Megnövelheti a magyar inflációt az adóemelés; október 1-jétől ugyanis drágul az üzemanyag, mert a világpiacon túl olcsó az olaj - írja a Világgazdaság.
A gazdasági napilapnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza kiszámította, hogy az üzemanyagárak az országban átlagosan 8 forinttal növekedhetnek az adóemelés miatt.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói kosara alapján az üzemanyagárak 2,4 százalékos emelését hozza a jövedéki adó emelése, ami a teljes fogyasztói árindexet 0,2 százalékkal “dobja meg”.
“Van esély arra, hogy nem hárítják át a teljes adóemelést az autósokra a kutak a verseny miatt” – mondta ugyanakkor az újságnak Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető közgazdásza.
Hozzátette: “a tartós árfelhajtó hatást mérsékli az is, hogy 50 dollár feletti átlagos olajár esetében mérséklődik a jövedéki adó”.
A Világgazdaság emlékezteti olvasóit arra, hogy korábban a nemzetgazdasági tárca közleményében azt írta: a jövedéki adó emelésének nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása, mivel a fuvarozóknak és a mezőgazdasági termelőknek a kereskedelmi gázolaj utáni adókedvezménye is emelkedik.
(Híradó)