Biztosan jó üzlet lehet Bencsik Andrásnak megélhetési újságot szerkeszteni, különben nem tenné. De ezzel nem is lenne gond, hiszen a piac az piac. Az viszont nagy baj, ha a lapnál megengedik maguknak azt az arcátlanságot, hogy egy már megjelent cikket eltávolítsanak - bárki utasítására - a saját online változatból. Vagy újabban a szájon viselt ragtapasz a divat a Demokratánál? (Gyengébbek kedvéért: Bencsik saját lapjának nyomtatott és internetes verziójában is megjelent cikket vetetett le - a szerk.)

Lovas Istvánnak a Fidesz jogpozitivista puhányaihoz címzett írását rövid pihentető után hirtelen eltüntették a Demokrata Online-ról, mégpedig oly álságos módon, hogy a helyére egy másik cikket tettek be. Ha tehát jó netes szokás szerint az emberek a linket továbbküldik, Lovas írása helyett egy másik jön majd föl. Egy ilyen szintû saktermunkára még az sem lehet mentség, ha netán Bencsik András megint összebalhézott Lovassal.

Milyen érdekes, hogy ez pont akkor történik, amikor már a hülye is látja, hogy Orbán Viktor továbbra is teljes mellszélességgel híve marad a puha pöcsök politikájának és ennek egyre többször hangot is ad. Erről szólt az utóbbi napok egyik legbosszantóbb nyilatkozata is. Mint azt megtudhattuk, Orbán Viktor a Fidesz sikerének könyveli el, hogy Medgyessy helyett Gyurcsány ma a miniszterelnök, ezzel ismét bizonyítva a Fidesz impotenciáját. Amivel ugye jobb helyeken nem szoktak dicsekedni. Órákat lehetne még beszélni arról is, hogy ez az egész eszmefuttatás hol és miért sántít, de azt is mutatja, hogy a Fidesznek és Orbán Viktornak fogalma sincs a szocialista párton belül annak idején lezajlott mérkőzésekről. Pedig ha olvastak volna újságot...

No de térjünk vissza a Demokratára. Az, hogy egy magát mértékadónak beállító hetilap egy a Fidesznek esetleg nem tetsző cikket csak úgy leszed a webhelyéről, mintha misem történt volna, erős aggodalomra ad okot. A hajdan szebb napokat látott Demokratát, legalábbis az online változatát úgy néz ki, hogy utolérte a saját oldali "politikai korrektség". Lassan már annyira belesimul a Fidesz szoknyáinak ráncaiba, hogy észre sem vesszük, hogy létezik. Csak nem ettől várja Bencsik, hogy majd elmúlik a lappal szemben Deutsch és Pokorni hányingere? Mert azt aztán várhatja. Ahhoz a lapot kéne felszámolnia (Erre amúgy is jó esély van, mivel a Bencsikrata eladott példányszáma 64 ezerről 25 ezerre csökkent a konzervativizmus képviselete helyetti folyamatos pártszolgálat és cenzúra következtében. A DVTV-t pedig fel is kellett számolja Bandi. A Kuruc.info-t ma már többen olvassák a volt népszabadságos, majd három pártba is belépett Bencsik agitkájánál - a szerk.)

Bár az eredeti helyen most egy másik cikk szerepel, a Demokrata Online ominózus lapja azért megőrződött a Google gyorstárazójának jóvoltából. Ha idővel innen is eltûnne, elmentettem az utókornak. Nem annyira az írás miatt, hiszen, az már több honlapon is fellelhető, hanem a magyar abszurd egyik félreesőnek látszó, de mégis fontos jelenetének bizonyítékaként.

Hogy hová jutottunk? A népek, főleg a most érő generáció egyre többen olvassák a radikális híroldalakat, és nem feltétlenül azért, mert velük azonosulnak, hanem mert azok le mernek írni mindent és nem akarnak megfelelni pártelvárásoknak. Meggyőződésem továbbá, hogy ha elterjed a híre, hogy egy újság ilyen "igazításokat" hajt végre a saját honlapján, az a nyomtatott példányok eladási számát is csökkenti. Vajon hány ilyen, eddig észrevétlenül végrehajtott korrekció történt az utóbbi időben? Mennyire alkalmazza az öncenzúrát, és mennyire kézivezérelt a Demokrata? Mi várható egy olyan lapnál, ahol ilyesmi megtörténhet?

Ha ez így megy tovább, lassan senki sem fog nyíltan beszélni Magyarországon a radikálisokon kívül.

Nibiru - Szent Korona Rádió

Kiegészítés Bencsik jelleméhez: lássuk saját életrajzát saját honlapjáról. Mily érdekes, arról, hogy a  kommunista párt központi lapjánál, a Népszabadságnál volt szerkesztő, egy büdös mukk nincs. Ehhez képest csekélység, hogy pártszolgálatos karrierje egyik korábbi állomáshelyével, a kaposvári megyei napilappal kapcsolatban ugyancsak megfeledkezik egy apróságról: az MSZMP egyik megyei napilapjáról volt. Szégyelled mindezt, Bencsik? Megértjük, elvégre tisztességes embernek aligha jutott eszébe újságírónak menni a 70-es években...

"Bencsik András
főszerkesztő

A Kandó Kálmán Villamosipari Mûszaki Főiskola után tervezőszerkesztői akadémiát végzett, majd katonaévei letöltését követően előbb egy diáklapnál, aztán a kaposvári megyei napilapnál kezdte pályáját. Országos napilapok következtek, közben két könyv és számos hangjáték. A rendszerváltáskor az induló Pesti Hírlap főmunkatársa, majd főszerkesztője lett. 1994-ben megalapította a Demokratát, amelynek kezdettől fogva főszerkesztője. Létrehozta a Szkítia könyvesbolthálózatot és a Magyar Ház Könyvkiadót. Alapító tagja a jobboldali Sajtóklubnak."


Lementettük, ha eltüntetné a disznó


(Egei)

Kapcsolódó
: Mit keres a leszerepelt Bencsik a Magyar Gárdánál?