt református püspök, s jelenleg európai parlamenti képviselő megkereste önöket az elmúlt egy hónap folyamán?
Nem.
Zoom
Az ő iskolájukat rabolják el a megszállók
Nyilatkoztak-e az erdélyi katolikus egyház vezetői?
A reformátuson kívül más történelmi magyar felekezet eddig nem fejtette ki az álláspontját. Nem hallgathatom el azt sem, hogy ugyan leginkább a református egyház érintett a Mikó államosításában, ám a magyarok, a hívek felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül részt vesznek a tiltakozásokon, így a római katolikusok és az unitáriusok is.
Meddig kívánja folytatni a tiltakozást?
Célom a figyelemfelkeltés. A magyar történelmi egyházak ennek nyomán máris szervezik szeptember elsejére az Igazság napjának nevezett országos tüntetést Sepsiszentgyörgyön. Tiltakozásunkkal addig is, tehát szeptember elsejéig állandóan napirenden kívánjuk tartani a Székely Mikó Kollégium ügyét. A küzdelmet augusztus 31-ig folytatom.
Mi lesz utána? A román bíróság nem fogja érvényteleníteni a jogsértő, magyarellenes ítéleteket.
Amint mondtam, szeptember 1-jén, az Igazság napján Erdélyben, a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön országos megmozdulás lesz a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen. Több tízezer fölvonulót remélek ezen a napon Sepsiszentgyörgy utcáin. Tüntetőket várunk Erdély legtávolabbi zugából, sőt még Csonka-Magyarországról is.
Zoom
Sánta Imre fölolvas a Szentírásból
Ismétlem: ismerve a románok demokratikus beállítottságát, a tüntetés hatására még nem vonják vissza a bírósági ítéletet, és nem mondanak le a többi magyar tanintézet visszaállamosítására szőtt terveikről.
Az iskoláért folytatott küzdelem ezután különböző itteni és nemzetközi fórumokon zajlik. Az is biztos, hogy a legutóbbi bírósági ítéletnek semmi köze nincs az igazságszolgáltatáshoz, mert ezúttal politikai döntésről van szó a hatalmat nemrég átvett bukaresti kormány utasítására. Az általam elindított küzdelmet szeptember 1-je után a diplomáciai kerekasztal mellett, politikai, bírósági és egyházi síkon vívják majd meg azért, hogy a Székely Mikó Kollégium visszakerüljön a jogos tulajdonosa, az Erdélyi Magyar Református Egyház, s ezzel a magyarság tulajdonába.
***

Sánta Imre
Sánta Imre református lelkész 1975-ben született Sepsiszentgyörgy Szemerja nevű negyedében. Iskolai tanulmányait előbb kilenc éven keresztül a Székely Mikó Kollégiumban, majd 1990-ben az újra megnyílt Kolozsvári Református Kollégiumban folytatta. A kincses városban érettségizett 1993-ban, majd még ebben az esztendőben fölvételt nyert a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetbe, ahol lelkészi képesítést kapott.
Sepsiszentgyörgyön, a szülővárosában két évig segédlelkészként kezdte a papi szolgálatot a szemerjai gyülekezetben, majd egy rövid ideig a nevezetes Kató Béla segédlelkészeként Illyefalván folytatta. Ezután a kanadai Windsor város magyar református közösségében fél esztendőt szolgált. Hazatérvén Székelyföldre a felső-háromszéki Ikafalván öt éven keresztül már mint önálló lelkész látta el a papi teendőket. A bikfalvi gyülekezettől 2006 végén kapott meghívást, s az ottani hivatalát 2007. január elsejétől tölti be.
Sánta Imre közéleti, társadalmi tevékenysége nem a Székely Mikó Kollégium megmentéséért folytatott mostani küzdelmével kezdődött, hanem már a 2000-es évek elején, az erdélyi magyarságon belüli, s leginkább a román hatalommal gyakran kollaboráló RMDSZ elleni ellenzéki mozgalom kibontakozásának egyik kezdeményezője és alakítója volt. A Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Szövetség megszervezésében vállalt tevékeny szerepet, s mindhárom szervezet országos alelnöki tisztét is betöltötte. Időközben, 2007-ben úgy látta, hogy lelkészként ennyire aktívan nem vehet részt a politikai, főleg a pártpolitikai életben, s ezért akkortól csak a Székely Nemzeti Tanács küldöttjeként politizál.
Sánta Imre nős, a szintén sepsiszentgyörgyi születésű neje közgazdász, s a most kétéves Zselyke nevű kislány édesapja.
Hering József – Kuruc.info