Kedves Testvéreink!

Mélységes erkölcsi felháborodás késztet minket arra, hogy tiltakozásunknak adjunk hangot és ugyanerre kérjünk fel Benneteket is Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnökének 2007. november 21-i zsinati ülésen végbevitt megnyilvánulásai miatt. Bölcskei püspök – ugyan nem először, de most a magyar nemzeti érdeket durván semmibe véve – koncepciós eljárást kezdeményezett a Budapest Szabadság téri Református Egyházközség lelkésze ellen, az ez év október 23-i – a két nagy magyar kormányzónak, Kossuth Lajosnak és Horthy Miklósnak, valamint két nagy magyar írónak, Szabó Dezsőnek és Wass Albertnek a Hazatérés Temploma előterében szobrot állító – gyülekezeti rendezvénye miatt.

Teszi ezt úgy, hogy az általa is jól ismert, Szent István jobbját „tetemcafatozó” Majsai Tamás és a libanoni ártatlan keresztyén és mohamedán gyermekek ezreinek haláláért felelős agresszor izraeli államot igazoló Iványi Gábor által ifj. Hegedűs Loránt ellen indított és a népszabadságos Czene Gábor közreműködésével országossá tett rágalomhadjáratnak szolgai módon behódol és engedelmeskedik.

Teszi ezt úgy, hogy ő maga is pontosan tudja, 2007. október 23-án Simon Peresz izraeli államelnök Magyarország ellenséges szándékú felvásárlással történő elfoglalásáról nemrégiben tett nyilatkozatát ítélte el ifj. Hegedűs Loránt Petőfit is idéző beszédében, amellett, hogy üdvözölte zsidó származású, a magyarság ügyével együtt érző honfitársait.

Teszi ezt úgy, hogy az ürügyként kifogás tárgyává tett, a rendezvényen egy debreceni diák által felolvasott Szabó Dezső idézetről neki illenék elsősorban tudnia, hogy az a kommunizmusban szerepet vállalt, emberségükből kivetkezett zsidókat ítéli el, s annál is inkább tisztába kellene legyen Debrecenben székelő püspökként mindezzel, mivel Szabó Dezső egész életművének jogutódja nem más, mint a Debreceni Református Kollégium.

Teszi ezt úgy, hogy történelmi- és szövegkörnyezetből való kiragadással vádolja a tököt Ninive helyett szánó áltolerancia-bajnokokkal együtt ifj. Hegedűs Lorántot, de tiszántúli püspökként és zsinati lelkészi elnökként semmit nem tett és tesz annak érdekében, hogy – többek között – a kálvinista lángelme Szabó Dezső munkásságát, műveit teljes történelmi- és szövegkörnyezetükkel együtt a református hívek, legfőképpen a fiatal nemzedékek tagjai, s nem utolsósorban a lelkipásztorok (különösen egyházkritikai írásait) mélyrehatóan megismerjék.

Teszi ezt úgy, hogy azzal az ifj. Hegedűs Loránttal szemben jár el újfent, akit egyszer már az ártatlanság vélelmét és a keresztyén atyafiúi egyenességet, de különösen a lelkészi testvéri szolidaritást cinikusan félredobva, a világi vádhatóság szolgatársával szembeni vádemelését be sem várva, a világi sajtóban előre tett nyilatkozataival lelkésztársát lejáratva zsinati, azaz egyházi törvényhozói szinten ítéltetett el 2001. november 28-án. Mindezt egyházi bírósági eljárás, az érintett meghallgatása nélkül, de ugyanakkor törvénytelen, a Zsinat Elnökségi Tanácsa jóváhagyását nélkülöző napirendre vétellel. Mint ismeretes ifj. Hegedűs Lorántot a Fővárosi Ítélőtábla 2003. november 6-án jogerősen felmentette.

Teszi ezt úgy, hogy ifj. Hegedűs Loránt ez év október 23-i beszéde kapcsán a 2007. november 21-i zsinati ülésen, a még az Állami Egyházügyi Hivatal közvetlen felügyeletével megválasztott Zsinat 1990. június 12-i antiszemitizmus ellen hozott, meglehetős egyoldalúságokat tartalmazó határozatát erősíttette meg, így viszont ifj. Hegedűs Loránttal szemben kimerítette a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményét.

Teszi ezt úgy végezetül, hogy egy árva hanggal nem ítéli és ítélteti el Simon Peresz izraeli államfő szövegkörnyezetéből egyáltalán nem kiragadott, hanem azzal együtt még inkább teljesen nyilvánvalóan egyértelmű nyilatkozatát Magyarország gazdasági eszközökkel történő, gyarmatosító jellegű megszállásáról, ezzel mintegy üdvözölve a pereszi országhódító deklarációt.

Mindezek után szükségképpen vetődik fel Bölcskei Gusztáv alkalmasságának kérdése püspöki és zsinati lelkészi elnöki tiszte betöltésére vonatkozóan. Ha egyáltalán ez a fentiek után még kérdés lehet. „Akinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek!”

Sopron, 2007. november 23.

Testvéri köszöntéssel:

a libanoni cédrus mozgalom tagjai nevében: Papp Gyula és Sárdy Barbara