Az ITT található, cseh nyelvû, általános, igen alapos és nagyon komoly tanulmányokat tartalmazó, cigánybûnözéssel kapcsolatos oldalon található angol (sajnos ez az egyetlen egy angol) nyelvû cikkében többek között a következőt találtuk (ITT van az eredeti):
“Nem tagadom, hogy a cigányokat néha intolerancia éri, és ezeket az eseteket elítélem. De a cigányok maguk nem tolerálják a többségi nemzetet, ami sok bûntettben megnyilvánul. A szûkös állami büdzséből nekik juttatott segélyeket is teljesen felesleges árucikkekre szórják el. Ebben a tekintetben kollektív lopást követnek el: ezt a pénzt ugyanis a többségi nemzet jóhiszemûen azért adja, hogy aztán azt élelemre, ruházkodásra és a gyerekek felnevelésére, illetve iskoláztatására költsék.
A cigányvezetők sem igazán próbálnak békülékeny hangot megütni. Egyikük, 2000-ben, amikor az egész Szlovákia-szerte történő, nagyipari méretû cigány krumplilopást próbálta védeni, hogy kijelentette: “Inkább lopjanak, mint gyilkoljanak!” (Link alább.) Ezt a kijelentést, ami annak idején nagy sajtóvisszhangot kapott, egyetlen egy cigányvédő szervezet, de maga a “Rasszizmusellenes Liga” sem ítélte el, amelynek pedig fő feladata lenne a rasszizmus, az intolerancia visszaszorítása (Kuruc.info: márpedig az ilyen kijelentések csak olajat öntenek a tûzre, és széles néprétegeket ébresztenek rá arra, milyenek is valójában a cigányok.) Szerintem ez szintén demonstrálja azt, hogy a fehér többség már hozzászokott az ilyen és ehhez hasonló cigány megszólalásokhoz, és elviseli őket.  Ez mindenképp veszélyes. A “rasszizmus” elleni harc nem csupán a “fehérek” cigányellenes előítéletei ellen kellene hogy irányuljon, hanem fordítva is!
A cigányok életszínvonala rendkívül alacsony. De, ha megkérerdezzük, ez kinek a hibája, látjuk, hogy a cigányokat magukat kell okolnunk. A legfőbb ok, hogy sokuk írástudatlan (Kuruc.info: ez az arány, területfüggően, 20 és 90% között van Szlovákiában, amit az ITT idézett hivatalos, angol nyelvû tanulmányban is láthatunk.) Ennek legfőbb oka az, hogy, bár a nnyolcosztályos iskola kötelező és ingyenes, a legtöbb roma nem jár iskolába (Kuruc.info: ahogy MINDEN egyes más országban. Példa: Olaszország ITT, Finnország ITT stb.). Nem csoda, hogy nagyon kevés a valamilyen szakmát kitanultak száma, még kevesebb a középiskolát végzettek aránya; az egyetemre járóké meg szinte nulla. Nem csoda, hogy nem találnak maguknak minőségi munkát (mostanság még egyetemi végzettségûeknek is nehéz), nincs, és nem is lesz igény segédmunkásokra.
Sok cigány putrikban él. Igen, ez sajnálatos. Mi, fehérek, nem élnénk ilyenben, de a cigányoknak, úgy tûnik, ezek megfelelnek. A kommunista korszak 40 éve alatt állandóan új építésû lakásokba költöztették őket, amit aztán, ahogy a sajtó is aztán megírta, maguk a cigányok amortizáltak le, vertek és hordtak szét (Kuruc.info: képek alább!). Ha valóban olyan rossz nekik a putriban, akkor miért nem vigyáztak a nekik kiutalt lakásra, miért nem tartották azt karban? A válasz az, hogy egyszerûen mások az igényeik: nekik a putri is megfelel. Ha panszkodnak, csak azért teszik, hogy segélyt zsaroljanak ki az emberből. Miért kellett J. Carnogurský-nek kitisztíttatnia a szeméthalmokat Kassa Lunik IX. kerületéből, miközben a cigányok csak nézték a (fehér) munkásokat széttárt kezekkel, mondván, hogy „épp ideje volt!“ "
Amennyiben csehül (is) beszélünk, az egész oldalt nézzük át.
Linkek, képek
Fontos, hogy az idézett cigányvezetőről szóló híradás az eredeti, IDE mutató linkje már nem él. Szerencsére Wayback Machine-ban megtaláható; egy konkrét oldal-tükrözés ITT van. Fontos, hogy állítsuk át böngészőnk karakter-enkódolását közép-európaira – a default Unicode gyak. olvashatatlanná teszi a szöveget.
A 70-es évek végén épített, tehát egyáltalán nem régi lakások cigányok általi lepusztításáról szóló, ITT található oldalról is érdemes pár képet belinkelni:
A képek 2000 és 2003 között készültek, azaz az épületek igen fiatal, 20-22 éves korában. Kell ehhez kommentár?!





Szép, mi? Egyéb, hasonló képeket a Kapcsolódó cikkek szekcióban találunk.
Kapcsolódó cikkek
Kuruc.info - AS