Magyarország katonai segítséget nyújt az iraki kurdoknak, Hende Csaba és Navracsics Tibor pedig hamarosan odautazik - írja a Bas News kurd hírportál.
A magyar kormány fegyvert küld az iraki kurd katonáknak, a pesmergáknak, és azt tervezik, hogy konzulátust nyitnak az iraki kurdok fővárosában, Erbilben - írja a Bas News kurd portál angol nyelvű oldala.
A portál szerint hamarosan iraki kurd területre utazik a magyar honvédelmi miniszter és a külügyminiszter (Hende Csaba és Navracsics Tibor). Ezt megelőzően a kurd régió hadügyminisztériumának delegációja Magyarországon találkozott Hendével és Navracsiccsal.
A minisztériumot vezető Jabar Yawar hivatala szerint Magyarország 224 tonna töltényt és bombát szállít a kurdoknak, valamint szándékában áll katonai kiképzést is nyújtani a kurd katonáknak - írja a lap.
A magyar segítség összefügg azzal, hogy a nyugati országok igyekeznek megakadályozni, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista katonai és terrorszervezet tovább terjeszkedjen Irakban és Szíriában.
(HVG - Bas News)