Traian Basescu államelnök kizárta az ügyvédi testületből a bukaresti táblabíróság egyik bírónőjét. Veronica Dobozi-t kedden távolították el tisztségéből. Az elnök a rendeletet azután írta alá, hogy Veronica Dobozi-t végleg kizárták az ügyvédi karból egy fegyelmi kivizsgálást követően, az Ügyvédi Testület Legfelsőbb Tanácsának 2006. október 26-án kelt határozata nyomán.

Veronica Dobozi ellen azért indult kivizsgálás, mert ajánlatokat tett egy kolléganőjének, majd miután az visszautasította őt, megfenyegette azt. A bírónőt annak az előírásnak a megszegéséért ítélték el, amely „megtiltja a bírói tisztség méltóságával ellentétes, illetve a bíráknak a pártatlanságát vagy a presztízsét sértő megnyilvánulásokat.”

Veronica Dobozi-t azzal vádolták, hogy tavaly terrorizálta Marosvásárhelyen Ceapa Klara nevû volt kolléganőjét. A zaklatás több mint egy hónapig tartott miután Ceapa bírónő visszautasította Dobozi barátságát. Kettejük között több volt, mint barátság abban az időszakban amíg mindketten Marosvásárhelyen dolgoztak. Ezután Ceapa Klará-t a brassói fellebviteli bíróságra helyezték át, Dobozi Bukarestben folytatta munkáját.

Dühében, amiért barátnője eltávolodott tőle, Veronica Dobozi fenyegető leveleket küldött neki, amelynek betûit újságokból vágta ki. "Vigyázz, hogyan ítélsz, mert meghalsz!", "Hiába költöztél Brassóba, nem szabadulsz a bosszúmtól!", "Hogyan akarod, megöljelek, fejszével vagy késsel?", "Csütörtökön kinyírlak" - tartalmazták a fenyegetések.

Kezdetben a kivizsgálók azt gondolták, hogy egy pszichopata fenyegeti a bírónőt, ezért a SRI munkatársait mozgósították a háza megfigyelésére. Veronica Dobozi ellen sértés vádjával indítottak bûnvádi eljárást, tettéért 7 év börtönt kaphat.

(Cotidianul - Transindex)