Az egyedülálló szülők világnapja alkalmából a Jobbik felhívja rá a figyelmet, hogy körülbelül 300 ezer egyszülős család él Magyarországon. Több más társadalmi réteg mellett az elmúlt években róluk is megfeledkezett a Fidesz - írja közleményében Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője, a Kulturális bizottság elnöke. Alább a folytatás.
Mindenekelőtt hangsúlyt fektetnénk a megelőzésre, azaz, hogy a válás lehetőleg elkerülhető legyen. Emellett úgy véljük, hogy az ilyen magánéleti szituációba került, gyermeküket egyedül nevelő szülők mind anyagi, mind jogi értelemben nagyobb figyelmet érdemelnek a jelenleginél. Javaslataink között szerepel például a tartásdíj behajtásának hatékonyabbá tétele: az olyan esetekben, amelyekben az egyik fél nem akar fizetni, az állam meghitelezné azt a gyermeket ténylegesen nevelő szülőnek, majd az állam feladata lenne az elmaradt tartásdíj behajtása.
Az egyszülős és nagycsaládok további segítésére a Jobbik egy úgynevezett „pótnagyi rendszert” hozna létre: a szociális rendszer bevonásával a szellemileg friss és fizikailag aktív nyugdíjasokat olyan családokkal történő kapcsolatfelvételben segítenénk, amelyekben nincsenek nagyszülők vagy további nagyszülői segítségre lenne igény. Hasonló önkéntes civil szerveződések már vannak az országban, a Jobbik szerint ezeket a jó példákat fel kellene karolni és ismertté tenni, hogy minél többen kaphassanak segítséget, támogatást.