Március 15-éről egyeztetett Rogán Antal, a Belváros polgármestere Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánnyal. Csütörtökön 19 térfigyelő kamera működik majd az V. kerületben, ezek több mint száz rendezvény történéseit rögzítik.

Békés belvárosi ünnepségeket szeretnénk március 15-én - mondta el Rogán Antal azt követően, hogy találkozott Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánnyal a rendőrség Teve utcai székházában. Szeretnék elkerülni az október 23-ához hasonló incidenseket, ez azonban csak úgy lehetséges, ha a rendőrséggel együttműködnek az ünneplők biztonsága érdekében.

Rogán arra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy a rendőrök lehetőleg ne használjanak fegyvert az V. kerületben, biztosítsák viszont azt, hogy a rendezvények békésen és biztonságban történjenek, és az azokon résztvevő tömegek lehetőleg ne érjenek össze.

Rogán Antal közölte: az is a rendőrség feladata, hogy az ünneplők akár Pestre, akár Budára nyugalomban hazajussanak, és hogy egy esetleges rendkívüli esemény se legyen akadálya annak, hogy az V. kerület polgárai meg tudják közelíteni lakásaikat.

A polgármester kitért arra is: folyamatosan működni fog március 15-én az önkormányzat ügyfélszolgálati telefonvonala, amely összeköttetésben lesz a rendőrséggel, hogy ha szükséges, akkor minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak cselekedni.

(MR)