Szlovákiának védekeznie kell a fenyegetésekkel szemben, a kockázatok csökkentéséhez egyetlen út vezet: meg kell akadályozni az egységes muszlim közösség létrejöttét Szlovákiában - jelentette ki Robert Fico kormányfő csütörtökön a Kölnben és más német városokban szilveszter éjszakáján nőket ért támadásokra reagálva. A miniszterelnök egy pozsonyi sajtóértekezleten tett kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.
"Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is olyasmi történjen, mint Németországban, nem akarjuk, hogy valaki nyilvános helyen molesztálja asszonyainkat" - szögezte le Robert Fico.
A szlovák kormányfő elmondta: a német városokban történtek után kormánya politikájában két alapvető változtatást tervez. Egyik az, hogy mostantól a migránsválság kezelésére Pozsony által szánt anyagi segítséget kizárólag a schengeni határok védelmére kívánják fordítani. "Adunk pénzt, de nem akarjuk, hogy az élelmiszeralapokba érkezzen, hanem azt, hogy a Schengen védelmét ellátó, biztonsági struktúrákra fordítsák" - fejtette ki Fico.
A másik változtatás a szlovák miniszterelnök szerint az, hogy Pozsony a jövőben már nem csak a bevándorlók újraelosztását célzó ideiglenes és tartós kvótákat utasítja majd el, hanem minden olyan döntéstől - köztük az önkéntes alapú befogadástól - is elzárkózik, amely egységes muszlim közösség létrejöttéhez vezetne Szlovákiában. "Ez az egyedüli út, a (biztonsági) kockázatok kiküszöbölésére" - szögezte le.
A kormányfő megismételte azon korábban már ismertetett nézetét is, miszerint világos összefüggést lát a migránsok a kontinensre való beáramlása és tavaly őszi párizsi terrormerényletek, valamint a szilveszterkor Németországban elkövetett cselekmények között is.
Fico több ellenzéki politikust, Andrej Kiska szlovák államfőt és egyes médiiumokat példaként felhozva kijelentette: bízik benne, hogy ha a párizsi merényletek nem is, de a németországi történések már felnyitják azok szemét, akik szándékosan a valósnál kisebbnek próbálják feltüntetni a biztonsági kockázatokat.
A felvidéki mohamedánok szerint mindennek persze semmi köze az iszlámhoz
A Kölnben és más németországi városokban szilveszterkor történtekre és a szlovák kormányfő szavaira közleményben reagált a Szlovákiai Iszlám Alapítvány nevű szervezet.
Ebben azt írták, hogy aggodalommal töltik el a németországi történések. A szervezet ugyanakkor elutasítja, hogy az iszlámot vagy a szlovákiai muszlim közösséget bárki is közvetett vagy közvetlen összefüggésbe hozza a terrorizmussal vagy a szexuális erőszakkal. "Félő, hogy a jelenlegi össztársadalmi hangulat veszélybe sodorhatja családjainkat, főként a nőket és a gyerekeket" - sajnáltatják magukat.
(MTI nyomán)