Horn Gyula nemcsak a karhatalmisták, a "pufajkások" valódi szerepét ferdíti el a Heti Válasz csütörtökön megjelent száma szerint, a volt miniszterelnök következetesen valótlanságot állít a karhatalomba való belépésének időpontjáról is. Az egykori miniszterelnök titkársága a cikkre reagálva az MTI-nek azt hazudta: a Heti Válasz Horn Gyulával foglalkozó cikke nem tartalmaz új tényeket, a hazugságok újabb, más csoportosítású csomagját állította csupán össze.

Horn Gyula volt miniszterelnök múltjából származó dokumentumokat tett közzé honlapján a Heti Válasz. A hetilap szerint a dokumentumok azt bizonyítják, hogy Horn Gyula hazudik a kádári karhatalomba való belépésének körülményeiről. A Heti Válasz Horn Gyula önéletrajzát idézve leírja, hogy a volt miniszterelnök 1956. december 15-én lépett be a "Kádár-huszárokhoz".

A hetilap honlapján közzétett dokumentumok közül Horn Gyula tiszti szolgálati adatlapjában az szerepel: 1956. november 15-től 1957. júniusáig teljesített karhatalmi szolgálatot a Hunyadi János Zászlóaljban. A volt miniszterelnök tehát önéletrajzában a december 15-i időpontot jelölte meg a belépésre, míg a dokumentumok szerint november 15-től volt tagja a zászlóaljnak.

A Heti Válasz kitér arra is, hogy "bár Horn Gyula mindent elkövet, hogy önnön érdemének tüntesse fel az osztrák-magyar határ 1989-es megnyitását, a valóságban ő csak az egyik, s nem is feltétlenül legmeghatározóbb közreműködője volt a Németh-kormány döntésének".

A cikk felidézi Németh Miklós Heti Válasznak adott 2004-es nyilatkozatát, amelyben a volt miniszterelnök elmondta: a döntés az ő dolgozószobájában született meg két tanácsadója, valamint Horváth István belügyminiszter, Horn Gyula külügyminiszter, illetve Kulcsár Kálmán igazságügy-minisztert helyettesítő államtitkár jelenlétében. Ugyancsak a belügy meghatározó szerepét jelzi, hogy amikor szeptember 10-én az első két menekült átlépte a határt, hálájukat nem Horn Gyulának, hanem Horváth Istvánnak fejezték ki - írja a lap.

Az egykori miniszterelnök titkársága a cikkre reagálva az MTI-nek pökhendi módon azt nyilatkozta: a Heti Válasz Horn Gyulával foglalkozó cikke nem tartalmaz sem új gondolatokat, sem új tényeket, a hazugságok újabb, más csoportosítású csomagját állították csupán össze.

Thurzó Tibor, a volt kormányfő szakértője szerint a címlapon beharangozott kérdések már a "hamisítás" részei. Hozzátette: a szerkesztők vehették volna a fáradságot, hogy legalább az ide vonatkozó jogerős bírói ítéleteket áttekintik. "Nincs más hozzáfűznivalónk. Mi nem akarjuk a már korábban, több ízben elmondottakat ismételni. Egyébként köszönet a rokonszenves fotóért" - mondta Thurzó Tibor.

(Híradó nyomán)